Mikor vegyünk új sílécet?

Sokan nem is gondolják, de a síléceknek is van lejárati dátuma, melyet befolyásol a használat gyakorisága, a síelő sítudása, a sípálya minősége és még további tényezők. Ha tudni szeretnéd, mikor érdemes lecserélni a lécedet, akkor olvasd el blogbejegyz

A legjobb sílécnek is van egy lejárati dátuma és egyszer csak le kell cserélni. Ha ezt halljuk, még a pénztárcánk is összerezzen, de mégis belátható. A síléc ugyanolyan használati eszköz, mint az autó vagy a kerékpár. Ha jól vigyázol a sílécekre és gondozod őket, akkor sokáig élvezheted őket – de egyszer csak még a legjobb síléc is eléri a csúcspontját.

 De pontosan mikor van itt az ideje búcsút inteni, és honnan tudom, mikor van szükségem új sílécre?

MIKOR TÚL RÉGI EGY SÍLÉC?

A síléc állapotát több szempont alapján ítélhetjük meg. Ha megnézed a szerkezetét, megfigyelheted, hogy a sílécek nem egyszerűen csak felfekszenek a talajon, hanem a kötés alatt van egy ív, az úgynevezett előfeszítés(a Reverse Camber és a Full Rocker Shapes kivételével). Ez az előfeszítés idővel leépül, ami az anyag kifáradásának köszönhető. Azt mondják, hogy az anyag kifáradása kb. 8 év elteltével lép fel. Aki 8 évig síelt a lécével, mindenképpen megérdemel egy új pár sílécet. 

Az első változások a menettulajdonságokban kb. 100 nap síelés után figyelhetők meg. Ezek a változások még nem olyan súlyosak, hogy új sílécet kelljen vásárolni, de közvetlen összehasonlítva egy új síléccel észrevehető, hogy az él a jobb előfeszítés miatt hatékonyabban terhelhető.

Természetesen mindezek az információk iránymutatóak, és mindenkinek másképp kell értelmeznie, mert a használat mértékétől függően meghosszabbodik vagy lerövidül a síléc élettartama

MENNYI A SÍLÉC SZAVATOSSÁGA, HA RENDSZERESEN SZERVIZELTETEM?

A síléc használata az anyag kopásához vezet. Tehát önmagában a síelés az élek és a talp kis mértékű kopásához vezet. Egy síszerviz viszont a bevonat cseréjével és az élek újraélezésével biztosítja a síelés régi megszokott érzésének visszaállítását.

HÁNYSZOR LEHET ÉLEZNI A SÍLÉCEKET, MIELŐTT AZ ANYAG ELKOPIK?

Ha nincs él, következésképpen nem lehet többé élezni! A legtöbb síléc éle 2-3 mm vastag. A síléc éleit 89 és 86 fok közötti szögben csiszolják. Minél hegyesebb a szög, annál több anyagot kell eltávolítani a csiszolás során.

Az elektromos sílécélezővel kb. 0,04 mm anyagot távolítunk el csiszolási menetenként. Egy 2 mm vastag él esetében ez azt jelentené, hogy 50 csiszolásra lenne szükség a teljes sílécél eltávolításához.

Ez persze csak példaszámítás. Az él és a bevonat elkopása több tényezőtől függ:

  • A pálya állapotától: A jeges pályán jobban kopik az anyag, mint a porhóban.

  • A sílési stílusodtól: Ha valaki sportosan és agresszíven síel, jobban koptatja a lécet.

  • A gépnél használt csiszolónyomástól.

  • A csiszolószalag állapotától.

  • A síléc élszögétől a síelés során (minél élesebb a szög, annál nagyobb a kopás | mind síeléskor, mind az éles élszög helyreállításakor).

  • A síléc anyagától.

Láthatjuk tehát, hogy nehéz végleges választ adni arra a kérdésre, mennyire tartós egy síléc. A gyártók folyamatosan új technológiákat fejlesztenek ki, hogy garantálják a sílécek tartósságát. Reméljük azonban, hogy ez a blogbejegyzés egy kis betekintést tudott adni neked arról, hogy mire figyelhetsz a sílécednél, hogy felmérd az állapotát.

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Téli sportok

Mire kell figyelni síszemüveg vásárlásakor?

Téli sportok

Mire ügyelj síruházat vásárlásakor?

Téli sportok

Milyen sícipők vannak?