Milyen sícipők vannak?

Ebben a blogbejegyzésünkben a sícipők témájával foglalkozunk, és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, amikor síbakancsot vásárolsz vagy bérelsz, és mit takarnak az oly

Ma már nem titok, hogy a síbakancsok nem éppen kényelmesek, és hogy bennük a járás a téli sportok során megszokást igényel. Ha már furcsa bennük a járás, akkor legalább ne nyomjon és ne fájjon. Mai blogbejegyzésünkben a síbakancsok témájával foglalkozunk, és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, amikor síbakancsot vásárolsz vagy bérelsz, és mit takarnak az olyan kifejezések, mint a héj és a lábfejforma.

EZÉRT FONTOS A JÓL ILLESZKEDŐ SÍCIPŐ

A síbakancs az összekötő kapocs a síléc és a tested között. Fő feladata, hogy a felsőtest és a lábak erejét átvigye a sílécre. Ahogy a sílécednek, úgy a sícipődnek is alkalmazkodnia kell a lábformádhoz és az igényeidhez. Ha a bakancs szorít, túl rövid vagy túl hosszú, akkor nem fogod tudni úgy irányítani a sílécet, ahogyan szeretnéd. Ezért fontos, hogy az alábbi pontok mindegyikére odafigyelj.

EZÉRT FONTOS A JÓL ILLESZKEDŐ SÍCIPŐ

A síbakancs az összekötő kapocs a síléc és a tested között. Fő feladata, hogy a felsőtest és a lábak erejét átvigye a sílécre. Ahogy a sílécednek, úgy a sícipődnek is alkalmazkodnia kell a lábformádhoz és az igényeidhez. Ha a bakancs szorít, túl rövid vagy túl hosszú, akkor nem fogod tudni úgy irányítani a sílécet, ahogyan szeretnéd. Ezért fontos, hogy az alábbi pontok mindegyikére odafigyelj.

ELÖLJÁRÓBAN EGY FONTOS MUTATÓSZÁM - A FLEX

A téli sportokban sok olyan kifejezés van, amellyel az ember a hétköznapok során ritkán találkozik. A sícipők esetében pl. gyakran halljuk azt a kifejezést: flex. Ez az érték a sícipő keménységét jelzi. Egy 130-as flexszel rendelkező sícipő anyagát és párnázottságát tekintve sokkal keményebb, ami miatt torziósan merevebb, mint egy ugyanilyen típusú de alcsonyabb, például 80-as flexszel rendelkező modell. Egy merevebb bakancs intenzívebben/jobban továbbítja az erőket. Egyik oldalról a síléc gyorsabban és közvetlenebbül reagál a testsúly áthelyezésére. Másrészt a kemény flex intenzívebben továbbítja az ütéseket a belső bakancson keresztül a síelőre. Így a kemény flexszel rendelkező sícipő kényelmetlenebb és kevésbé komfortos. A flex érték jó mutató arra, hogy egy márkán belül megkülönböztessünk bizonyos sícipőket. Nem feltétlenül alkalmas azonban a különböző márkák összehasonlítására.

SÍCIPŐ: MINDEN A SÍELÉSI STÍLUSTÓL FÜGG

Az első kérdés, amit sícipő vásárlásakor vagy kölcsönzésekor fel kell tenned magadnak, hogy milyen típusú síelő vagy. Érdemes megjegyezni, hogy a sícipők kategorizálására nincs egységes rendszer, így máshol más kifejezésekkel találkozhatsz.

KOMFORT

Ha azt tervezed, hogy kényelmesen töltöd a napot a sípályán anélkül, hogy sebességrekordokat döntenél, akkor a komfort típust válaszd. Ez a bakancskategória jól párnázott és nagy mozgásteret kínál. Visszatérve a flex témájához, itt puha vagy alacsony flexről (pl. 80) beszélünk. Itt viszonylag puha külső anyagról beszélhetünk, vastag, puha párnázással, valamint széles cipővel. A kényelem miatt azonban ezeknek a legalacsonyabb az erőátvitelük a sílécre, ami nem feltétlenül rossz, ha csak lazán síelsz.

SPORT

Ha sportosan siklasz le a pályán, és ezt hetente többször is szívesen teszed, olyan bakancsot kell választanod, amely nem veszít merevségéből akkor sem, ha rövid időn belüli többszöri is síelsz. Az ebbe a kategóriába tartozó bakancsokat Performance vagy All Mountain modelleknek is nevezik. Keményebb külső héj jellemző rájuk puha párnázással kombinálva. Ebben az esetben 90 és 100 közötti flexről beszélünk. Az ebbe a kategóriába tartozó modelleknél keskenyebb cipőszélességgel van dolgunk. A bokára nehezedő nyomás megnő, és az erőátvitel közvetlenebb.

RACE

Aki először lép bele egy race síbakancsba, elsőre úgy érzi, hogy soha többé nem tudja kivenni belőle a lábát. Rettentő szűkek, ami megmagyarázza, miért nyitja ki minden síprofi a csatokat a verseny után. A lehető legközvetlenebb lécvezetés és az intenzív terepvisszacsatolás érdekében a külső héj nagyon kemény, a párnázás pedig minimális. 110 és 150 közötti flexről beszélünk, nagyon keskeny cipőszélességgel. Egy ilyen bakancsot csak akkor veszel fel, ha agresszíven támadod meg az összes sípályát.

FREERIDE

Ha azt tervezed, hogy a sípályán kívül fogsz síelni, akkor egy olyan sícipőt ajánlunk, amely valahol a race modellek és a performance síbakancsok között van – a legtöbb márka már rendelkezik kifejezetten freeride modellekkel. Egyrészt szükséged van kemény külső héjra, hogy mély hóban is el tudd indítani a csóválást, másrészt viszont a belső cipőben egy kicsit több kényelemre van szükséged, hogy a terepen az ugrásokat stb. tompítsd.

TÚRA

A sítúrához használt síbakancsoknál sok részletre kell figyelni, ezért egy ilyen kis bekezdés nem lenne elég ehhez a témához. Mivel a túrasí bakancsok mindenféle formában és keménységi fokban léteznek, nehéz ezt röviden megfogalmazni. Előzetesen csak annyit: A túrasí bakancsokon van járás (walking) mód, amivel ki tudod nyitni a bakancs szárát. Ez nagyobb mozgásszöget tesz lehetővé a bokának. Ez a technika segít terepen nagyobb lépésekkel haladni. A túrasí bakancsok általában könnyebbek is, hogy ne nehezítsék még jobban a hosszú túrákat a hegyen.

EZÉRT FONTOS A SÍBAKANCS MÉRETE ÉS SZÉLESSÉGE

Sok síelő sícipője gyakran túl nagy, ami azt jelenti, hogy a lábfej elkezd lebegni a bélésben. A síbakancs kényelme miatt semmiképpen sem szabad a szokásos szabadidős cipőhöz képest 1-2 mérettel nagyobb sícipőt választani. Ha mégis így teszünk, akkor hihetetlenül nehéz a sílécet a képességeinknek megfelelően irányítani. Ezért vásárláskor vagy kölcsönzéskor mindenképpen mérd fel a megfelelő illeszkedést guggoló síelőpozícióban. Guggoló helyzetben a sípcsontra gyakorolt megfelelő nyomással a lábfej hátrafelé mozdul, így sokkal több hely marad elöl.

A SÍCIPŐ SZÉLESSÉGE

A hossz mellett egy másik fontos méret a sícipő szélessége. A cipőszélesség vagy lábszélesség a lábfej elülső részének legszélesebb részét adja meg, és gyors tájékoztatást ad, hogy keskeny, közepesen széles vagy széles lábfejed van-e. A sícipő szélessége logikusan soha nem lehet kisebb, mint a lábfej szélessége.

Számos márka, mint például az Atomic, a Head vagy a Salomon különböző cipőszélességű modellekkel rendelkezik a kínálatában, hogy minden vásárló igényeit kielégítse. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyzés, hogy a márkák referenciaértékei mindig a 26,5-es – azaz 41 D/EU – cipőméretre vonatkoznak

Egy példa az összehasonlításhoz:

 Tegyük fel, hogy az AA sícipőmodell esetében a 100 mm-es referenciaértéket adják meg cipőszélességként, ezt az értéket csak a 26,5 vagy 41-es méret esetében mérheted ennyinek. Ugyanazon modell 41-esnél nagyobb méretű sícipője ennek megfelelően szélesebb lesz (azaz 100 mm-nél nagyobb), míg ugyanezen modell 41-esnél kisebb méretű modelljének a cipőszélessége kisebb lesz (azaz 100 mm-nél kisebb).

Ha most egy másik márka BB sícipőmodelljével hasonlítod össze, aminél 98 mm-es referenciaértéket adnak meg, akkor biztos lehetsz benne, hogy ez alapvetően keskenyebb, mint az AA modell.

A sícipők cipőszélessége a következő kategóriákba sorolható: 

  • 92-98 mm cipőszélesség: keskeny

  • 98-101 mm cipőszélesség: közepes

  • 101 mm-nél nagyobb cipőszélesség: széles

 A cipőszélesség természetesen csak egy referenciaérték egy sícipő esetében. Sok más tényező, például a síelési stílusod is szerepet játszik annak meghatározásában, hogy mennyire keskeny vagy széles sícipőre van szükséged. Ha a teljesítményre és a kontrollra fekteted a hangsúlyt, akkor keskenyebb modellt válassz a jobb erőátvitel érdekében, míg ha kényelmes bakancsot keresel, akkor szélesebb cipőméretet válassz.

A SÍBAKANCS CSATJAINAK HELYES BEÁLLÍTÁSA

Ha úgy gondolod, hogy megtaláltad a megfelelő síbakancsot, itt az ideje a finomhangolásnak – vagyis a lábra igazításnak, amit saját magad is elvégezhetsz. A csatok segítségével tudod beállítani a bakancs adott részeit. A következő részeket különböztetjük meg:

  • Lábujjak: A lábujjaknál található csatokat a többihez képest viszonylag lazán hagyjuk, ami azt jelenti, hogy a cipőben a mozgás szabadsága bizonyos mértékig megmarad anélkül, hogy a lábfej elkezdene lebegni.

  • Lábközép: A 4 csatos cipőben a két középső csatok felelősek a teljes lábfej stabilizálásáért a cipő héjában. Itt magadnak kell megtalálni a megfelelő mértéket. Ha a csatok túl szorosak, akkor leszorítod a lábadat, ha pedig túl alacsony a nyomás, akkor az erőátvitel lesz rosszabb.

  • Sípcsont: A felső csat biztosítja a kapcsolatot a vádli, a lábszár és a cipő között. Itt is a fokozatos csatolást/szorítást javasoljuk – anélkül, hogy a lábad előre dölne közben. 

A csatok egyébként annak jelzésére is szolgálhatnak, hogy a cipő héja túl széles vagy túl keskeny. Ha azt veszed észre, hogy a csatokat csak a legkülső vagy legbelső rögzítő pontba tudod becsatolni, akkor érdemes felpróbálnod egy szélesebb vagy keskenyebb cipőt is.

SÍBAKANCS: A FINOMHANGOLÁS

Egyes sícipőmodelleknél a csatokon kívül lehetőség van az úgynevezett canting beállítására is. Egy szerszám (általában egy imbuszkulcs) segítségével a sícipő héja könnyen elmozdítható, ami segít kompenzálni az X- vagy O-lábat. Ezt azonban szakembernek kell elvégeznie, ne önkényesen, tapasztalat nélkül próbáld ki.

SZOLGÁLTATÁS: BOOTFITTING

Sok gyártó és üzlet (mint a miénk is) kínálja a sícipő héjának egyedi testreszabását is. Az ilyen bootfitting alapfeltétele, hogy a bakancs alapvetően jó legyen rád – azaz a flex megfeleljen az általad preferált síelési tulajdonságoknak, a héj pedig mondjuk 85%-ban illeszkedjen. Egy speciális kemence segítségével a munkatársaink a belső cipőben észlelt apró nyomó pontokat a területek azonosításával, megjelölésével, majd hőkezelésével meg tudják szüntetni. Az anyag bizonyos hőmérsékleten alakítható, és a lábfejed alakjához igazítható, így a végén olyan cipőt kapsz, amely tökéletesen illeszkedik a lábformádhoz. A bootfitting egy speciális szolgáltatás, ezért érdemes elkerülni a YouTube-os otthoni oktatóprogramokat, különösen az elején. Nem azt mondjuk, hogy az nem működhet ugyanolyan jól, de az általunk elvégzett formára igazítás síbakancsról síbakancsra különböző. Néhány fokkal túlzásba vitt vagy rossz helyen elvégzett beállítás is ahhoz vezethet, hogy a bakancs instabillá és ezáltal használhatatlanná válik – kár lenne a drága síbakancsodért!

Tipp: A sícipő csatjait a síeléssel töltött nap végén mindenképpen zárd be - a csatok és a pántok laza „beakasztása” elegendő. Ez megakadályozza a síbakancs ill. a héj deformálódását. Ez a művelet csak néhány másodpercet vesz igénybe, és biztosítja, hogy a sícipőd a következő síeléskor ismét megfelelően illeszkedjen.

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Téli sportok

Mire kell figyelni síszemüveg vásárlásakor?

Téli sportok

Mire ügyelj síruházat vásárlásakor?

Téli sportok

Mikor vegyünk új sílécet?