INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Mire kell figyelni síszemüveg vásárlásakor?

A gondtalan síelés egyik alapeszköze a síszemüveg, mely segít, hogy mindenféle időjárási körülmények között is megfelelően láss a pályán.

MIRE KELL ÜGYELNI A SÍSZEMÜVEG VÁSÁRLÁSAKOR

Elég egy pillantás a kirakatokra vagy sok üzlet polcaira, hogy rájöjjünk, nem csak egyféle síszemüveg kapható. A számos márka mellett több tucatnyi forma és több száz szín létezik. Ez gondolkodóba ejti az embert és feltesszük magunknak a kérdést, hogy egyáltalán vannak-e különbségek. Nos, vannak! Ebben a blogcikkben megmutatjuk, hogy mik ezek, és mire kell figyelned, amikor síszemüveget vásárolsz.

Először azonban: a síszemüveg nemcsak divatos kiegészítő, hanem a hegyen védelmet nyújt az UV-sugárzástól, valamint a széltől és a kavargó hótól is.

MILYEN LENCSÉK VANNAK A SÍSZEMÜVEGEKBEN? 

Ha körülnézel, szinte úgy tűnik, hogy a lencséket és azok színeit meglehetősen önkényesen választják ki, és hogy minél vakítóbb a lencse, annál divatosabb. De elég a divat emlegetéséből!

Először is különbséget kell tenni a síszemüvegek lencséinek gömb és hengeres alakja között:

  • Hengeres alakú lencsék: Az olcsó síszemüveg lencsék többnyire hengeres alakúak, ami azt jelenti, hogy „csak” a vízszintes tengely mentén hajlítottak. Ha megnézed a síszemüveg függőleges tengelyét, észre fogod venni, hogy a lencse lapos és sík, nem pedig ívelt.

  • Gömblencsék: A gömblencsék mind a függőleges, mind a vízszintes tengely mentén íveltek. Ennek egyrészt az az előnye, hogy jobb körkörös látást biztosít. Másrészt az arc és a lencse közötti üreg is nagyobb, ami kellemesebb légáramlást eredményez a síszemüveg belsejében - a síszemüveg ennek következtében kevésbé párásodik.

A síszemüvegek lencséjének egy másik szempontja a bevonat. Sok gyártó speciális technológiákat fejlesztett ki a lencséihez, amelyek állítólag jobban védik a lencséket: Legyen szó arról, hogy kevésbé legyen hajlamos a párásodásra, vagy arról, hogy növeljék a színek kontrasztját, akár arról, hogy kiszűrjék az UV-sugárzást. Ezért van ennyi különböző szín.

  • A síszemüvegeken gyakran szerepel az a felirat, hogy párásodásgátló bevonattal rendelkeznek. Ez a fajta bevonat biztosítja például, hogy a finom vízmolekulák nem csapódnak le a síszemüveg belsejében. Azonban az ilyen bevonat is kopik, és hosszú távon károsodhat, ha túl gyakran törlik át.

  • A bevonat egy másik típusa a síszemüveg árnyalatában tükröződik. Bizonyos látási viszonyok között úgy próbálja megvédeni a szemet a napsugárzástól, hogy több vagy kevesebb fényt enged át. A napfény elleni védelem mellett azonban a síszemüvegek színezése a kontrasztot is növelheti, ami segít a jobb tájékozódásban a fehér lejtőkön. Ezek az árnyalatok 5 kategóriába sorolhatók.

*Még egy apróság: Egyes gyártók azt hirdetik, hogy síszemüvegük alkalmazkodik a fényviszonyokhoz. Ez azt jelenti, hogy a bevonat reagál a beeső fényre, és így a környezeti fényhez igazodik. Ennek az az előnye, hogy nincs többé szükség cserélhető lencsékre vagy több pár síszemüvegre, ha a látási viszonyok várhatóan változnak. Hozzá kell azonban tenni, hogy a kizárólag egyféle fényérzékelésre tervezett lencsék általában hatékonyabbak. Tehát el kell döntened, hogy neked mi a jobb - egyszerűen próbáld ki!

MILYEN FÉNYÁTERESZTŐ KÉPESSÉGGEL RENDELKEZNEK A SÍSZEMÜVEGEK, ÉS HOGYAN OSZTÁLYOZZÁK A LENCSÉKET?

A síszemüvegek vagy lencséik fényáteresztő képességét 5 fokozatban határozzák meg. Az általánosan használt szakkifejezés az úgynevezett VLT-érték (látható fény áteresztése), azaz a tárgyon áteresztett fény aránya. Összeállítottunk egy kis táblázatot erről:

Kategória

Fényáteresztő képesség

Milyen látási viszonyok esetén?

0

80 - 100 % fényáteresztés

Erősen korlátozott látási viszonyok az erős felhőzet, éjszakai síelés vagy nagy köd miatt

1

43 - 80 % fényáteresztés

Változó fényviszonyok, jobbára felhős

2

18 - 43 % fényáteresztés

Napsütéses napok kevés felhővel

3

8 - 18 % fényáteresztés

Túlnyomóan napos idő, csak ritkán felhős

4

3 - 8 % fényáteresztés

Ragyogó napsütés a gleccseren

A SÍSZEMÜVEGNEK TÜKRÖSNEK KELL LENNIE? 

Gyakran fogsz találkozni olyan modellekkel, amelyek többé-kevésbé tükrösek. Így óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy a tükrös lencséken mennyire lehet jobban átlátni – vagy csak arra jók, hogy feltűnés nélkül vethessünk egy pillantást a síoktatóra.

A tükrös síszemüvegek kínálta előny akkor lesz fontos, amikor olyan helyzetbe kerülsz, ahol sok fényvisszaverődésre kell számítani. A tükrös bevonat vastagságától függően az ilyen fényvisszaverődések visszaverődhetnek a síszemüvegről. Így napfényes napokon hasznos lehet. Rossz látási viszonyok között a tükrös síszemüvegek használata inkább nem ajánlott.

CSERÉLHETŐ LENCSÉK – JÓ VAGY NEM?

Egyes cégek már kínálnak olyan szemüvegvázakat, amelyekben cserélni lehet a lencséket. Így egy olyan napon, amikor az előrejelzések szerint változékony látási viszonyok várhatók, csak a szemüveg lencséjét kell kicserélned, és nem kell egy hátizsáknyi szemüveget magaddal vinned.

Ehelyett elegendő egy szemüvegtok, amelyben két különböző tónusú lencsét viszel magaddal.

Általában kétféle cserélhető lencsés keret létezik:

  • Mágneses: A mágneses cserélhető lencsékkel ellátott síszemüvegekben kis mágneses csíkok vannak felszerelve a szemüveg peremén és a lencse szélén. A lencsék egy egyszerű kattintással eltávolíthatók a keretből, ill. visszahelyezhetők. A rendszer biztonságos és könnyen használható – de többe is kerül.

  • Mechanikus: Más rendszereknél egy kicsit meg kell hajlítani a szemüveg keretét, hogy a lencsék kipattanjanak a rögzítési pontokból. Ami elsőre úgy tűnhet, hogy tönkreteszed vele a síszemüveget, az nem is olyan vészes. Idővel hozzászoksz a cserélhető lencsék ki- és bepattintásához. Nem teszi tönkre a síszemüveget vagy a lencsét!

A SÍSZEMÜVEG SZELLŐZÉSE TELJES LÁTÁST GARANTÁL

A síszemüvegeknél gyakran nem kap elég figyelmet a szellőzés. Csak ha megfelelően összhangban van a bevonattal, akkor nem fog bepárásodni. Általában a síszemüvegek keretének alján és tetején párnázott légrések vannak. Ezek a légrések biztosítják, hogy a levegő cirkuláljon a lencse és az arcod között. A friss levegő kívülről érkezik, míg a párás levegő kifelé áramlik.

Az is fontos, hogy a szemüveg pántja ne legyen túl szorosra fűzve, különben túlságosan összenyomja a párnákat, így a levegő nem tud távozni ill. beáramlani.

SÍSZEMÜVEG SZEMÜVEGESEK SZÁMÁRA

Elég sokan szembesülnek azzal a helyzettel, hogy szemüveget kell viselniük a síszemüveg alatt. De erre is vannak megoldások. Vannak például az úgynevezett OTG síszemüvegek, ahol az OTG az over-the-goggles (a szemüveg fölött) rövidítése.. 

Az ebbe a kategóriába tartozó síszemüvegek szélesebb kerettel rendelkeznek, és úgy tervezték őket, hogy kényelmesen fel lehessen venni a normál szemüveg fölé.

Természetesen lehetőség van optikai síszemüveg készíttetésére is, de ez lényegesen drágább.

KÉRJÜK, ENNEK MEGFELELŐEN ÁPOLD A SÍSZEMÜVEGEDET!

A síszemüveg kevesebb törődést igényel, mint gondolnád. Az általános vélekedéssel ellentétben a síszemüveg kitörlése egy ronggyal vagy akár a kesztyűddel a legrosszabb, amit a szemüveggel vagy annak bevonatával tehetsz. Ha a szemüveged bepárásodott, vedd le és szellőztesd ki, hogy a nedvesség távozni tudjon.

A legjobb, ha a síszemüveget száraz, közvetlen napfénytől védett helyen tárolod. Ez megvédi a párnákat a penészedéstől és a porózussá válástól. A legjobb védelmet az ütések stb. ellen a hozzá adott tartó nyújtja!

Ennyit a síszemüvegekről. Reméljük, hogy tudtunk mondani neked néhány értékes információt, amit magaddal vihetsz, és hogy a jövőben mindent szem előtt tartva tudsz majd lesiklani a hegyről!

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Téli sportok

Mire ügyelj síruházat vásárlásakor?

Téli sportok

Milyen sícipők vannak?

Téli sportok

Mikor vegyünk új sílécet?