INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Mire ügyelj síruházat vásárlásakor?

A hegyen gyorsan változhatnak az időjárási körülmények, ezért fontos a megfelelő öltözködés. Olvasd el blogbejegyzésünket, hogy felkészülten várd a síelést.

Legkésőbb, amikor behúzod magad mögött az ajtót, és az első hideg fuvallat beférkőzik a nyári kabátod alá, itt az ideje, hogy átnézd a téli ruhatáradat. Még rosszabb, amikor a hétvégén éjszakára 30 cm friss havat jósolnak, és te rájössz, hogy a síkabátod mintha összement volna a szekrényben. Ennek a forgatókönyvnek a megelőzésére ma szeretnénk megmutatni, hogy mi a fontos a megfelelő síruházat vásárlásakor.

FUNKCIONALITÁS VS. MEGJELENÉS

Ha outdoor ruházatról van szó, nem kell senkinek sem elmagyaráznunk, hogy a síruházat esetében a funkcionalitás előbbre való a megjelenésnél. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy nem fogod viselni a síkabátodat, ha nem tetszik. Persze kompromisszumokat mindig lehet kötni, de ha fagypont alatti hőmérsékleten remekül nézel ki a pályán a síléceddel, de fázol, akkor a síruházatod nem megfelelő részénél kötöttél kompromisszumot.

A SÍKABÁT MEGFELELŐ ILLESZKEDÉSE

Mindenekelőtt győződj meg arról, hogy a sídzsekid megfelel a tökéletes illeszkedés minden feltételének.

  • Az ujja legyen elég hosszú minden pozícióban, és a kesztyűdben végződjön, hogy ne kerüljön hó az ujjába, amikor a lejtőkön siklasz. A tépőzárak például azt is biztosítják, hogy a hó ne kerüljön a sídzseki belsejébe.

  • Ami az ujjakra vonatkozik, természetesen magára a kabát hosszára is vonatkozik. Más szóval, ha egyenesen állsz vagy guggolsz, nem látszódhat ki sem a kigyúrt kockás hasad, sem az acélos hátizmaid!

  • Amikor felpróbálod a síkabátodat, ne felejtsd el, hogy alatta nem csak egy póló lesz rajtad. Egy sídzsekinek ezért az aláöltözet és a középréteg ellenére is elegendő helyet kell biztosítania ahhoz, hogy minden irányban mozoghass anélkül, hogy gúzsba kötve elesnél. 

EZÉRT FONTOS A RÉTEGES ÖLTÖZKÖDÉS ELVE A JÓL ILLESZKEDŐ SÍRUHÁZATNÁL

Bár tanítják a réteges öltözködés elvét, de csak ritkán értik. Íme egy rövid kitérő: A réteges öltözködés célja, hogy a testhőmérsékletet mindig állandó szinten tartsuk. Függetlenül attól, hogy épp a sífelvonónál állsz sorban, vagy a mélyhóban síelve épp elkezd remegni a lábad. A réteges öltözködés előnye, hogy a síruházatodat a körülményekhez igazíthatod. Ha meleg van, tedd a sídzsekidet vagy a középső réteget a hátizsákodba és ha hidegebb lesz, elővehetsz még egy középső réteget.

MINDEN RÉTEGNEK MEGVAN A MAGA FUNKCIÓJA:

SÍ ALÁÖLTÖZŐ/ELSŐ/ALSÓ RÉTEG

Általában természetes merinó gyapjúból vagy szintetikusan előállított szálakból, például poliészterből vagy poliamidból készül, hogy gyorsan elvezesse a nedvességet a testtől. A legjobb esetben az anyag szagálló is. 

KÖZÉPSŐ RÉTEG

A középső réteg azért van, hogy a hőmérsékletet a kabát belsejében állandó szinten tartsa. Az alsó réteg által felszívott nedvességnek át kell jutnia a középső rétegen anélkül, hogy hőmérséklet-változást okozna. Ez azért lehetséges, mert a levegő egy nagyon rossz hőtároló – ami elsőre rosszul hangzik, de pont erre van szükséged. Mert sem a meleg belső gőzök nem növelik a hőmérsékletet, sem a hideg külső hőmérséklet nem okoz lehűlést. Minél nagyobb a légtérfogat az alsó réteg és a külső réteg között, annál inkább meleged van/lesz. Az olyan anyagok, mint például a pehely, könnyen felfúvódnak, és sok levegőt zárnak magukba – így melegen tartanak. Ezért fontos, hogy kiderítsd, mennyire vagy aktív sportoláskor, és így milyen formában és hány középső rétegnek van értelme. Gyakran elég egy hosszú ujjú középréteg és egy további, szükség szerint felvehető vagy levehető pehelymellény. 

KÜLSŐ RÉTEG

A legkülső réteg felelős a szél és az időjárás elleni védelemért. Ki kell állnia a havat, az esőt és a napot. A nedvesség a kabát belsejéből finom pórusokon keresztül távozik kifelé. A különböző membránok együttesen biztosítják, hogy a kabátod kívül tartja a havat és az esőt, miközben a hő távozik. Ha szeretnéd tudni, hogy ez pontosan hogyan működik, akkor itt olvashatsz róla többet.

VÍZÁLLÓSÁG ÉS VARRATOK ELDOLGOZÁSA

Természetesen a ruházatodnak védenie kell a hótól és a nedvességtől, ezért érdemes megnézned a vízoszlop értéket. Ennek 10.000 mm-es értéknél kell kezdődnie. A membrántól függően a vízoszlop 20.000 és 30.000 mm között is lehet. Ha ez nem elég, akkor arra is figyelhetsz, hogy a varratok hegesztve vagy speciálisan ragasztva legyenek. A leggyakoribb probléma nem az, hogy a vagy sínadrág anyaga meghibásodik, hanem az, hogy a heves esőzések és viharok esetén a varratokon keresztül jut be a víz.

AMIRE A SÍKABÁTNÁL MÉG ÜGYELNED KELL!

Ma már minden célra léteznek sídzsekik, és némelyik további hasznos funkciókkal is rendelkezik. Például a bevarrt hófogó megakadályozza, hogy a hó a síkabát alá menjen a terepen való gyors lesiklás során. Aki azonban egész nap a lejtőkön kanyarog, valószínűleg el lesz e nélkül a funkció nélkül is.

Ugyanez a helyzet a kapucnival. Ha csak akkor síelsz, amikor ragyog az ég, akkor valószínűleg megleszel kapucni nélkül is. Ha azonban mindig te vagy az első a felvonónál, függetlenül az időjárástól, akkor a kapucni valószínűleg a legfontosabb dolgok listájának élére kerül.

Ugyanez vonatkozik az úgynevezett Recco reflektorokra. A sok télikabátba bevarrt reflektor, amely nem igényel további áramforrást, biztosítja, hogy például a helikopteres keresőcsapatok nagy távolságból is megtaláljanak. Nem kell feltétlenül lavinának lennie, de akár ha a sűrű ködben elveszted az irányt, akkor jobb, ha több biztonsági eszköz van rajtad, mint ha kevés.. 

Reméljük, hogy sikerült egy rövid áttekintést adnunk a következő síkabátod vagy síruházatod vásárlásához a fontos szempontokról. Reméljük, hamarosan találkozunk valamelyik üzletünkben, amint éppen a következő sídzsekidet próbálod fel vagy új sílécet vásárolsz!

Ezeket olvastad már?

Téli sportok

Mire kell figyelni síszemüveg vásárlásakor?

Téli sportok

Milyen sícipők vannak?

Téli sportok

Mikor vegyünk új sílécet?