INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Hálózsák • Kempingezés

14
Cocoon Mamo hálózsák
Cocoon · Mamo hálózsák
9.990 FT
Comfort 10 hálózsák
McKINLEY · Comfort 10 hálózsák
12.990 FT9.990 FT
Jr. Active II 10 gyerek múmia hálózsák
McKINLEY · Jr. Active II 10 gyerek múmia hálózsák

Gyerek

17.990 FT11.990 FT
Camp Pro II 5 múmia hálózsák
McKINLEY · Camp Pro II 5 múmia hálózsák
19.990 FT14.990 FT
Camp Comfort II 10 takaróhálózsák 13/10/-4, 220x82cm
McKINLEY · Camp Comfort II 10 takaróhálózsák 13/10/-4, 220x82cm
12.990 FT
JR. Active 5 IDE I gyerek múmia hálózsák
McKINLEY · JR. Active 5 IDE I gyerek múmia hálózsák
16.990 FT11.990 FT
McKINLEY · Trekker 5 IDE I múmia hálózsák
34.990 FT
McKINLEY · Kodiak -10 I múmiahálózsák, 225x82cm -3/-10/-29, 2350 g
64.990 FT
McKINLEY · JR. EXT I gyerek múmiahálózsák

Gyerek

17.990 FT14.990 FT
McKINLEY · Camp Active 10 I múmia hálózsák
9.990 FT
McKINLEY · Trekker R 0 I múmiahálózsák 220x80cm, 1290g
37.990 FT
Cocoon · TravelSheet hálózsák 100% egyiptomi gyapjú 220x90g, 260g, +3,9°C
14.990 FT
McKINLEY · Camp Activ 5 IDE I múmia hálózsák
16.990 FT
McKINLEY · Camp Flanelle takaróhálózsák
19.990 FT15.990 FT

Hálózsák és hálózsák között is van különbség

A jó hálózsák a kempingfelszerelés egyik legfontosabb tartozéka, ha rendszeresen járjuk a természetet. A megfelelő hálózsák keresésekor mindenképp át kell gondolni, hogy milyen célra fogjuk használni. A választást befolyásolja az úti cél, a felhasználási cél és a környezeti hőmérséklet. Egészen más modellre van ugyanis szüksége annak, aki a trópusokon szeretne szabad ég alatt éjszakázni, mint annak, aki többnapos túrára készül a hegyekben. Ezért a hálózsákokat anyag, töltőanyag, csomagméret és súly szerint szokás megkülönböztetni A termékpaletta a nagyon vékonytól és könnyűtől a meleg, pehellyel töltött modellekig terjed, így mindenkinek kielégíti az igényeit.

A megfelelő hálózsák keresése

A megfelelő modell utáni keresgélés mindig bizonyos kompromisszumokkal jár. A szuperkönnyű súly és télnek való ellenállóság például olyan tulajdonságok, amelyekkel a hálózsákoknál sosem találkozhatunk egyszerre. Mielőtt az egyik modell mellett döntenénk, fel kell tennünk a következő kérdéseket: Hol használod majd a hálózsákot? Milyen környezeti hőmérsékletre lehet számítani? Milyen formájú hálózsákot részesítesz előnyben? Melyik a megfelelő anyag? Mi a helyzet a hálózsák súlyával? Milyen nagy a csomagméret?

Felhasználási terület

A célországtól, az évszaktól és az utazás időtartamától függően különböző időjárási körülményekkel kell számolni. A szél, az eső, a szélsőséges hideg fontos tényezők, amelyek szerephez jutnak a megfelelő hálózsák kiválasztásakor. A hátizsákos utazók például egészen más követelményeket támasztanak a hálózsákkal szemben, mint azok, akiknek csak egy pár napos kempingezés során van szükségük alvóalkalmatosságra. A hideg éghajlaton hosszúra nyúló és az alpesi túráknál szintén egy másik modell ajánlható. Főleg hidegben kell a hálózsáknak jól szigetelnie, hogy jól és veszélytelenül alhassunk benne.

A hőtartomány jelentősége

2005 óta minden hálózsákot el kell látni az EN 13537 szabványnak megfelelő hőtartománnyal. A hálózsákokon tehát három hőmérséklettel kapcsolatos információ található, amelyek meghatározzák a határvonalat a komfort-, az átmeneti és az extrém zóna között. A komfortzóna az a hőmérséklet-tartomány, amelyen bárki gond nélkül eltölthet egy éjszakát a szabadban. Az átmeneti tartomány ennél néhány fokkal alacsonyabban van: itt már célszerű megfelelő alsóneműt vagy akár outdoor ruházatot is viselni az alváshoz. Az extrém zóna a legalacsonyabb hőmérsékletet adja meg, amelyen a hálózsákban nagyjából hat órán át ki lehet tartani, mielőtt túl hideg lenne benne.

A hálózsák formája

Forma szerint három modellt különböztetünk meg: Léteznek négyszögletes hálózsákok, múmiahálózsákok és a félmúmia-hálózsákok. Utóbbi a négyszögletes és a múmiahálózsák keveréke. A négyszögletes hálózsák a legjobban nyári hőmérsékleten használható, mivel teljesen szét lehet nyitni a cipzárnál, és így takaróként is használható. A múmiahálózsákok ezzel szemben jobban illeszkednek az emberi testhez (ezért is kapta ezt a nevet), így jobban el tudják tárolni a testhőt. Ez főleg hidegebb időben előnyös. A hőszigetelő matrac vagy felfújható matrac emellett megakadályozza, hogy a testhő alvás közben túl hamar a talajba távozzon. Ha gyakran alszol hidegben, hasznos tartozék a kapucni vagy a hőgallér, ugyanis a testhő 30%-át a fej- és a nyakrészen adjuk le. Mindkettő gondoskodik arról, hogy a meleg levegő a hálózsákban maradjon.

Pehellyel töltött vagy műszálas hálózsák?

Ha tisztában vagyunk az alvás idején várható környezeti hőmérséklettel, át kell gondolnunk, hogy a pehellyel töltött vagy a műszálas hálózsákot részesítjük-e előnyben. Mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A pehellyel töltött hálózsák ideális száraz területen, ha kevés súlyt szeretnénk magunkkal vinni, és kevés helyünk van a hátizsákban. A pehellyel töltött hálózsákok általában nagyon kicsi csomagmérettel rendelkeznek, és nagyon tartósak, azonban rendszeresen szellőztetni kell őket. A McKINLEY műszálas hálózsákjai a magas páratartalmú területeken is használhatók, mivel ez az anyag kevés nedvességet szív magába. A műszálas hálózsák ezen felül gyorsabban szárad, mint a pehellyel töltött hálózsák, és nagyon könnyen kezelhető, azonban nem olyan tartós.

Súly és csomagméret

A könnyű hálózsákok gyakran drágábbak a nehezebb változatoknál. Ez azzal függ össze, hogy a gyártási folyamat és a hálózsákhoz használt anyagok rendszerint drágábbak. De aki hosszabb utat tervez, ne hagyja, hogy ez elrettentse. Minél kevesebb súlyt kell hosszú távon cipelni, annál jobb a hátunknak. Ugyanez a helyzet a csomagmérettel. Kempingezéskor, amikor a hálózsákot talán csak néhány métert cipeljük, nem olyan fontos erre figyelni. Hosszú túráknál és kirándulásoknál azonban döntő kérdés lehet.

Gyerekhálózsákok

Annak, aki az egész családdal megy kempingezni, természetesen a gyerekeknek is be kell szereznie a megfelelő hálózsákokat. A gyerekhálózsákokra alapvetően ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint a „nagytestvérükre”, a gyártáshoz használt anyagok azonban itt még fontosabbak, hiszen a gyerekeket kevésbé foglalkoztatja a hálózsákkal való megfelelő bánásmód. A felnőttekhez képest a gyerekek emellett gyorsabban is kezdenek fázni, ezért számukra inkább melegebb változatot kell vásárolni. A gyerekhálózsáknak emellett minél egyszerűbben bele kell férnie a tartózsákba, hogy a gyermeknek egyedül se okozzon nehézséget a hálózsák feltekerése és elpakolása. Nem szabad megfeledkezni a súlyról sem, hiszen egy gyermek magától értetődő módon nem tud akkora súlyt cipelni, mint egy felnőtt. Összefoglalva azt lehet mondani, hogy a gyerekhálózsákoknak a következő követelményeknek kell megfelelniük: alacsony önsúly, lélegzőképesség és jó szigetelés, robusztusság, mozgásszabadság alvás közben, egyszerű feltekerés és elpakolás. A megfelelő gyerekhálózsák keresése során is át kell gondolni, hogy hol, illetve milyen gyakran lesz használva a hálózsák. Ha a gyermek cipeli a hálózsákot, feltétlenül ügyelni kell a súlyra is. A pehellyel töltött hálózsák jó választás, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen hideg lesz. De itt sem szabad elfelejteni a következőt: A hőszigetelő matrac segíthet, hogy ne hűljünk ki a talajon.