INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Cipőviasz vagy impregnáló spray?

Valószínű már Te is ismered már azt a pillanatot, amikor a víz már nem pereg le a túrabakancsodról, vagy túraruházatodról. A megfelelő ápolással azonban biztosítani tudod, hogy ez jelenség ne alakuljon ki, illetve meg tudod újítani a termékek ezen tulajdonságát.

CIPŐVIASZ (WAX) VAGY IMPREGNÁLÓ SPRAY?

A döntés, hogy impregnáló spray-t vagy viaszt (waxot) használj-e a túrabakancsodhoz, gyorsan megválaszolható: Ha a túracipőd - még ha csak részben is - bőrből készült, akkor használj cipőviaszt. A wax fontos tápanyagokkal látja el a bőrt, védi a kiszáradástól és helyreállítja a víztaszító hatását. A tápanyagok felszívódása elősegíti a túrabakancsok hosszú élettartamának megőrzését is.

Habár az impregnáló spray visszaállítja a vízlepergető hatást, de nem látja el a bőrt szükséges tápanyagokkal. Ezzel egy rövid ideig ugyanazt a vízlepergető hatást éri el, mint a viasz, de a bőr ápolásának hiánya miatt fennáll annak a veszélye, hogy a túrabakancsot sokkal hamarabb ki kell cserélned, mint szükséges lenne.

MIÉRT OLYAN NÉPSZERŰ A BŐR A TÚRABAKANCSOKNÁL?

A bőrt évszázadok óta használják, és cserzés után mindenekelőtt a nedvességgel, rothadással és szárítás közbeni (anyag)töréssel szembeni magas ellenállási-képesség jellemzi. Mivel a kezeletlen bőr még mindig túl vastag a textilfeldolgozáshoz, egy további feldolgozási lépésben hosszában vágják fel. A hegyi túrabakancsok megfelelő bőrvastagsága 2,6-2,8 mm.

Az teszi ezt az anyagot olyan érdekessé, különösen a túracipők esetében, hogy alkalmazkodik a túrázó lábfejének formájához. Néhány napba telik azonban, amíg a bőr megfelelően alkalmazkodik. A betörési időszakban jobb, ha vastagabb túrazoknit viselsz, vagy a hátizsákodban van egy ragtapasz. Ha tehát nem akarod minden évben lecserélni a túrabakancsodat, és szeretnéd megspórolni magadnak a betörési

MIÉRT VAN SZÜKSÉG CIPŐVIASZRA (WAXRA) A TÚRABAKANCSOKNÁL?

A cipőviasz (wax) szükségessége gyorsan megmagyarázható: a túrabakancsok többsége bőrből készül. Két típust különböztetünk meg:

 • Túracipők, amelyek (majdnem) teljes egészében bőrből készültek (nubuk és velúr)

 • Túracipők, amelyek kevert (vegyes) technológiákat tartalmaznak, úgymint mesh betéteket, valamint különböző membránokat (pl. Gore-Tex)

A bőr finom pórusai tárolják a nedvességet, ami azt jelenti, hogy a túrabakancs rugalmas marad, és idővel alkalmazkodik a láb formájához.

A nedvesség idővel és a rendszeres túrázások hatására távozik a bőrből. Különösen azokon a helyeken, amelyeket a gördülő és egyéb mozgások folyamatosan mozgatnak/hajlítanak, valamint a bőrön megjelennek a jellegzetes gyűrődések és az ezzel járó színváltozások. Az állandó mozgás miatt a bőr elveszíti támogató tulajdonságait, mivel az anyag ezeken a helyeken túl puha lesz.

Bár a bőr belülről - izzadság -, valamint kívülről - csapadék - kap nedvességet, de ez nem elegendő a tápanyaghiány pótlására. Egyrészt azért, mert nem tartalmaz minden tápanyagot, másrészt pedig azért, mert nem hatolnak elég mélyen a bőrbe.

Az olajjal vagy zsírral való kezelés szintén kontra produktív, mivel túl mélyen behatolna a bőrbe. Ezáltal az anyag elveszítené támogató tulajdonságait, mivel a puha pontok még puhábbá válnának.

A cipőviasz viszont éppen a megfelelő mennyiségű folyadékot és tápanyagot biztosítja. Miután a bőr ezeket felszívta, helyreáll az eredeti tartóssága, rugalmassága és ellenálló képessége.

MILYEN TÚRABAKANCSHOZ, MILYEN VIASZT HASZNÁLJUNK?

A cipőviaszt (waxot) ott kell használni, ahol a cipőben a bőr felhasználásra került. Különösen az orr- és sarokrészek, valamint a fűzés körüli anyag készül gyakran bőrből. De a bőrnek is vannak különböző típusai:

 • Túracipő sima bőrből

 • Túracipő nubuk- és velúrbőrből

A különböző bőrtípusok ellenére a cipőviaszban nincs különbség, hiszen maga a viasz (wax) általában színsemleges. Azt kell szem előtt tartanod, hogy a bőr színe megváltozik (sötétebb lesz), amint a tápanyagok felszívódtak. Ez az elszíneződés nincs hatással a funkcióra, csupán optikai elváltozásról van szó.

HOGYAN KELL FELVINNI CIPŐVIASZT?

Az alkalmazásnál a szabály az, hogy a kevesebb több. Egy nagyon vékony réteg elegendő ahhoz, hogy a száraz bőrt tápanyagokkal lássa el. A túl sok cipőviasz viszont eltömíti a túrabakancs pórusait. A megfelelő mennyiség akkor került fel, ha a túrabakancs selymesen csillog, és nem zsírosan fénylik. Ha úgy érzed, hogy túl sok viaszt vittél fel, akkor egy finom kefével távolítsd el a felesleget.

Tipp: A kiegészítő membránnal nem rendelkező túrabakancsok esetében a viaszt enyhén fel lehet melegíteni (a tenyerében vagy egy meleg helyen). Ez lehetővé teszi, hogy a viasz még mélyebben behatoljon a bőr pórusaiba.

CIPŐVIASZ FELVITELE SIMA BŐRRE:

 1. Tegyél egy kis cipőviaszt egy finom ruhára, vagy az ujjbegyedre.

 2. Körkörös mozdulatokkal masszírozd a viaszt a bőrbe.

 3. A bőrnek időre van szüksége a tápanyagok felszívódásához, ezért hagyd néhány órára száraz helyen a cipőt, hogy beszívja a viaszt.

CIPŐVIASZ FELVITELE VELÚR-, NUBUK- ÉS SZARVASBŐRRE:

*először is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a címben említett bőrtípusok kapcsán a cipőviasz használata az anyag optikai változásait okozhatja.

 1. Tegyél egy kis cipőviaszt egy finom ruhára, vagy az ujjbegyedre.

 2. Körkörös mozdulatokkal masszírozd a viaszt a bőrbe.

 3. Még a durvább bőrtípusok esetében is időbe telik, amíg a tápanyagok teljesen felszívódnak. Így itt is érvényes: várj.

 4. A velúrbőrt ezután durva kefével vagy egy speciális szarvasbőr kefével át lehet kefélni. Így megőrzi eredeti megjelenését.

MENNYI IDŐ ALATT SZÍVÓDIK FEL A CIPŐVIASZ (WAX)?

Az, hogy mennyi idő alatt szívja be a bőr teljesen a viaszt, az az összetevőktől, a felvitt mennyiségtől és a helyiség hőmérsékletétől függ. Alapvetően körülbelül egy napot - azaz 24 órát - kell állni hagyni az anyagot további kezelés előtt.

Pontosabb információkat általában a termék gyártójának használati utasításában lehet megtalálni.

GORE-TEX VAGY MÁS MEMBRÁNNAL ELLÁTOTT CIPŐK ÁPOLÁSA

A kiegészítő membránnal ellátott cipők, mint például a Gore-Tex, javítják a lábfej légáteresztő-képességét és hozzájárulnak a vízállósághoz. A kiegészítő membránok ellenére a cipő külső anyaga, amely gyakran bőr, szintén gondozást igényel. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell venni.

 • A Gore-Tex membránnal ellátott cipőket például soha nem szabad bőrzsírral kezelni. A zsír eltömíti a membrán pórusait, és ezáltal meggátolja a levegő és a nedvesség megfelelő keringését.

 • A teljes bőrcipőkkel ellentétben még kevesebb cipőviaszt alkalmazz, hogy elkerüld a pórusok eltömődését.

 • A teljes egészében bőrből készült cipőkkel ellentétben a cipőviaszt nem szabad melegíteni. Ellenkező esetben a viasz túl mélyen behatol az anyagba, és eltömíti a membrán pórusait, ami által a büdös lábak elkerülhetetlenek lesznek.

 • Ha nem vagy benne biztos, javasoljuk, hogy csak a túrabakancs teljes bőrből készült részeit kezeld cipőviasszal. A membrános területekre ezután megfelelő impregnáló spray-t használj.

A KÜLÖNBÖZŐ ANYAGOKBÓL KÉSZÜLT TÚRACIPŐKET AZ ALÁBBIAK SZERINT KELL ÁPOLNI:

 1. Tegyél egy kis cipőviaszt egy finom ruhára, vagy az ujjbegyedre.

 2. Körkörös mozdulatokkal masszírozd a viaszt a cipő bőr részébe.

 3. A (Gore-Tex) membránnal ellátott felületeket vagy kevesebb cipőviasszal lehet kezelni, mint a bőr részen, vagy használj impregnáló spray-t.

TÚRABAKANCSOK SZINTETIKUS ANYAGOKBÓL

Bár a teljesen szintetikus anyagból készült túrabakancsok inkább kivételnek számítanak, léteznek. A légáteresztő és víztaszító tulajdonságok újbóli biztosításához elegendő a felületeket tisztítás és szárítás után impregnáló spray-vel befújni.

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Túrázás

Különbségek vízhatlan és vízálló cipők között

Túrázás

Túracipő tisztítása: a helyes módszer!

Túrázás

Hátizsákok tisztítása