INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Mi az a textilmembrán és mi a funkciója?

Az, hogy az outdoor funkcionális ruházattal kapcsolatban rengeteg szakkifejezéssel dobálóznak, nem igazán újdonság. A „textilmembrán” vagy egyszerűen „membrán” kifejezés nagyon gyakran fordul elő ebben az összefüggésben.

Azonban gyakran hiányzik a magyarázat arra, hogy mi áll a háttérben. Nem minden membrán működik ugyanazon elv szerint. Ez a blogcikk erről a kérdésről szól. Bemutatjuk neked az outdoor iparban használt legismertebb technológiákat és azt, hogy milyen funkciók rejtőznek a technológiák mögött. Megnézzük a membránok alapelvét is.

MIK AZOK A MEMBRÁNOK ÉS MIÉRT VAN RÁJUK SZÜKSÉGEM?

Sokak számára a membrán kifejezés kellemetlen emlékeket idézhet fel a biológiaórákról. Először is, a membránok ostyavékony szerkezetek vagy rétegek, amelyek egymáson vagy egymás mellett helyezkednek el. Mindegyik rétegnek meghatározott funkciója van, és máris itt vagyunk a kabátoknál.

A bőrünkhöz legközelebb eső membránnak kell biztosítania, hogy az izzadtság gyorsan távozhasson kifelé vízgőz formájában. A középső rétegek, illetve a középen lévő szövet viszont biztosítja, hogy az elvezetés gyorsan történjen, miközben a testhőmérséklet állandó marad. A külső membrán felelős a víz távoltartásáért és bizonyos fokú napvédelmet biztosít, ugyanakkor a belülről érkező vízpárát kiengedi.

Megkülönböztetünk vmikroporózus és vnem porózus membránokat:

A MIKROPORÓZUS TEXTILMEMBRÁN MŰKÖDÉSE

Ahogy a neve is mutatja, a mikroporózus textilmembránok olyan szövetrétegek, amelyekben apró lyukak vannak. Ezek logikusan olyan kicsik, hogy szabad szemmel alig láthatók. A lyukak mérete az, amiben a „varázslat” rejlik. Amikor izzadni kezdünk, a testünk felmelegszik, és vízgőzt bocsátunk ki. Ezek a vízgőzmolekulák olyan kicsik, hogy könnyen átjutnak a membránrétegeken. Egy vízcsepp viszont sokkal nagyobb, és nem tudja ugyanazt az utat bejárni, mint a vízgőz. Más szóval, a vízgőz a finom pórusokon keresztül kijut a külvilágba, míg a cseppek túl nagyok ahhoz, hogy ugyanezt az utat befelé megtegyék. Ezért a membránok egyszerre légáteresztőek és vízállóak.

A vízgőz kifelé vezetése azonban nem megy teljesen zökkenőmentesen, és egy hatékony, de egyszerű trükköt igényel. A kulcsszó ebben az esetben a nyomás. Amikor a test felmelegszik, meleg vízgőzmolekulákat bocsát ki (izzadtság). Amikor a külső hőmérséklet hűvösebb, alig észrevehető túlnyomás alakul ki a kabát belsejében, aminek a hatására a vízgőz a kabát belsejébe préselődik. Az olyan márkák, mint a Gore Tex és sok más technológia pontosan ezen az elven működnek.

A NEM PORÓZUS TEXTILMEMBRÁN FUNKCIÓJA

A nem porózus membránok elvileg a mikroporózus membránok közvetlen ellentétei. A nem porózus membránok általában két különböző típusú membránnal működnek, ami robusztusabbá és ellenállóbbá is teszi őket.

 

Egy hidrofób (víztaszító) poliészterből készült membránréteg és egy hidrofil (vizet vonzó) poliéterből készült membránréteg is van. Mindkét anyag szövetét arra használják, hogy szárazon és melegen tartson minket. A membrántípusok úgy vannak egymásba szőve, hogy kis hullámokat képeznek, így a vizet vonzó poliéter először elnyeli a vízgőzt (nyomás nélkül), míg a víztaszító membrán ezután gondoskodik arról, hogy az izzadtság a hullámokon keresztül kifelé távozzon. A különböző anyagok ezen elve többek között a Sympatex membránokban is megtalálható.

A KÉT MEMBRÁNTECHNOLÓGIA KÖZÜL MELYIK A MEGFELELŐ SZÁMOMRA?

Mindkét membrántípusnak megvannak az előnyei és hátrányai, amelyek bizonyos helyzetekben döntőek lehetnek. A mikroporózus membrán legnagyobb előnye, hogy a vízgőz közvetlenül a pórusokon keresztül tud távozni. Ez az előny azonban csak akkor használható ki, ha a kabát belsejében lévő hőmérséklet és a külső hőmérséklet között nyomáseltérés van. Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy minél melegebb van odakint, annál lassabban és rosszabbul működik ez az elv. Ha kint melegebb van, mint a kabátban, a drága (Gore Tex) kabát szaunaruhává válik.

Ez a hátrány nem áll fenn a nem porózus membránok esetében - a légáteresztő képességet kizárólag a vizet vonzó és víztaszító anyagok szabályozzák, és ezért hőmérséklet-független. A mikroporózus membránnal ellentétben azonban a folyadékcsere lassabb. Ez azt jelenti, hogy a (belső) vizet vonzó poliéter membránnak először egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy a testből érkező nedvességet magába szívja.

Az, hogy ki mit részesít előnyben, nagyban függ a tervezett felhasználástól. Ha téli sportokhoz mikroporózus membránnal ellátott kabátot szeretnél vásárolni, valószínűleg soha nem lesz problémád az alacsony nyomással, mivel a külső hőmérséklet mindig alacsonyabb lesz, mint a tested hőmérséklete. Ha azonban azt tervezed, hogy egy bizonyos outdoor kabátot, például egy esőkabátot egész évben viselni fogsz, és nyári nyaralásra is magaddal viszed, akkor megfontolhatod, hogy nem lenne-e megfelelőbb egy nem porózus membrán.

A jól ismert márkák számos modellje és technológiája e két elv alapján működik, bár vannak vegyes formák is. Ha tehát legközelebb a boltban jársz, és nem tudod, mit kezdj az új technológiákkal, kérdezd meg, milyen rendszerről van szó, és ez segíthet a döntésben. Ha még mindig vannak kérdéseid, tudasd velünk. Talán meg tudjuk oldani őket - viszlát!

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Túrázás

Különbségek vízhatlan és vízálló cipők között

Túrázás

Cipőviasz vagy impregnáló spray?

Túrázás

Túracipő tisztítása: a helyes módszer!