INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Különbségek vízhatlan és vízálló cipők között

Mit jelent a vízhatlan vagy vízálló megnevezés és miért is olyan fontos ez a túrázók körében

A mindennapi életben állandóan találkozunk ezekkel a kifejezésekkel: vízhatlan cipő, vízlepergető hegyi bakancs vagy vízálló túrabakancs. De mit is jelentenek valójában? E kifejezések közül sokat egymás szinonimáiként használnak, ami megnehezíti a mindennapi használatot.

VÍZHATLAN VS. VÍZÁLLÓ?

A lábbelik világában számos kifejezés és technológia létezik. Néhányat biztosan ismersz, míg mások annyira különlegesek, hogy valószínűleg csak a fejlesztők tudják, mi áll mögöttük.

VÍZÁLLÓ CIPŐ ÉS RUHÁZAT:

A vízhatlan címkével ellátott cipők vagy textíliák nyújtják a legkevesebb védelmet a nedvesség ellen. Nem helyes azonban azt feltételezni, hogy a vízhatlan túracipő nem nyújtana védelmet. Csupán kevésbé vízállóak, mint a vízállónak minősített textíliák. A vízhatlan textíliák alapját többnyire szintetikus szálak, például poliészter és nejlon képezik. A pamuttól eltérően sokkal szorosabb szövéssel készülhetnek, ami bizonyos ellenállást biztosít a nedvességgel szemben. 

A vízálló vagy vízlepergető textíliákkal ellentétben a vízhatlan anyagok gyakran kezeletlenek. Más szóval, nem rendelkeznek kiegészítő (vízzáró) membránnal, és – ha nem tüntették fel máshogy – nem vetették alá hő- vagy vegyszeres kezelésnek. A vízhatlan cipők tehát eredendően bizonyos szintig vízállóak, köszönhetően a szintetikus szálaknak és a feldolgozásuk módjának.

A vízhatlan cipők vagy textíliák megvédenek a nedvességtől, amíg az anyag képes a nedvességet felszívni. Folyamatos heves esőzés esetén fennáll a veszélye, hogy egyszer csak elázol, mert az anyag nem szárad elég gyorsan.

MIT JELENT A VÍZÁLLÓ A TÚRACIPŐK ESETÉBEN?

Annak eldöntéséhez, hogy valami vízálló-e vagy sem, a vízoszlop szolgáltatja az alapot. Megmutatja a (hidrosztatikus) nyomást, és leírja, hogy mennyi vízre van szükség (mm-ben mérve) 1 négyzetméternyi felületen ahhoz, hogy a felület – pl. a textil – vízáteresztővé váljon. A vízállóságot az EN 343-as szám alatt uniós szabványként jegyzik, és az 1-3. osztályokban határozzák meg. 

 • 1. osztály: -

 • 2. osztály: > 800 mm

 • 3. osztály: > 1.300 mm

Az uniós szabványból eredően a túrabakancsok, esőkabátok vagy sátrak textíliái 800 mm-es vízoszloptól vízálló minősíthetők. De csak azért, mert az uniós szabvány azt mondja, hogy valami vízálló, ez nem feltétlenül felel meg a vízállóság mindennapi értelmezésének: 

 • A svájci Szövetségi Anyagvizsgálati és Kutatási Laboratórium (EMP) csak 4000 mm-es vízoszloptól beszél vízálló textíliáról.

Az, hogy egy cipő vízállónak minősül-e, a vizsgáló intézettől és a vizsgálati módszertől is függ. A szükséges vízoszlop közvetlenül összefügg a tevékenységgel.

VÍZLEPERGETŐ:

Egy anyag akkor válik vízlepergetővé, ha vegykezeléssel vagy hőkezeléssel is kezelik. Ez adja az anyagnak azt a jól ismert hatást, hogy a víz – de a szennyeződés is – lepereg róla. A legismertebb kezelés vagy impregnálás a DWR-impregnálás (Durable Water Repellency). Ez lefordítva a „tartós vízlepergető képesség” rövidítése. A márkától függően a vegyi anyagok és technológiák összetétele változhat a DWR-hatás elérése érdekében. A DWR impregnálást gyakran vízzáró membránnal, például Gore-Tex vagy Sympatex membránnal vagy vízálló anyagokkal kombinálva használják. Ez megakadályozza, hogy a külső anyag telítődjön. Ha tehát a víz már nem gyöngyözik le az új túrabakancsodról vagy esőkabátodról, és a külső anyag felveszi a vizet, az még nem ok a pánikra. A tényleges vízzáró membrán a külső anyag alatt helyezkedik el, és továbbra is szárazon tartja a lábat. A jó az egészben az, hogy a vízlepergető impregnálás felújítható vagy felvihető.

MITŐL LESZ VÍZÁLLÓ A CIPŐ?

Elterjedt tévhit, hogy a cipő vízhatlanságát kizárólag a külső anyag biztosítja. Az igazi technológiai csoda azonban a belső cipőbe szőtt membrán. A textilmembránok két kategóriába sorolhatók:

 • mikroporózus membrán (pl.: Gore-Tex)

 • nem porózus membrán (pl.: Sympatex)

Mindkét membrán igyekszik gyorsan elszállítani a nedvességet a cipő belsejéből kifelé, miközben megakadályozza a nedvesség kívülről történő behatolását. Így a külső anyag légáteresztő képessége megmarad, miközben a víz nem tud behatolni.

MIKROPORÓZUS MEMBRÁN (PL.: GORE-TEX):

A mikroporózus membrán, mint amit pl. a Gore-Tex gyárt, egy pórusréteggel működik. A testhő (túl)nyomást hoz létre a cipő belsejében, ami a membrán pórusain keresztül vízgőz formájában a nedvességet kifelé szállítja. A vízcseppek viszont túl nagyok ahhoz, hogy kívülről újra behatoljanak a pórusokon keresztül. A Gore-Tex membránnal ellátott cipők általában a következőképpen épülnek fel:

 1. Védő Mesh anyag a felsőrész alatt

 2. A tényleges mikroporózus membrán

 3. A cipő belsejében található szövetréteg, amelyet úgy terveztek, hogy az izzadtságot azonnal nagy területen oszlassa el. Ez biztosítja, hogy a membrán teljes felülete elvezeti a nedvességet, és a membrán nem terhelődik túl pontszerűen.

A (MIKROPORÓZUS) GORE-TEX MEMBRÁNNAL ELLÁTOTT CIPŐK ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI:

 • A nedvesség elvezetése azonnal - azaz nem késleltetve - történik.

 • Jó lábklíma alacsony hőmérsékleten.

 • Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál lassabb a nedvességszállítás. Mivel a nyomáskülönbség alacsonyabb.

 • A sérült (cipő) membrán javíthatatlan.

NEM PORÓZUS MEMBRÁN (PL.: SYMPATEX):

A mikroporózus membránnal ellentétben a Sympatex membránnal ellátott cipőkben nincsenek pórusok. A Sympatexhez hasonló nem porózus membránok két anyagtulajdonsággal működnek:

 • hidrofil szövet (vízkedvelő vagy vízvonzó)

 • hidrofób szövet (víztaszító)

A két anyagot úgy szövik össze, hogy a túrabakancs belsejében felszívják a nedvességet, majd azt a külső oldalra leadják. Az a tény, hogy a hidrofób – azaz víztaszító – anyag kívül, de a felső anyag alatt van, azt jelenti, hogy a víz nem tud behatolni.

A (NEM PORÓZUS) SYMPATEX MEMBRÁNNAL KÉSZÜLT CIPŐK ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI:

 • A nedvesség elvezetése mindig működik, és nem befolyásolja a külső hőmérséklet

 • 100 %-ban újrahasznosítható

 • Szélálló

 • A nedvesség elvezetése időbeli késleltetéssel történik

MI AZ A VÍZOSZLOP?

A vízoszlop azt a nyomást írja le, ami egy textilre nehezedik, amíg az át nem engedi a vizet. Ezt nevezik hidrosztatikus nyomásnak. Minél magasabb a vízoszlop, annál sűrűbb az anyag. Az 1 négyzetméteres felületen a víznyomást addig mérik, amíg az első cseppek meg nem jelennek az alján. Egy 1000 mm-es vízoszlop körülbelül 0,1 bar nyomásnak felel meg.

A TÚRABAKANCSOK VÍZOSZLOPA:

Ellentétben az esőkabátokkal, ahol a vízoszlop meg van adva, a cipőknél egy kicsit nehezebb a helyzet. Egyszerűen azért, mert a márkák ritkán adják meg ezt az információt.

Ennek fő oka a konstrukcióban rejlik: az esőkabát membránját csak egy finom, könnyű külső anyag fedi. Ez megkönnyíti a membránra ható víznyomás mérését. A túrabakancs membránját kemény és merev felső anyag veszi körül. Ez természetesen megváltoztatja a membránra ható nyomást. A nyomás mérése ennek megfelelően nehézkes. Minél nagyobb súly vagy nyomás nehezedik egy túrabakancsra felülről, annál magasabbnak kell lennie a vízoszlopnak. A Gore-Tex vagy Sympatex membránnal ellátott hegyi bakancsok vízoszlopa legalább 10.000 mm, és - a membrán típusától függően - akár 45.000 mm is lehet. Még ha a konkrét vízoszlop nincs is megadva, feltételezhető, hogy a megfelelő membránnal ellátott vízálló túracipő vízoszlopa legalább 10.000 mm.

MIKOR NEM VÍZHATLAN EGY CIPŐ?

Csak azért, mert a túracipő belsejébe membránt szőttek, még nem jelenti azt, hogy az áthatolhatatlan. A következőkben elárulunk néhány okot, ami ahhoz vezethet, hogy a membrán ellenére vizes lesz a lábad:

 • A membrán sérülése: Ha túrázás közben megsérül a külső anyag, pl. ha egy tüske átszúrja a cipőt és a membránt, az már nem képes a vizet távol tartani. A következmény: nedves láb. A kilyukadt membrán javíthatatlan. 

 • Felvitt membrán: A gyermekcipőknél időről időre megfigyelhető jelenség, hogy a lábujjak területén lévő membrán elkopik. Ez lehetővé teszi a víz behatolását. Ha a cipő túl kicsi lesz, a lábujjak állandóan a belső cipőhöz dörzsölődnek, ami károsíthatja a membránt. Ez kívülről nem látható, és csak akkor válik láthatóvá, ha a cipőt szétszedik.

 • Elhasználódott impregnálás: A vízlepergető bevonattal/impregnálással ellátott vízálló cipőket rendszeresen ápolni kell ahhoz, hogy hosszú távon vízlepergetőek maradjanak. Az alkalmazott impregnálás idővel lekopik, így a víz már nem gyöngyözik le. A sérült membránnal ellentétben azonban ez javítható. Itt megmutatjuk, hogyan kell ezt megtenni.

 • A kapilláris hatás: A kapilláris felszívódás hatására a lábad vizes lehet túrázás közben, az ép membrán ellenére. Ez a jelenség időről időre megfigyelhető a kivágott cipőknél. Nedves fűben a kapilláris hatás miatt van, hogy a nedvesség a külső anyagon felszáll, és a cipőgalléron keresztül a cipő belsejébe jut.

HOGYAN LEHET VÍZÁLLÓVÁ TENNI A CIPŐT?

A „cipő vízállóvá tétele” kifejezés ebben az összefüggésben kissé félrevezető:

 • A vízálló definíció szerint ez azt jelentené, hogy a cipő külső anyagát vízálló külső anyagra kell cserélni. Tehát ki kellene cserélni a cipő felsőrészét, ami valószínűleg drágább, mint egy új cipő vásárlása.

 • Egy túracipő vízállóvá tétele azért is nehéz, mert ehhez mikroporózus vagy nem porózus membránnal ellátott belső cipőt kellene használni.

 • Lehetőség van azonban vízlepergető réteg felújítására vagy felvitelére. A mindennapi életben a túrabakancs vagy az esőkabát impregnálásáról beszélünk. Mivel ez egy plusz (vegyi) réteg a külső anyagon, permetezéssel vagy mosással történő impregnálással lehet alkalmazni.

Ezeket olvastad már?

Túrázás

Mi az a textilmembrán és mi a funkciója?

Túrázás

Cipőviasz vagy impregnáló spray?

Túrázás

Túracipő tisztítása: a helyes módszer!