INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Túracipő tisztítása: a helyes módszer!

Ha szabadtéri, vagy túratermékek ápolásáról van szó, akkor ki kell hangsúlyozni, hogy a mosógép nem opció. Olvasd el blogbejegyzésünket és tudd meg a helyes módszert!

A túracipő/bakancs tisztítása egy olyan kérdés, amellyel gyakran találkozunk, amikor a vásárló új cipőt szeretne vásárolni áruházainkban. A túrafelszerelésünk közül valószínűleg a túracipőnk az, amelyik a legnagyobb igénybevételnek van kitéve – a viharos eső és a tűző nap felülről támadja az anyagot, míg a sziklás és sáros felületek alulról teszik próbára a talpakat.

Ha törődni szeretnél a túracipőddel és nem akarsz minden szezon kezdetekor egy új párat venni, akkor érdemes azzal a kérdéssel foglalkoznod, hogy hogyan kell helyesen a túracipőt tisztítani.

SZAPPAN VAGY NEM SZAPPAN. EZ ITT A KÉRDÉS

Azt a tényt, hogy az agresszív vegyszereknek és tisztítószereknek nincs helyük a túracipők tisztítása során, csak a teljesség kedvéért említjük meg. A kérdés az, hogy a semleges, azaz pH-semleges szappanok alkalmasok-e a túrabakancsok tisztítására is?

Tapasztalataink szerint szappan nélkül és csak langyos vízzel érdemes dolgozni – ez az uralkodó vélemény sok márkánál is.

Egy túracipő sokféle textíliát és összetett anyagot, például ragasztót tartalmaz. A szappan esetében, akár pH-semleges, akár nem, mindig fennáll a veszélye annak, hogy megtámadja az anyagot vagy feloldja a ragasztót. Ami az egyik túracipőnél beválik, az a következőnél károsíthatja a membránokat vagy a külső anyagot.

A cipő belső részével egy kicsit más a helyzet. Míg a túrazokninkat és a talpbetéteket általában rendszeresen mossuk, a túracipő belsejéről gyakran megfeledkezünk. Az anyagokkal és a kompozitokkal szemben egyaránt kíméletes textilmosószerek biztosítják, hogy a belső cipő baktériummentes maradjon.

AMIRE A TÚRACIPŐ VAGY TÚRABAKANCS TISZTÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉG VAN

A következő eszközöket érdemes előkészíteni:

 • Természetesen egy tál langyos víz (mosdókagyló, zuhanyzó vagy fürdőkád is használható)

 • Egy durva kefe

 • Egy régi fogkefe

 • Egy puha szivacs / egy puha kendő

 • Szükség esetén speciális textíl mosószer a belső cipőhöz

 • Újságpapír

 • Egy tiszta rogy / régi törölköző

Utókezeléshez:

 • Cipőviasz bőr túracipőkhöz

 • Impregnáló spray szintetikus és textilkeverékekből készült túracipőkhöz

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE: A TÚRACIPŐ TISZTÍTÁSA

1. A FŰZŐK ÉS A TALPBETÉTEK ELTÁVOLÍTÁSA

Először is javasoljuk, hogy távolítsd el a cipőfűzőt és a talpbetétet is a túrabakancsból. Most kivételesen használhatod a mosógépet a talpbetétek és a cipőfűzők tisztítására, de ismételjük, hogy óvatosan. (kímélő program!)

Ha azonban nem szeretnéd összekeverni az izzadt talpbetéteket és a sáros cipőfűzőket a többi szennyeseddel, más módon is tisztíthatod:

1, Töltsd meg a mosdókagylót (vagy tálat) langyos vízzel

2, Tedd bele a cipőfűzőt és a talpbetétet, majd hagyd ázni

3, Gyúrd jól át őket

4, Cseréld ki a vizet és ismételd meg az 1-3. lépést, amíg a víz már nem lesz mélybarna

5, Mindent jól facsarj ki és akaszd ki a cipőfűzőket, valamint a talpbetéteket a szárítóra

2. DURVA SZENNYEZŐDÉSEK ELTÁVOLÍTÁSA

Először is távolítsd el a durva szennyeződéseket a túracipőről. Előtte győződj meg róla, hogy a túracipőd száraz legyen. Ellenkező esetben csak mélyebbre masszírozod a szennyeződést az anyagba. Ha gyakran túrázol, akkor javasoljuk, hogy minden túra után távolítsd el legalább a durva szennyeződéseket a külső felületről és bélésről. Így a membránok hosszabb ideig szabadon maradnak, és jobban megőrzi légáteresztő- és vízálló képességüket.

1, Készítsd elő a durva kefét és a fogkefét

2, Mindenekelőtt a durva kefével most kopogtatással távolítsd el a durva szennyeződéseket a felső anyagról

3, Tölts meg egy tálat (mosdókagylót) langyos vízzel

4, A durva kefével körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg a cipő felsőrészét, hogy eltávolítsd a megszáradt sarat és fellazítsd a poros törmelékeket az anyagról

5, A fogkefe segítségével könnyebben és hatékonyabban tudod a varrások és a cipőfűző körüli részeket megtisztítani

6, Ne használj durva kefét a cipő belsején, mert megsérülhet a szövet

3. „FINOM” MOSÁS (KÍVÜL ÉS BELÜL)

Most, hogy a durva szennyeződéseket eltávolítottuk, nekiláthatunk, hogy a túracipőnket, ahogy mondani szokták... egészen a pórusokig megtisztítsuk.

1, Töltsd meg újra a tálat (mosdókagylót)

2, Fogd meg a szivacsot / puha kendőt és körkörös mozdulatokkal dolgozd át a túracipő felületét. Ismételd ezt a folyamatot addig, míg már úgy érzed, hogy nem tudsz további szennyeződést eltávolítani. Vigyázz az érzékeny területekre (pl. varratok), hogy ne kezeld túl durván.

3, A cipő belsejének tisztításához használj langyos vizet, vagy speciális textil tisztitószert. Töltsd meg a cipőt vízzel és egy szivaccsal dörzsöld ki a szennyeződéseket, megszáradt izzadtságot az anyagból. Kefét ehhez a művelethez ne használj! A kefe károsíthatja a puha bélést, vagy a membránt.

4, Ezután egy tiszta ronggyal vagy egy régi törülközővel töröld szárazra a cipő külsejét, mielőtt kiteszed száradni.

TÚRACIPŐ SZÁRÍTÁSA

A penész és a baktériumok könnyen elszaporodhatnak a nedves cipőben, ezért most fontos, hogy a lehető leggyorsabban megszárítsd a túracipőt. Tartsd szem előtt a következőket:

 • Helyezd közvetlen napfénytől védett helyre,

 • ahol enyhe szellő fúj és amely száraz.

Ha fel akarod gyorsítani a folyamatot, akkor használj újságpapírt. Tépj ki néhány lapot, formálj teniszlabda méretű golyókat, és könnyedén tömd ki velük a túracipő belsejét. Az újságpapírt néhány óránként cserélni kell, különben tökéletes táptalajt biztosít a baktériumoknak, mivel még kevesebb levegő tud keringeni a cipő belsejében. A szárításhoz ne használj hajszárítót vagy hőlégfúvót, mert a túl magas hő károsíthatja az anyagokat és a varrásokat.

Amint teljesen megszáradt, javasoljuk, hogy a túracipőt ápold is.

A TÚRACIPŐ MEGFELELŐ ÁPOLÁSA

A tiszta túrabakancs az egy dolog, de az anyag ápolása az egy másik. A túracipő és túrabakancsok megvédik a lábadat az időjárástól és más külső hatásoktól. Idővel ez a védelem csökken. A megfelelő ápolás viszont biztosítja, hogy az anyag nem sérül, és garantált a hosszú élettartam.

Még ha számos különböző membránt, például Gore-Texet használnak fel a túracipők készítéséhez, meg fogsz lepődni, hogy hány alkotóelem még mindig bőrből készül.

A külső anyagot a cipőben végzett gördülési mozgások és a külső hatások befolyásolják. A bőr tápanyagvesztesége miatt a túrabakancs stabilitása és vízállósága csökkenhet.

A cipőviasz a legjobb választás, mert minden tápanyagot tartalmaz, és nem túl szilárd vagy túl folyékony, hogy túl mélyen vagy nem elég mélyen hatoljon be az anyagba. Zsírokat vagy olajokat viszont soha nem szabad használni!

IMPREGNÁLJUK IS?

Nem. Alapvetően a túrabakancs bőrrészeit cipőviasszal kell kezelni, ezért nincs szükségük további impregnálásra.

Ha azonban a tisztítás után nincs kedved a cipődet ápolószerrel kezelésbe venni, akkor használhatsz impregnáló spray-t is.

A spray kiválasztásakor ügyelj arra, hogy az kompatibilis legyen a túrabakancs felületének anyagával. A kezelés után ugyanazokat a pozitív hatásokat kell tapasztalnod, mintha viasszal kezelted volna őket. Legyél azonban tisztában azzal, hogy az impregnáló spray mindig csak felületesen kezeli az anyagot. A bőrnek nem tesz jót hosszú távon az impregnáló spray, ezért időről időre mégis érdemes cipőviaszt használni.

Kivételt képeznek a teljes egészében szintetikus anyagokból készült túrabakancsok. Ezek ritkák, de léteznek. Itt nincs nagy haszna a cipőviasznak, ezért felesleges ezen cipőknél használnod. Győződj meg róla, hogy a túracipőd tiszta, majd használj megfelelő impregnáló spray-t. Nem kell mást tenned, mint követni az impregnáló spray használati utasításait.

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Túrázás

Mi az a textilmembrán és mi a funkciója?

Túrázás

Különbségek vízhatlan és vízálló cipők között

Túrázás

Cipőviasz vagy impregnáló spray?