INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Milyen méretű kerékpárra van szükségem?

Ahhoz, hogy hosszabb távokon is kényelmesen tudj kerékpározni nélkülözhetetlen a megfelelő vázméret! Olvasd el blogbejegyzésünket, hogy megtudd melyik méret való Neked.

Új kerékpár vásárlásakor számos tényező játszik szerepet. És a számok zűrzavarában, amely a megfelelő kerékpárhoz vezető úton elkísér, néha megbotlik az ember. Ma elhúzzuk a függönyt, és megmutatjuk, hogyan határozhatod meg a megfelelő vázmagasságot egy kerékpárhoz, függetlenül a kerékpár típusától. Úgy tűnik, tényleg minden van: Kerékpárok XS-XL méretben, centiméterben, és természetesen ott van a colll is.

Sok ilyen kerékpárméret lefordítható, de ez nem mindig jelenti azt, hogy csak azért, mert mindig is M-es méretű kerékpárral közlekedtél, a jövőben is M-es méretű vázra lesz szükséged. Bár a gyártók törekszenek az egységességre, ezt nehéz minden kerékpárkialakítás és vázgeometria esetében fenntartani. Ha egy márkánál M-es vázméretű kerékpárral jártál, előfordulhat, hogy egy másik márkánál vissza kell térned az L-es vázra. Ez különösen gyakran érinti azokat az embereket, akik két méret között vannak. Itt csak az segít, ha felül az ember és kipróbálja. Most megtudhatod, hogyan találhatod meg a megfelelő vázmagasságot az új kerékpárodhoz.

AZ ÁTLÉPÉSI MAGASSÁG ÉS NEM A TESTMÉRET A DÖNTŐ. ÍGY MÉRD MEG HELYESEN!

Bár a testméretet gyakran használják irányadónak a kerékpárok esetében, ez csak a történet egyik része. A kerékpár megfelelő vázmagasságának meghatározásához a legfontosabb érték az átlépési magasság. Ezt úgy lehet a legkönnyebben megállapítani, ha fogsz egy colllstokot vagy mérőszalagot és egy könyvet vagy vízmértéket – a legegyszerűbb, ha ketten csináljátok!

  1. Vedd le a nadrágot és a cipőt, mivel ezek meghamisíthatják a mérési eredményt.

  2. Állj a sarkaddal a falnak, és húzd a vízmértéket vagy a könyvet vízszintesen a lábaid közé, egészen felfelé – TÉNYLEG EGÉSZEN FEL!

  3. Ellenőrizd még egyszer, hogy a vízmérték vízszintes-e, és mérd meg a távolságot a padlótól a vízmérték vagy a könyv felső pereméig.

  4. A meghatározott érték (ez mindig centiméterben van megadva) adja meg az átlépési magasságot, és minden kerékpártípusra érvényes kiindulási értékként.

Ekkor egy tényező segítségével kiszámíthatod, hogy melyik kerékpárhoz milyen kerékpárméretre ill. vázmagasságra van szükséges.

Példa:
Átlépési magasság x MTB/versenykerékpár/stb tényező (cm/coll) = Vázméret cm-ben vagy collban

MOUNTAINBIKE

Tényező (cm) = 0,57
Tényező (coll) = 0,22

VERSENYKERÉKPÁR

Tényező (cm) = 0,66
Tényező (coll) = 0,27

CROSS- & TREKKING KERÉKPÁROK

Tényező (cm) = 0,67
Tényező (coll) = 0,26

ÖSSZTELESZKÓPOS MOUNTAINBIKE KERÉKPÁROK (FULLYS)

Tényező (cm) = 0,57
Tényező (coll) = 0,225

A GYEREKKERÉKPÁR VÁZMÉRETE

A korábbiaktól eltérően a gyermekek esetében nem a lépéshossz, hanem a teljes testmagasság alapján határozzuk meg a kerékpár optimális vázmagasságát. A gyermekkerékpárok adatai szintén colllban vannak megadva. Más szóval, ellentétben a felnőttekkel, ahol a különböző vázméretek ellenére a kerekek állandóak, a gyerekkerékpárok méretét a kerekek colllban megadott adatai határozzák meg. A nagyobb gyerekkerékpárok ezért nagyobb gumikkal/kerekekkel is rendelkeznek. A helyes mérték ebben az esetben coll.

Kerékméret

Életkor

Testmagasság

12"-os futókerékpár

2-3 éves

85 – 95 cm

12"-os gyerek kerékpár

3-4 éves

90 – 105 cm

14“-os gyerek kerékpár

4 – 5 éves

100 – 110 cm

16“-os gyerek kerékpár

5 – 6 éves

105 – 120 cm

18“-os gyerek kerékpár

6 – 7 éves

115 – 125 cm

20“-os gyerek kerékpár

6,5 – 8 éves

120 – 130 cm

24“-os gyerek kerékpár

8 – 10 éves

125 – 140 cm

26“-os gyerek kerékpár

10 – 14 éves

135 – 165 cm

MI A HELYZET, HA KÉT KERÉKPÁRMÉRET KÖZÖTT VAGY?

Nem olyan ritka, hogy olyan kerékpárméretet kapsz a számítások alapján, amely pontosan két méret között van. Különösen, ha megnézed a gyártók táblázatait, látni fogod, hogy az átmenetek nem élesek.

Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy ebben az – általános – blogcikkben nem szerepeltetünk félrevezető táblázatokat. Mivel nem csak egy kerékpármárkát árulunk, az összes általunk forgalmazott gyártó és modell táblázatát be kellene illesztenünk ide, és ennek káosz lenne a vége. Ha kiválasztottál egy kerékpárt vagy több modellt, a legjobb, ha vagy röviden írsz nekünk, vagy felkeresed az adott márka oldalát, és megnézed a modell mérettáblázatát. Ami az egyik márkánál M, az máshol L lehet.

Ha még ezután is két méret között vagy, a következő tippet tudjuk adni:

A mountainbike-ra (MTB) a következő érvényes:

Szeretnél sokat kanyarogva, gyorsan tekerni? Akkor válaszd a kisebb méretet! Nagyobb jelentőséget tulajdonítasz a sima útnak és a „kényelemnek” az erdőben? Akkor válassz egy mérettel nagyobbat!

Az alábbiak országúti kerékpárra és városi/túrakerékpárra vonatkoznak:

Szeretnél sportosan ülni és gyorsan eljutni A-ból B-be a kerékpárral? Akkor egy mérettel nagyobbat! Inkább a kényelmet szereted, és nem szeretsz ennyire kinyújtózva ülni? Akkor egy mérettel nagyobbat!

Sok ilyen jellemzőt befolyásolhat egy hosszabb vagy rövidebb szár, de alapvetően ezek a megállapítások jó támpontot adnak arról, hogy egy nagyobb vagy kisebb váz hogyan befolyásolja a kezelhetőséget.

Reméljük, hogy ezzel a cikkel sikerült megválaszolnunk néhány kerékpáros kérdést, és segítettünk abban, hogy a jövőben kevesebb problémád legyen a konkrét vázméret meghatározásával – legyen az colll, centiméter vagy más mértékegység.

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Kerékpározás

Hogyan tisztítsam a kerékpáromat?

Kerékpározás

Melyik kerékpár illik hozzám?

Kerékpározás

Melyik a megfelelő kerékpáros sisak?