INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Hogyan tisztítsam a kerékpáromat?

Ahhoz, hogy a kerékpárod hosszú távon megbízhatóan működjön, elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása és ápolása.

HOGYAN TISZTÍTSAM MEG A KERÉKPÁROMAT, ÉS MILYEN ESZKÖZÖKRE VAN SZÜKSÉGEM?

Egyszer csak te is eljutsz arra a pontra, hogy szeretett kerékpárod váza vagy csak koszosan néz ki, vagy minden tekerésnél nyikorog és csikorog. Legkésőbb ekkor eljött az ideje, hogy felvértezd magad tisztítószerekkel és a megfelelő eszközökkel, hogy felvedd a harcot a szennyeződések ellen.

A kerékpár tisztán tartása használat közben lehetetlennek tűnik. És ez minden kerékpárra vonatkozik, legyen az MTB vagy trekking kerékpár. Legkésőbb a száraz nyár során a por és a homok előbb-utóbb rátapad a láncra és a váltóra. Ha pedig esik az eső, még koszosabbnak látszik, mint előtte. Ilyenkor még a legjobb sárvédő sem segít. Mit tegyünk tehát?

Ebben a blogbejegyzésben találsz egy útmutatót, amely segít abban, hogy hosszú távon többet hozz ki a kerékpárodból. Ezek az intézkedések nemcsak a kopó alkatrészek, például a csapágyak, a lánc- és fogaskoszorú stb. élettartamát növelik, hanem csökkentik a sérülés kockázatát is. A kerékpár egyszerűen tovább működik úgy, ahogy kell. Természetesen előbb-utóbb esedékes lesz valamikor egy szervizelés, de a szervizek közötti időközök jelentősen hosszabbak lesznek, ami kíméli a pénztárcát.

MILYEN ESZKÖZÖKRE LESZ ELŐSZÖR IS SZÜKSÉGED A KERÉKPÁRHOZ

 • Egy nagy szivacsra vagy több régi rongyra/kendőre

 • Tisztítószerre (győződj meg róla, hogy a tisztítószer biológiailag lebomló, ha a kerékpárt kint akarod tisztítani).

 • Néhány régi fogkefére vagy speciális kerékpártisztító kefére.

 • Láncolajra

 • Villaolajra

ÁZTATÁS

 1. Vegyél meleg vizet, és nedvesítsd be a kerékpárt felülről lefelé egy szivaccsal vagy ronggyal.

 2. Permetezd be a kerékpárt tisztítószerrel, és hagyd hatni 5 percig (egy jó kerékpártisztító egyformán oldja az olajat és a zsírt).

 3. Szivaccsal és meleg vízzel óvatosan töröld le a szennyeződéseket felülről (a szivacsot vagy rongyot gyakran öblítsd ki, hogy a szennyeződések, például a kövek ne sértsék fel a kerékpárt).

Egyértelműen nem javasoljuk magasnyomású tisztítóberendezés használatát. Ez megtámadhatja a csapágyakat, tömítéseket és az alkatrészek, például a teleszkópelemek bevonatát. Kerti tömlővel is lehet dolgozni – de a meleg víz jobb, mert az olaj és a zsír gyorsabban feloldódik.

LÁNC, VÁLTÓMŰ ÉS FOGASKERÉK TISZTÍTÁSA

Mivel köztudott, hogy a legtöbb szennyeződés a kerékpár ezen részein gyűlik össze, itt először vigyél fel tisztítószert, és hagyd hatni (ismét 5 percig).

 1. Egy ronggyal töröld le a durva szennyeződéseket a láncról és a váltóról.

 2. Ezután ismét fogj egy rongyot, és nedvesítsd meg zsírtalanító tisztítószerrel. Többször futtasd át a láncot az ujjaid között, hogy a szennyeződések és a régi zsírlerakódások eltűnjenek. (Ha ezt nem szeretnéd, lánctisztító készüléket ajánlunk – ez tulajdonképpen olyan, mint egy autómosó a kerékpárlánchoz – töltsd fel a lánctisztítóval, futtasd át néhányszor, és kész!)

 3. Ha a lánc piszkos, akkor valószínűleg a váltógörgők is. Ez a két vezetőgörgő a hátsó váltón, amely biztosítja, hogy a fogaskerekek megfelelően ugorjanak, és a lánc vonalvezetése optimális legyen. Itt is dolgozhatsz egy ronggyal vagy kefével. Ha nagyon piszkos, fogj valami lapos dolgot, például egy laposfejű csavarhúzót, és tekerjen köré egy tisztítórongyot - és azzal óvatosan távolítsd el az összes szennyeződést. Ha így sem sikerül, akkor vedd ki a görgőket, és tisztítsd meg őket. Akkor hozzáférsz a csapágyakhoz is. A beszereléskor azonban ügyelj rá hogy a megfelelő felirat legyen feléd, különben a lánc nem fog simán futni.

 4. A fogaskoszorúhoz vagy egy összehajtogatott ruhával, vagy egy speciális kefével tisztítsd meg a lánckerekek közötti réseket – hiszen mindenre van szerszám.

 5. Ha minden alkatrész ragyog, végeztél is. Most újra meg kell zsírozni a láncot. Fogj egy megfelelő láncolajat vagy viaszt, és kend be vele a láncot, majd távolítsd el a felesleges olajat.

A hajtóműnek most ismét tökéletesen kell működnie. Ha hosszú idő elteltével olyan recsegő és csikorgó zaj hallatszik, amelyet a szokásos tisztítással nem lehet megszüntetni, akkor könnyen lehet, hogy a pedálcsapágyat ki kell cserélni.

TELESZKÓPOS ELEMEK TISZTÍTÁSA

A teleszkópos elemek, legyen szó akár a teleszkópvilláról, akár a csillapítóról, valószínűleg a kerékpár legérzékenyebb és legdrágább alkatrészei. Ennek megfelelően finoman kell hozzájuk nyúlni. A csillapítók és a teleszkópvillák szárai speciális bevonattal vannak ellátva. Menet közben a rudak fáradhatatlanul fel-le mozognak a becsúszószárban, és minden alkalommal végigcsúsznak a tömítőgyűrűkön. A jó teleszkópos elemek belsejében a rudak egy kis olajfürdőn futnak keresztül, amely további kenést biztosít számukra. A te feladatod tehát az, hogy tisztán tartsd a szárakat és a tömítőgyűrűket, hogy a kenés optimálisan működjön.

 1. Egy ronggyal távolítsd el a durva szennyeződéseket a szárakról (a villáról és a csillapítóról egyaránt).

 2. Most egy finom ruhával „felpolírozhatod” a szárakat, ügyelve arra, hogy a tömítőgyűrűk körül ne maradjon szennyeződés.

 3. Egy ecset, egy finom fecskendő vagy egy finom rongy segítségével vigyél fel teleszkópolajat a szárakra, és hagyd, hogy lassan lefolyjon. A villától függően a tömítőgyűrű körüli spirálrugót is meglazíthatod, hogy a tömítés jobban felszívja az olajat.  
  (Feltétlenül tájékozódj előzetesen, hogy a villához milyen olajra van szükséged. A szárak ugyanis a villa vagy a csillapító belsejében kenődnek. Ha WD40-et használsz, az kiszorítja azt az olajat, ami hosszútávon a villa szárazon futásához vezethet! Ha van egy segítőkész kerékpárbolt a sarkon, kérd meg őket, hogy töltsenek ki neked egy kicsit (néhány cl egy régi pestós üvegben sokáig kitart). Tegyél egy kis pénzt a kávépénzhez, vagy vigyél a fiúknak és lányoknak egy hideg, alkoholmentes sört a nap végén!))

 4. Az olajat néhány percig hagyd felszívódni, majd: tedd vissza a teleszkópot a tömítőgyűrűkre, párszor nyomd össze és indulhatsz is!

ÉRDEMES KARBANTARTANI A GUMIKAT EGY MTB VAGY MÁS KERÉKPÁRON?

Igen is, meg nem is. Az autókkal ellentétben, ahol vannak spray-k stb. a gumiabroncsok élettartamának meghosszabbítására, ilyen ápolószerek ritkán találhatók a kerékpár tartozékai között. Ennek egyik oka, hogy az MTB-k vagy városi kerékpárok gumiabroncsai sokkal puhább gumikeverékből készülnek. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a megfelelő gumiabroncsoknál tovább tart, amíg törékennyé válnak, másrészt viszont emiatt gyorsabban elhasználódnak. Ha a kerékpárt gyakran használják, rendszeres időközönként új gumiabroncsokat vagy új köpenyt kell rá tenni. Az MTB-k vagy trekking kerékpárok gumiabroncsai gyorsabban kopnak, minthogy törékennyé válnának. A törékeny gumiabroncsok palástjára kenhetsz némi szilikon spray-t, de figyelj arra, hogy ettől a gumiabroncs csúszósabb lesz a sima felületeken.

Tippünk: Spórolj itt a kiegészítőkön, bringázz többet és pedálozz inkább az új külsőért!

A kerékpárod most már újra tiszta és tökéletes a kenés is. Idővel természetesen a tömítések és a csapágyak is elhasználódhatnak. Ha nincsenek kéznél a megfelelő szerszámok, vagy kétbalkezes vagy és nem szeretnél semmit tönkretenni, akkor természetesen elviheted a kerékpárodat szervizbe is. Sok kerékpárbolt kínál teljes körű szolgáltatást, amelynek során a kerékpárt teljesen szétszerelik. Ha szívességet akarsz tenni magadnak és a szerelőnek, írj előre egy rövid listát arról, hogy mit kell elvégezni, vagy mit figyeltél meg kerékpározás közben. A kerékpárszerelők, mint mindannyian, nem tévedhetetlenek, és sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, ha előre tudják, milyen problémákat kell keresniük.

Remélhetőleg a kerékpárod most már újra úgy gurul, mint az első napon. Ha még mindig vannak kérdéseid a kerékpárokkal kapcsolatban, vagy szeretnél újabb blogbejegyzést a kerékpáros kiegészítőkről, írd meg nekünk. Viszlát addig is!

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Kerékpározás

Melyik kerékpár illik hozzám?

Kerékpározás

Milyen méretű kerékpárra van szükségem?

Kerékpározás

Melyik a megfelelő kerékpáros sisak?