INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Futófelszerelés: erre van szükséged, ha városban futsz

Ha most kezdesz el futni, akkor nem árt előtte átvenni, hogy milyen futófelszerelésekre is van pontosan szükséged. Olvasd el cikkünket és kezd a futás felkészülten.

Legtöbbünk városban vagy városias környezetben él, vagy ott dolgozik. A napi munka során a sokszor órákig tartó ülés, a munkahelyre történő utazás, a további elkényelmesedő napi rutin miatt szinte alig mozgunk, testünk-lelkünk szinte szomjazik a fizikai változatosságra, melyet a mozgás jelenthet. A legegyszerűbb, bárhol űzhető sport a futás, ehhez szeretnénk most egy kis útmutatást adni a megfelelő felszerelés témájában.

De szükség van egyáltalán útmutatásra? – Hiszen bárki fel tudja húzni a futócipőt és futni egy kört a háztömb körül. Gondolj erre inkább úgy, mint egy lehetőségre, amikor ellenőrizheted a futóruhádat, és átnézheted a felszereléseidet, nem nyom-e már valahol, vagy akár fájdalmat okoz a használata. A mai blogbejegyzést azoknak a futóknak szenteljük, akik általában szilárd talajon futnak – legyen az városi macskakő vagy egy elhagyatott földút. Mert a terepen való futással ellentétben van néhány dolog, amit figyelembe kell venni. Maradj hát velünk és tudd meg, mire figyelj a futófelszerelésed kapcsán.

FUTÓCIPŐ

Ha már évek óta játszol a gondolattal, hogy (újra) futni fogsz, nem árt előre ellenőrizni, hogy a korábbi futócipőd még mindig jó-e rád – elvégre te sem akarod, hogy a lelkesedésednek fájó lábak vessenek véget. A megfelelő futócipő nemcsak mosolyogva juttat el A-ból B-be, hanem megvéd a sérülésektől és lehetővé teszi az egészséges edzést.

A futócipők úgy vannak kialakítva, hogy stimulálják a lábizmokat és ellensúlyozzák az esetleges lábdeformitásokat. Az ebben az összefüggésben gyakran használt kifejezések a következők: szupináció, pronáció, magas lábboltozat és lúdtalp. Hogy hogyan találod meg a tökéletes futócipőt, itt írtuk le neked.

A kemény talajon használt futócipő egyik legfontosabb összetevője a talp. A külső talpnak viszonylag simának és puhának kell lennie, ami szilárd állást biztosít kemény és sík talajon.

A túl kemény és merev cipő nem tudja elnyelni a kemény talaj által okozott erőket. Ez rossz gördülést eredményezhet, ami deformitáshoz és fájdalomhoz vezethet. Különösen akkor, ha edzésterv szerint futsz, meg kell győződnöd arról, hogy a megfelelően választottad-e ki a futócipő csillapítását.

Ugyanez a helyzet a felsőrész anyagával. Ez a városi lábbeliknél inkább könnyű és szellős, és nem arra tervezték, hogy szárazon tartsa a lábad a zuhogó esőben – ha azt mondod, hogy minden időjárási körülmények között kint leszel, akkor válassz inkább egy kicsit masszívabb, esetleg vízálló modellt.

ALSÓNEMŰK

Fontos, de gyakran alábecsült téma a futóruházat kapcsán a megfelelő alsónemű kérdése. Bárki, aki már viselt rossz alsóneműt edzés közben, és néhány kilométer után felhorzsolta az ágyékát, valószínűleg tudna erről mesélni.

A megfelelő futó-alsóneműnek a következő pontoknak kell megfelelnie:

  • Lélegző

  • Az izzadtságot gyorsan elpárologtatja

  • Gyorsan szárad

  • Szagtalan

  • Elasztikus

Ezek a tulajdonságok számos funkcionális ruhadarabban megtalálhatók, és a döntő pont ehhez a megfelelő anyagok milyensége:

  • Poliészter (szintetikus szál, amely jól újrahasznosítható, de gyakran kémiai kezelésre van szükség a szagsemlegesség biztosításához).

  • Polipropilén szintetikus szál, amely nagyon jól elvezeti a nedvességet)

  • Elasztán (kémiai szálkompozit, amely testre simuló és rugalmas funkcionális ruházatot biztosít – pl. országúti kerékpáros mezek)

  • Merinói gyapjú (merinó juhoktól származó természetes gyapjú; magas viselési kényelmet biztosít, szagtalan és nagyon jól vezeti a nedvességet)

Egy másik szempont lehet a lapos varrások a kidörzsölődés kockázatának minimalizálása érdekében – azok, akiknek a megfelelő alsónemű viselése ellenére gondjaik vannak ezzel, vazelinnel vagy egyéb speciális kenőcsökkel is puhán tarthatják az érintett területeket.

SPORTMELLTARTÓ

Nőknél emellett még az a kérdés is felmerül: mit kell tudnia a sportmelltartónak. Ennek elsősorban a kötőszövetet kell támogatnia a fájdalom és a következményes károsodások elkerülése érdekében. Az állandó fel és lefelé való mozgás futás közben idővel károsítja a kötőszövetet. Nem számít, hogy nagy vagy kicsi a melled. Az előző ponthoz hasonlóan fontos, hogy az anyag gyorsan elvezesse az izzadtságot a testtől, és a melltartó sehol ne dörzsöljön, illetve biztosan tartsa a melledet.

FUTÓZOKNI

A megfelelő fehérneműbe ebben az esetben beleértjük a futózoknit is. Ezek a logikus kiegészítői a megfelelő futócipőnek. A normál zoknikkal az a probléma, hogy nem tudják elég gyorsan átadni az izzadtságot a cipőbe. Ez végül nyomáspontok kialakulásához vezet, amelyek idővel fájdalmassá válhatnak. A jó futózokni ezért nem csak a futáshoz, hanem minden sportághoz elengedhetetlen tartozéka kell, hogy legyen a felszerelésednek. Védelmet nyújt a láb nagy igénybevételű területein, és olyan anyagokból készül, amelyek gyorsan felszívják és továbbítják az izzadságot.

PÓLÓ ÉS NADRÁG

Mivel idővel úgyis egyre több és több dolgot veszel, célszerű már az elején odafigyelni a hosszú élettartamra. Egy rövid és egy hosszú futónadrággal gyakorlatilag minden évszakot végigsportolhatsz. Csak attól függ, hogy mit szeretsz viselni, pl. az alul szűkebb vagy a bővebb futónadrágokat részesíted-e előnyben.

A nők a hidegebb hónapokban leggingset is választhatnak. Természetesen a férfiak számára is rendelkezésre állnak szűk szabású alternatívák, amiket vagy csak magában, vagy egy rövidnadrággal kombinálva viselhetnek.

Ami a pólót illeti, hasonló a helyzet: azzal a termékkel vágj neki, ami meggyőzően hosszú élettartamú. Ha valamikor aztán ki akarsz próbálni egy másik sportágat, ugyanazt a pólót használhatod. Nem kell minden sportághoz más póló. A sima varrás és a megfelelő anyag ugyanolyan fontos, mint az előbbiekben leírtaknál. Ha nyáron tiszta pamut pólóval jársz futni, örülhetsz, hogy a póló sok izzadságot szív magába, de általában ez az egyetlen pluszpont. A pamut felszívja a nedvességet, de nagyon lassan adja le.  

Mind a pólók, mind a nadrágok esetében fontos szempont a láthatóság. Ha a városban futsz, szeretnéd, hogy lássanak. A vásárláskor ezért ügyelj rá, hogy a ruházaton legyenek rávarrt fényvisszaverők. Attól, hogy látod az elhaladó autót, még nem jelenti azt, hogy az is lát téged.

FUTÓKABÁT

Futáshoz a funkcionális futódzsekik váltak be a legjobban a tapasztalatunk szerint. A hardshell (pl. egy outdoor dzseki) kabátokkal ellentétben nagyobb légáteresztő képességük miatt sok futó kedvencei. Annak ellenére, hogy bizonyos szempontból kevesebbet tudnak, mint egyéb technikai dzsekik, különösen a futáshoz optimálisak, mert könnyűek, rugalmasak, szélállóak, és hidegben védik a testet. Némelyik vízlepergető technológiával, kapucnival, illetve egyéb technikai elemekkel rendelkezik.

A dzsekik esetében különösen fontos, hogy a fényvisszaverő elemekkel legyenek ellátva, minél többel, annál jobb.

EGYÉB FUTÓFELSZERELÉSEK

Amint azt már valószínűleg észrevetted, a városban való futás során fontos szempont a láthatóság. Éppen ezért sok futónál van pluszban egy fejlámpa LED-es felcsíptethető lámpa vagy fényvisszaverő hám, illetve egyéb világító kiegészítő – hasonlóan a kerékpározáshoz–, hogy a többi közlekedő figyelmét felhívják a jelenlétükre. Jobb, ha az esti órákban úgy lépsz ki az ajtón, mint egy világító karácsonyfa, mintha utólag kellene magyarázkodnod, hogy miért próbáltad megelőzni az autókat az utcán fekete futófelszerelésben.

A téli hónapokra jó az is, ha van jól szellőző anyagból készült kesztyű és sapka is a szekrényedben.

Az általunk felsorolt pontok közül néhány természetesen érvényes a terepfutásra vagy akár más sportágakra is. Ebben a cikkben fontos volt számunkra, hogy rávilágítsunk a városban való futás alapvető követelményeire, és arra, hogy mire érdemes odafigyelni a futóruházat vásárlásakor. Hiszen semmi sem bosszantóbb, mint utólag rájönni, hogy a sportoláshoz nem megfelelő felszerelést vásároltál. Reméljük, hogy tetszett a cikkünk, jó futást kívánunk!

VISSZA A BLOG ÁTTEKINTŐHÖZ

Ezeket olvastad már?

Futás

Mire figyelj futócipő vásárlásakor?

Futás

Milyen csillapítás kell a futócipőbe?