INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000FT FELETT
30 NAPOS VISSZAKÜLDÉS
INGYENES ÁRUHÁZI ÁTVÉTEL

Milyen csillapítás kell a futócipőbe?

Mi az a csillapítás? Mi az a pránázottság? Mire kell figyelni egy futócipő vásárlásakor? Olvasd el blogbejegyzésünket és minden kérdésedre választ kapsz.

A futócipők csillapítása elsőre ígéretesnek hangzik. A legtöbbünk a csillapítás szóhoz egyfajta kényelmet társít, amellyel futás közben alig érezzük a lábunkat. Éppen ezért a csillapítás a futócipő egyik legfontosabb tulajdonsága is. Azonban nem minden csillapítás egyforma, és a kérdést kissé differenciáltabban kell vizsgálni. Ezért ezzel a blogbejegyzéssel külön figyelmet szentelünk a témának: Milyen csillapítás kell a futócipőbe?

MI AZ A FUTÓCIPŐ CSILLAPÍTÁS?

A futócipő csillapítása a függőleges és vízszintes ütések csillapítására vagy elnyelésére való képességet jelenti a lábfej futás közbeni talajfogásakor. Erre minden márka a saját technológiáját használja. Az On modelleknél ez a CloudTec technológia, a Nike modelleknél többek között a Nike Air technológia, a Brooks cipőknél a Brooks DANN és az Asics cipőknél speciális gélekkel vagy a Solyte talppal érik el. Mindegyik rendszernek ugyanaz a célja: a lehető legkényelmesebbé szeretnék tenni a talajfogást.

Csak azért, mert az erős csillapítás elsőre jól hangzik, még nem jelenti azt, hogy az erős csillapítás a futócipőkben mindig célszerű. A következőkben felsoroljuk az előnyöket és hátrányokat:

A FUTÓCIPŐ CSILLAPÍTÁSÁNAK ELŐNYEI

 • Megkönnyíti a nehéz futók számára a futás elkezdését azzal, hogy csökkenti az ízületekre, izmokra és szalagokra nehezedő terhelést.

 • Kíméli az ízületeket, szalagokat és izmokat kemény talajon, például aszfalton, betonon, kavicson vagy fagyott természetes talajon történő futáskor.

 • Az edzetlen lábizmokat először hozzá kell szoktatni a futás okozta megterheléshez. Ha tehát most kezded, ne a legkeményebb futócipőt válaszd.

A FUTÓCIPŐ CSILLAPÍTÁSÁNAK HÁTRÁNYAI

 • Ha túl sokáig futsz túl erősen csillapított cipőben, a lábizmaid nem fognak fejlődni. Épp ellenkezőleg, még le is épülnek.

 • Megváltozhat a futóstílusod, mivel megváltozik a talajérzékelésedet.

 • A túl erős csillapítás helytelen lábálláshoz vezethet.

Amikor a futócipő csillapításáról van szó, meg kell találnod az egyensúlyt a megfelelő kényelem és a helyes edzési inger között. Különösen, ha gyakran futsz, sokoldalúan kell edzened a lábizmaidat, és mindig új ingereket kell teremtened.

MELYIK FUTÓCIPŐ CSILLAPÍTÁST VÁLASSZAM, HA TÉRDPROBLÉMÁIM VANNAK?

Bár ez egy gyakori kérdés, az első utad egy megbízható orvoshoz vezessen – hiszen mi csak feltételezéseket tehetünk és megnevezhetünk tényezőket arra vonatkozóan, hogy honnan eredhet a térdfájdalom.

 • Túl gyenge csillapítás: A térdproblémák egyik oka lehet a rosszul megválasztott csillapítás, így a futócipő nem csillapít eléggé a túl kemény felületeken. Ilyenkor a keletkező erők nem tudnak elnyelődni, és az energia a testbe jut, ami többek között térdfájdalom formájában is jelentkezhet.

 • Túl erős csillapítás: Ugyanígy a cipő túl erős csillapítása is térdproblémákhoz vezethet. Amint fentebb említettük, az erős csillapítás rossz lábállást okozhat futás közben, ami térdproblémákat válthat ki.

 • Rossz futóstílus: Az is lehetséges azonban, hogy alapvetően a futóstílusod nem jó, és nem a túl puha csillapítás váltotta ki a problémákat. A helytelen testtartás, amin nem segített vagy amit nem orvosolt a futócipő, ebben az esetben is térdproblémákhoz vezethet.

Ha futás közben térdproblémáid vannak, azonnal fordulj orvoshoz. Ő meg tudja mondani, hogy a probléma megfelelő csillapítással orvosolható-e, vagy egyszerűen csak olyan futócipőre van szükséged, amely kompenzálja a szupinációt vagy a pronációt. Ezt követően bármelyik eladónk segíteni tud a megfelelő cipőd kiválasztásában.  😊

KINEK ALKALMASAK A NAGY CSILLAPÍTÁSÚ FUTÓCIPŐK?

A nagy csillapítású futócipők leginkább a következők számára alkalmasak:

 • Nagy testsúlyú személyeknek. Talajfogáskor elnyeli az erőket, hogy az izmok, szalagok és ízületek ne sérüljenek.

 • Azoknak a futóknak, akik most kezdik a sportot, és ezért még nem rendelkeznek jól fejlett lábizmokkal. Javasoljuk, hogy fokozatosan csökkentsék a futócipő csillapítását, hogy új edzési ingereket biztosítsanak.

 • Olyan futóknak, akik legtöbbször kemény talajon, például aszfalton, betonon vagy fagyott természetes talajon futnak. Természetesen itt is ugyanaz az elv érvényes, mint a fentiekben: meg kell találnod a kompromisszumot a kényelem (jó csillapítás) és a lábizmok megfelelő edzésre való ösztönzése között.

Remélhetőleg sikerült megválaszolnunk néhány kérdésedet a futócipők csillapításával kapcsolatban. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van a témával kapcsolatban, szívesen vesszük visszajelzésed a közösségi platformokon. Jó futást!

Vissza a Blog áttekntőhöz

Ezeket olvastad már?

Futás

Milyen csillapítás kell a futócipőbe?

Futás

Futófelszerelés: erre van szükséged, ha városban futsz

Futás

Mire figyelj futócipő vásárlásakor?