INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 7 perc

MILYEN TÍPUSÚ SÍLÉCEK VANNAK, ÉS MILYEN TÍPUSÚ SÍLÉC VALÓ NEKEM?

A nappalok ismét rövidülnek, és hamarosan az ablakon túl már láthatjuk az első fehér csúcsokat. Itt az ideje, hogy beharangozzuk az első téli szezont blogunkban is. A következő hetekben és hónapokban a nyárhoz hasonlóan a hideg évszakkal kapcsolatban is hasznos információkkal szeretnénk ellátni benneteket.

Ha télen végig megyünk a központi raktárunkban, egy dolgot figyelhetünk meg: jobbra sílécek, balra sílécek, felül sílécek, hátul pedig egy snowboard... ja nem, csak egy széles Powder síléc. A sílécek témája nyilvánvalóan közel áll a szívünkhöz, ezért az első téli blogbejegyzésünket éppen ezzel a témával kezdjük. Szóval gyorsan hozz egy kis sütit és tölts egy forró csokit, mert ma a sívilág ABC-jéről beszélgetünk. Szeretnénk megmutatni, hogy milyen típusú sílécek kaphatók a piacon, miből készülnek és kinek alkalmasak. De ne aggódj: ma nem fogunk olyan kifejezésekkel dobálózni, mint a rocker vagy a full camber!

Még ha nem is most állsz egy új modell megvásárlása előtt, de úgy érzed, hív a lejtő, elmehetsz egy Rent Shopba a sípályán, és tudni fogod, hogy milyen síléctípusokat kérj a jövőben - ma megmutatjuk, melyik síléctípus való neked.

tartalom

MILYEN TÍPUSÚ SÍLÉCEK VANNAK?

A következő bekezdésekben bemutatjuk a leggyakoribb síléctípusokat. Ezzel egyidejűleg azt is lecsekkolhatod, hogy azonosulsz-e a síléc jellemzőivel, vagy más típusú sílécek jobban tetszenek neked:

Slalom Carver

Az egyik legismertebb síléc kategória a szlalom carver. Ha szereted a rövid kanyarokat és a lejtőkön töltöd a napot, hűséges társra találsz a slalom carver lécek között. A szlalom carcert elsősorban a hosszáról lehet felismerni. A viszonylag rövid síléc lehetővé teszi a rövid ívek (kanyarok) síelését, de egy kis tapasztalatot is igényel. Ezzel a típusú léccel egész nap gond nélkül lehet síelni, csak legyünk tisztában azzal, hogy a hosszú kanyarokban gyengébben teljesít, és nem arra tervezték, hogy csúcssebességgel döngess le vele a lejtőn. A slalom carverek középszélessége 60-70 mm között van

Race Carver

Carving! Úgy tűnik, mindenki erről áradozik. De mi van mögötte? A verseny (race) carving lécek a slalom carverek pontos ellentétei. Piskóta alakú kialakításukkal hasonlítanak a szlalom modellekhez, de azokkal ellentétben hosszabbak. Ők is a sípályán érzik magukat a legkényelmesebben, de nagyobb sebességre tervezték őket. A velük síelhető ívsugarak is valamivel nagyobbak. Ha szereted a kanyarokat, akkor itt megtalálhatod, amit keresel. A slalom carverekhez hasonlóan a race carving lécek használatához is szükséged lesz bizonyos technikai felkészültségre és tapasztalatra. A race carver középszélessége 70-75 mm

Sport Carver

Ha nem szeretné, hogy a síléc határozza meg, hogy hosszú vagy rövid kanyarokat síelj egy adott napon, a sport carver kompromisszumot kínál a két világ között. Segítségével hosszú és rövid kanyarokban is csóválhatsz a sípályán. Azonban tisztában kell lenned azzal, hogy a síléc előbb-utóbb eléri a határait mind a hosszú, mind a rövid kanyarokban. Tehát ha fel akarsz készülni bármilyen helyzetre a lejtőkön - tessék. A mindent tudó jolly joker, amely minden síelőnek megfelel! 

Allmountain (Allround) síléc

Lejtőn siklani igen, de amikor a porhó megcsillan a reggeli fényben, feltétlenül kirándulnod kell a porhóba is! Ha ezek a te gondolataid, akkor az all-mountain sílécek között megtalálod a megfelelő univerzális tárat. A mély hóban is jól teljesítő sílécnek szélesebb a dereka, mint a tiszta profilú lesikló lécnek (kb. 90 mm - 103 mm), ami viszont a sípályán nyújtott teljesítményét is befolyásolja. Nem lesz olyan játékos és agresszív, mint egy sport carver. Egy all-mountain síléc, ahogy a neve is mutatja, az egész hegyen legalábbis megfelelően, és a legjobb esetben jól teljesít.  

Freeride síléc

Szeretnél nyakig a hóban lenni, és tisztában vagy a pályán kívüli veszélyekkel - vagy tervezed, hogy belevágsz ebbe? Akkor olvass tovább itt! A freeride síléceket pályán kívüli használatra tervezték. Ha egy all-mountain síléc már szélesnek tűnik neked, akkor egy freeride síléc láttán valószínűleg először egy snowboardra fogsz gondolni. A sílécek az akár 125 mm-es középrész-szélességgel elsőre meghökkentőnek tűnnek. Ahhoz, hogy a síelőnek elegendő felhajtóerőt biztosítsanak, a Powder sílécek nemcsak szélesebbek, hanem jóval hosszabbak is, mint a hasonló lesiklólécek. A megfelelő szélesség mellett a mélyhó síléc formáját is megválaszthatod: A twintip például egy olyan síléc, amely elöl és hátul is felfelé hajlik, így mély hóban előre és hátrafelé is lehet síelni. De ne lepődj meg, ha a freeride síléced sokkal rosszabbul működik a pályán - azaz sokkal több erőre van szükséged például egy kanyar elindításához -, mint a pályára alkalmas síléctípusok. Egyszerűen kevesebb erőre van szükség ahhoz, hogy egy 75 mm-es középrésszel rendelkező verseny carvert az élére billents, mint egy 180 mm-es mélyhóra való nagyágyút.

Túrasí

Nem elég neked, hogy csak lefelé siklasz a hegyről? Te is saját erőből akarod bevenni a hegyet? Akkor keress egy megfelelő túrasí szettet, és nézzd meg közelebbről túrasíléceinket. Elvileg bármilyen síléc használható túralécként, mivel a döntő egy olyan túrasí kötés, amely sétáló módban is használható. Az ilyen néven árult túrasílécek általában könnyebbek, ami azt jelenti, hogy kevésbé fáradsz el gyaloglás közben, és tartalékolhatod az erődet a lesikláshoz. A túrasílécek nagyjából három kategóriába sorolhatók:

  • Klasszikus túrasí: A klasszikus all-round túrasí általában 80-90 mm-es középszélességgel rendelkezik, ezért alkalmas könnyű, nyílt terepen való élvezetes túrákra, valamint lesiklásra is.
  • Freetouring: A 90 mm-nél nagyobb középszélességű modelleket freetouring síléceknek nevezzük. Ezek inkább lesiklás-orientáltak, és a nagyobb középszélességnek köszönhetően jobb felhajtóerőt biztosítanak. A klasszikus túrasível ellentétben ezek a sílécek nehezebbek és általában hangsúlyos rocker profillal rendelkeznek.
  • Verseny túrasílécek: A túrasílécek között a versenyorientált túrasílécek különlegességnek számítanak. Keskenyek és rövidek, ami nagyon könnyűvé és könnyen kezelhetővé teszi őket az éles kanyarokban, de egyértelmű hiányosságaik vannak a lesikláskor.

A keskeny és könnyű mindig jól hangzik elsőre! De feledd, hogy a súly egyben stabilizál is. Meg kell találnod a túráidhoz a megfelelő mixet a hegyre feljutás és lesiklás teljesítményében.

Női síléc

A Lady Ski megjelöléssel ellátott sílécek nem mások, mint a nőknek szánt modellek, kortól és képességektől függetlenül. A hagyományos modellekkel ellentétben, amelyeket gyakran a férfi testalkathoz terveztek, a női sílécek (kötési) rögzítési pontja általában előrébb van. Ez a konstrukció lehetővé teszi a nők számára, hogy kisebb testsúly mellett is hasonló nyomást gyakoroljanak a sílécre..

Freestyle síléc

Az egész napot a parkban szeretnéd tölteni, raileken vagy kickereken síelni, és ha lehet, előre és hátrafelé is? Akkor nézd meg a freestyle síléceket. Az ebbe a kategóriába tartozó sílécek általában csak twintips véggel, azaz hátul és elöl felhajlítva kaphatóak, ami megkönnyíti a hátrafelé haladást vagy a váltást. A modellek általában rövidebbek is, amitől könnyebb a levegőben való forgás. És még egy előny: valószínűleg soha nem lesz szükséged éles élekre a parkban, és legalább a síszerviz egy részét megspórolhatod. 

Egyelőre ennyi a sílexikonból. Rövid áttekintést kaptál a leggyakoribb síléc típusokról. A végső választás egyéb tényezőktől is függ, például a magasságodtól, a súlyodtól és a síelési stílusodtól - de erről majd máskor. A jövőben számos témával fogunk foglalkozni, és reméljük, hogy megválaszolhatjuk néhány kérdésedet. Viszlát legközelebb!

Vissza az áttekintéshez