Túrazikni és túracipő

INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 5 perc

Miért kell a túrazokni? Itt megmutatjuk, hogy a merinógyapjú vagy a műszál jobb.

Tartalomjegyzék

Mire jó valójában a túrazokni?

A jó funkcionális alsóneműhöz hasonlóan a túrazokni is biztosítja, hogy a lábad száraz maradjon túrázás közben. Egyrészt védi a lábadat a külső hideg ellen, másrészt felszívja a lábról az izzadságot, és a túrabakancs anyagán vagy a membránon keresztül leadja azt. Ezenkívül a bevarrt párnázás segít levenni a nyomást a lábfejről a járás során megterhelt területekről.  

Egyébként nem számít, hogy a túracipő tiszta bőrből, szintetikus anyagból vagy (Gore-Tex) membránnal ellátott változatban készült.

Erre figyelj vásárláskor

A megfelelő túrazokni megvásárlásakor nem szabad kompromisszumokat kötnöd, mert órákon át fogsz benne gyalogolni.

Megfelelő hosszúság

A túrazokni hossza a túrabakancs szárának magasságától függ. Ha túrazoknit vásárolsz, győződj meg róla, hogy legalább olyan hosszú, mint a túrabakancs szárának magassága. Ha alacsony szárú túrabakancsod van, nincs szükséged térdig érő zoknikra. Ezzel szemben nem célszerű rövid zoknit vásárolni, ha magas szárú túrabakancsod van.

Párnázottság

túrazokni párnázottsága

A túrazoknik jellemzője a különböző erősen párnázott területek. Csökkentik a nyomást az erősen igénybe vett területeken, hogy megelőzzék a horzsolások vagy hólyagok kialakulását.

A túrazokni párnázottsága csak rajtad múlik. 

 • Általánosságban azt javasoljuk, hogy az eleve jól párnázott túrabakancsok mellé kevésbé párnázott zoknit viselj.
 • Ha viszont a túrabakancsod csak enyhén párnázott, akkor választhatsz erősen párnázott túrazoknit.
 • Egy másik kritérium a teher, amit cipelned kell. Minél nagyobb és nehezebb a hátizsák, annál kiterjedtebbnek kell lennie a túrazokni párnázásának.

Varratok

Üzletünkben gyakran kérdezik tőlünk, hogy van-e varrás nélküli túrazoknink. A varrás nélküli túrazokni növelheti a kényelmet túrázás közben, mivel a lehetséges nyomáspontokat kiküszöböli. Emiatt a modern túrazoknik általában varrás nélkül, vagy legalábbis rendkívül lapos varrással készülnek.

túrazokni varrása

Kompressziós túrazokni

Ami orvosi szükségletnek tűnik, sok túrázó számára megkönnyebbülést hozhat. Aki egész nap túrázik, az már ismeri: A folyadék és a vér összegyűlik az alsó végtagokban, és egyszerűen fáradtnak érzed a lábaidat.

A kompressziós túrazoknik állandó nyomást gyakorolnak a láb és a vádli izmaira és szöveteire, serkentve a vérkeringést. A véren keresztül az izmokhoz szállított tápanyagok így gyorsabban állnak a szervezet rendelkezésére. Másrészt az anyagok gyorsabban le is bomlanak.

Banálisan hangzik, de a gyakorlatban számos előnye van, mert:

 • Az alsó végtagok jobb vérellátásának köszönhetően a lábak lassabban fáradnak el, így hosszabb távokat tudsz megtenni.
 • A jobb érzet automatikusan biztonságosabb lépést eredményez, ami a nehéz túrákon elengedhetetlen.
 • A friss és fitt lábak csökkentik a sérülés kockázatát.
 • Nincs többé zsibbadt láb

Milyen anyagból készüljön a túrazokni?

Pamut

A tiszta pamutból készült zokniknak SEMMI keresnivalójuk, ha sportolásról – vagy túrázásról – van szó. A pamut anyag jó mindennapi viseletre, de nem alkalmas izzasztó és hosszan tartó tevékenységekhez. A pamut egyik jellemzője például az, hogy nagyon gyorsan felszívja a folyadékot. Ez elsőre nem is hangzik olyan rosszul. A pamut azonban nagyon lassan szárad, ami azt jelenti, hogy a nedvesség csak lassan távozik. A túrázáskor nedves lábak azt eredményezik, hogy felpuhul a bőr, és hólyagok keletkeznek.

Merinói gyapjú

A normál pamuttól eltérően a szál – azaz a merinó juh szőrszála – körülbelül fele olyan vastag (kb. 18 mikrométer). Ez a tény önmagában a következő előnyöket eredményezi:

merinó túrazokni
 • A vékony szőrszálakat a szervezet nem érzékeli kellemetlennek -> nem viszket.
 • Gyorsabban elvezeti a nedvességet kifelé, mint a hagyományos gyapjú.
 • A saját súlyának 1/3-át képes felszívni nedvességben anélkül, hogy nedvesnek éreznénk.
 • Megtartja a lábra illeszkedő formáját: a szálak méretstabilabbak, ami azt jelenti, hogy a zokni kevésbé csúszik, és a párnák a helyükön maradnak.
 • Szagtalan: Még több nap elteltével sincs kellemetlen szag.
 • A merinógyapjú egyes szőrei rugóként göndörödnek, sok levegőt tartva a gyapjú között. Mivel a levegő rossz hő-/hidegvezető, a testhő a test belsejében tárolódik, míg a hideg nem tud behatolni.
 • Biológiailag lebomló. Mindig jó!

Szintetikus szálak

Természetesen a szintetikus szálak esetében – különösen napjainkban – meg kell jegyezni, hogy a gyapjúval ellentétben a szintetikus szálak nem biológiailag lebomlóak. A poliamidból, poliészterből vagy polipropilénből készült szintetikus szálaknak azonban tagadhatatlan előnyei vannak. 

A sokat izzadó túrázók most figyeljenek:

 • A szintetikus szálak nem vagy csak nagyon kevés nedvességet vesznek fel, ehelyett közvetlenül leadják a nedvességet. A nedvesség kifelé történő szállítása ezért kevés késleltetéssel történik.
 • A szintetikus szálak olyan erősek, hogy nem veszítik el alakjukat, és közben nem okoznak mikrosérüléseket a bőrön. 

Ezenkívül léteznek speciális kikészítési eljárások, amelyeknek a márkától függően nagyon egzotikus nevük van, és amelyek során a szál szerkezetét a további feldolgozás során megváltoztatják, hogy javítsák bizonyos tulajdonságait, például a nedvességtartalmat, az illeszkedést, a tömörítést stb.

Kevert anyagú modellek

A merinógyapjúból vagy szintetikus szálakból készült túrazoknik mellett léteznek olyan zoknik is, amelyek kevert anyagból készültek. Ez egy kísérlet arra, hogy a két tábor legjobb tulajdonságait ötvözzük. 

 • A kompressziós tulajdonságok például elasztán hozzáadásával javíthatók.
 • Létezik olyan merinógyapjú zokni, amelyhez szintetikus szálakat adnak a nedvesség elvezetésének javítása érdekében.

Túrazokni télre?

A téli túrázás divatos, ezért a meleg túrazokni kiválasztásakor a következő tulajdonságokra figyelj:

 • A vastag zoknik több meleget biztosítanak, mint a vékonyak. Logikus. 
 • Meghatározó jellemző a tiszta újgyapjú aránya, pl. merinógyapjúé. Minél magasabb a tiszta újgyapjú aránya, annál melegebb a zokni.

Az illeszkedés, a hossz, a párnázás és a varrás tekintetében azonban ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a fentiekben.

Túrazokni, ami nem büdös? Mi a helyzet a mosással?

Természetesen a túrazoknikat is ki kell mosni. Az igazi kérdés az, hogy hogyan moshatod ki a túrazoknidat egy túra után anélkül, hogy az anyag tulajdonságait befolyásolnád. Pl. bizonyos mosószerekkel mosott túrazoknik az izzadsággal együtt bőrirritációt okozhatnak.

Vissza az áttekintéshez