Hátizsákok gyerekeknek

INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 5 perc

HÁTIZSÁKOK GYEREKEKNEK

A hátizsákok és a gyerekek témája sok szülő számára egyszerre átok és áldás. Egyrészt a szülők örülnek minden grammnak, amit szétoszthatnak a gyerekeik hátizsákjai között. Másrészt fennáll a veszélye annak, hogy ha a gyerekvállaknak túl sok súlyt kell cipelniük, akkor a hangulatnak annyi. A megfelelő hátizsák megtalálása a gyermekek számára hamar pengeélen egyensúlyozássá válhat – legyen szó az iskolába, óvodába vagy az első túrára vezető útról.

Ez a cikk arról szól, hogy mire kell figyelned hátizsák vásárlásakor, ha a gyermekednek örömet szeretnél szerezni.

TARTALOMJEGYZÉK

Gyerekhátizsákok: A megfelelő térfogat

A hátizsákok mérete literben van megadva, és azt a térfogatot írja le, amit bele lehet pakolni. Ez a felnőtt hátizsákokra és a gyerekhátizsákokra egyaránt érvényes. Egy korábbi cikkünkben felsoroltuk a kereskedelemben kapható hátizsák-típusokat és a hozzájuk tartozó méreteket - blogbejegyzés
A gyermekhátizsákok sajátosságai nyilvánvalóak: Ha egy 60 literes túrahátizsákot teszel a gyermekedre, akkor valószínűleg a földön fogja húzni, ha egyáltalán sikerül felállnia. A gyermekhátizsákot ezért úgy kell megtervezni, hogy alakja és kapacitása igazodjon a gyermek anatómiájához.

A gyerekhátizsákok a kis hátizsákok kategóriájába tartoznak, és legfeljebb 20 literes térfogatúak.
A kis hátizsákok felépítése a tervezett felhasználástól függ. Egy iskolai hátizsák általában négyzet alakú, hogy a füzetek és könyvek elférjenek benne, míg egy hasonló túrahátizsák több kis rekesszel rendelkezik, hogy a ruhákat elkülönítse a napszemüvegtől, az uzsonnától és a vizes palacktól. A szabadidős hátizsák kompromisszumokkal ugyan, de univerzálisan használható lesz, pl. óvodába és játszótérre.

Mekkora súlyt bír el a gyermekem?

Az általános szabály az, hogy a gyermek a saját testsúlyának legfeljebb 10%-át cipelheti. Hozzá kell azonban tennünk, hogy a gyermekek eltérő fokon vannak a növekedési szakaszaikban. Egy 4 évesnek lehet olyan a testalkata, mint egy 6 évesé, és fordítva. A hátizsák bepakolásakor azt is szem előtt kell tartanod, hogy a gyerekek elég szeszélyesek - ez nem újdonság, tudjuk. Tehát az első közös túrán ne pakold tele a gyerek hátizsákját, hanem először csak egy vizes palackot és egy játékot vigyen magával. Ha gyermeked megszokta a súlyt és a hátizsákot, legközelebb már beleteheted az uzsonnát stb.

Az interneten sok általános állítás olvasható arról, hogy hány éves korig hány kilót bírnak el a gyerekek, de mi nem tartjuk igazán elsődlegesnek. Az állítások forrásról forrásra változnak, és ha megnézzük az utcán sétáló gyerekeket, nem egyforma méretűek vagy testalkatúak. A teljesség kedvéért felsoroljuk az adatokat, de egyértelműen azt valljuk: A puding próbája az evés.

  • Az óvodás gyermekek hosszabb ideig nem cipelhetnek 1 kg-nál többet a hátukon.
  • 9 éves korig akár 4 kiló is elfogadható - ha megnézed a mai tankönyveket, csak egy darab könyv önmagában 1-2 kg is lehet
  • 12 éves korig 5 kg az ésszerű
  • A tizenévesek - kb. 15 éves korig - akár 7 kg-ot is cipelhetnek

A gyerekhátizsákok anyaga

Az anyag tekintetében is vannak kisebb különbségek. Az iskolai hátizsákok erősebb anyagból készülnek, merev vázzal. Általában az iskolai hátizsákokat nem hordják hosszú időn keresztül, ezért a kényelem inkább másodlagos.
A túrázáshoz vagy szabadidős hátizsákként használt gyermekhátizsák anyaga viszont már eléggé hasonlít a felnőttekéhez. A membránnal ellátott funkcionális textil védelmet nyújt az UV-sugárzás és az eső ellen egyaránt. Az anyagok is egy kicsit rugalmasabbak, így a hátizsákok hosszabb túrákon is kényelmesebben viselhetők, mint az olykor hatalmas iskolai hátizsákok.

A megfelelő hordozórendszer

Ahogyan neked, úgy gyermeked esetében is meg kell győződni arról, hogy a hátizsák formája megfelel az anatómiájának. A nem megfelelő hordozórendszer hosszú távon káros a növekvő gyermek számára, csakúgy, mint a túl rövid hordozórendszer. Itt ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hátizsák vásárlásakor:

  • Győződj meg róla, hogy a hordozó alakja és hossza megfelel a gyermek arányainak.
  • A hátizsák jól párnázott, széles váll- és csípőpántjai kényelmes hordozást tesznek lehetővé, és a súlyt a vállakról a medencére helyezik át.
  • Hagyd figyelmen kívül azt az érvet: bele fog nőni. Ez lehet, hogy igaz, de mire idáig eljut, addigra elmegy a kedve a túrázástól. Akkor már nem számít majd, hogy jó-e a hátizsák.

Gyerekbarát kialakítás

A hátizsák kinézete ugyanolyan fontos a gyerekek számára, mint neked. Ha gyermeked nem szereti a hátizsákot, nem fog örülni neki. Azzal a gondolattal is nehéz megbarátkozni, hogy egy többnapos túrára indulj egy rózsaszín, színes állatmotívumokkal díszített hátizsákkal – még akkor is, ha mi teljesen együttérzünk veled :D

Ezzel a cikkel szerettünk volna néhány szempontot megmutatni, amit érdemes figyelembe venni, amikor hátizsákot vásárolsz gyermekednek, függetlenül attól, hogy ez az első közös túrázásotok vagy a mindennapos iskolába járáshoz vásároljátok. Ha viszont arra vagy kíváncsi, hogyan tarthatod tisztán a hátizsákodat, akkor ajánljuk figyelmedbe a A hátizsákok tisztítása című cikket. Kínálatunkban különböző hátizsákok széles választékát találod. Viszlát legközelebb!

Vissza az áttekintéshez