Várnak a kinti kalandok: Sport a szabadban

Számtalan outdoor sportág csábít, mindegy, hogy hegymászásról, túrázásról, sziklamászásról vagy slackline-ról van szó, mindegyikhez fontos a megfelelő felszerelés.

Az outdoor sportok alfája és omegája: a megfelelő cipő

Minden alkalomra és lábra megtalálható a megfelelő cipő az INTERSPORT áruházakban. Ahhoz, hogy sportfelszerelésedből a lehető legtöbbet kihozhass, cipővásárlás esetén az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

A láb mérete, szélessége, boltozata, az egyéni testsúly, illetve a tervezett sport tevékenység milyensége és gyakorisága a legfontosabb szempont a cipő kiválasztásánál. Az INTERSPORT-nál bizonyos áruházakban elérhető a számítógépes lábanalízis, mellyel még pontosabban meg lehet határozni az egyéni igényeknek legmegfelelőbb cipőt. Cipővásárlás esetén érdemes magunkkal vinni az eddig megszokott cipőt is az összehasonlítás kedvéért.

Cipők minden sportághoz

Outdoor sportcipők

Kiadós sétákhoz, hosszú, sík terepen való gyalogláshoz vagy könnyű túrázáshoz alkalmasak. Rövid a száruk és legtöbbször vízállók és lélegző anyagból készültek.

Professzionális túracipők

A profi túracipők könnyebbek, de mégis alkalmasak hosszabb távokra. Hajlékonyabbak, könnyebbek, talpuk azonban megfelel a nehezebb hegyi körülményeknek is.

Trekkingcipők

Hegyen-völgyön, árkon-bokron át: a trekkingcipőknek mindent bírni kell. Vastag, masszív anyaguk, stabil talpuk ellenére kényelmesek. Bokarésznél stabil rögzítést nyújtanak.

Hagyományos, "régimódi" túracipők

Minél masszívabb a talp és nehezebb a túracipő, annál jobban való egyenetlen terepre. Egyszerűbb túrákhoz elegendő egy könnyebb túracipő rugalmasabb talppal, de komolyabb mászásokhoz stabil cipőre van szükség. Minden túracipő légáteresztő és vízálló.

Hegymászócipők

Az ilyen cipők sokat tudnak: stabilak, kényelmesek, robosztusak, vízlepergetők, csúszásgátlók és lehetőleg hosszú életűek – ezt várják el tőlük nehéz terepet meghódítani vágyó hegymászók.

Túrahátizsák: a praktikus teherhordó

Hála a méretben, anyagban, térfogatban, kivitelezésben és dizájnban nyújtott nagy választéknak, minden alkalomhoz található hátizsák. Mindegy, hogy túrázni, kerékpározni, mászni megyünk, vagy csak táska helyett kapjuk a vállunkra, a súly elosztása érdekében a hátizsák legyen mindig testhezálló. A súly a csípőre nehezedjen, ne a vállakra.

Minél nagyobb a cipelt súly, annál erősebb legyen a hátizsák. Sosem árt, ha vízálló anyagból van. Egy jobb modell (kb 15.000 ft-tól felfelé) hálós hátrésszel is rendelkezik. Ezáltal a hátizsák nem közvetlenül a háttal érintkezik, ami nagy megterhelésnél és magas hőmérsékleti viszonyoknál előny, hiszen le tud folyni az izzadtság. Aki dugig pakolja hátizsákját, annak sok zsebbel rendelkező modellre van szüksége, hogy könnyen hozzáférjen mindenhez. Kerékpárosoknak és terepfutóknak, akik mindent kézközelben szeretnek tudni, könnyű, kis súlyú és térfogatú multisport hátizsákra van szükségük.

Az út a cél: sziklamászás

A hegyeket közelről átélni és legyőzni: erre vágynak a sziklamászók. De mi is ez pontosan? A sziklamászás egy többé-kevésbé meredek sziklafal megmászása. Acélkötél, létra, szögek, és fémkampók biztosítják mindezt. Aki erre az izgalmas sportra adja fejét, keressen egy rutinos partnert vagy iskolát. Az A-C nehézségi fokozathoz egy mászó övet, kötelet, karabinereket, kesztyűt, sisakot és cipőt tartalmazó mászókészlet szükséges.

Testmozgás a helyes ritmusban

Összehasonlítva a sima gyaloglással, túrázással, a túrabottal való mozgás a felsőtest mozgását is lehetővé teszi. A túrabotok általában karbonból vagy aluminiumból készülnek, és masszívak, ennek ellenére kicsi a súlyuk. Általában teleszkóposak, hogy a megfelelő méret könnyen beállítható legyen. Különböző gumitalpakkal rendelkeznek, melyek cserélhetők, így aszfaltra és terepre egyaránt használhatók. A fogantyú egy „click“ rendszerrel egy mozdulattal kioldható, leszedhető. Extraként bizonyos botokhoz kapható egy „lit-up“ lámparendszer, mellyel a sötétben való közlekedést lehet megkönnyíteni.

Milyen méretű bot az ideális?

Attól függ mire használjuk: nordic walkingra általában rövidebb, túrázásra általában hosszabb botot ajánlunk, mindenesetre a hossz testmagasságtól függ. Egy 172 cm-es nordic walking-ot űző sportoló botja 115 cm-es legyen, 165 cm-es magasság esetén pedig 110 cm. Teleszkópos bot esetén hegynek felfelé 5-10 cm-el lehet a botot rövitíeni, hegynek lefelé pedig akár 5-10cm-el meghosszabbítani.

Ruházat Cipők Hátizsákok Kempingezés Túrafelszerelések