Stand Up Paddle - SUP

A SUP (állószörf) eredete

A sportág korábbi formáiról már az ókori időszakból is találhatunk feljegyzéseket, amikor is az afrikai és dél-amerikai lakosok saját készítésű vízi járműveket használtak közlekedéshez, vadászathoz/halászathoz, vagy csatákhoz és általában a lándzsáik szolgáltak lapátként, de a Stand Up Paddle eredete minden bizonnyal a polinéz hálászok technikájára vezethető vissza, akik kenujukban állva hajtották magukat előre.

James Cook kapitány és legénysége az 1700-as évek második felében a Hawaii szigetek környékén láttak helyi őslakosokat, akik különféle méretű és formájú faragott deszkákon állva eveztek.

A mai, modern SUP/állószörf története az 1940-es években kezdődött Waikikiben. John Ah Choy egy helyi hawaii volt, aki szörfözött, de mivel idősebb lett, és nem tudott fel- és leszállni a deszkájáról, a hullámtörőknél a deszkájára állt, és egy kenu lapátjával evezett ki, hogy hullámokat fogjon. Fiai, Leroy és Bobby Ah Choy, valamint barátjuk, Duke Kahanamoku ezt kezdték utánozni, miközben szörfözni tanították az idelátogató turistákat. Így tartották szemmel a szörfös tanulókat, miközben figyelték az érkező hullámokat is. A vízen lévő kilátást kihasználva fényképeket is készítettek.

Általános információk

Az INTERSPORT által forgalmazott felfújható SUP-ok a drop stitch konstrukcióval készülnek. Ezt a technológiát a Dunlop szabadalmaztatta és korábban repülőgép szárnyakhoz használták. A PVC oldalfalak között több ezer poliészter szál húzodik (drop stich), melyek a deszkák merevségét biztosítják. Ezeknek köszönhető a SUP-ok összecsomagolhatósága és viszonylag alacsony nyomásértéke (10-20 PSI / 1-1,37 BAR). Kézi pumpával többre pumpálni nem is igazán lenne lehetséges.

Az INTERSPORT kínálatában három kategóriát különböztetünk meg. Az átlagos hobbi felhasználók számára készült allround deszkákat, a 40%-kal kisebbre csomagolható kompakt deszkákat, és a performance vagy túra SUP-okat, melyeknek jelentősen nagyobb a terhelhetősége.

A performance deszkák dupla légkamrával készülnek (double chamber), mely jelentősen növeli a deszka merevségét, stabilitását és terhelhetőségét. Azonban körülményesebb felfújni és ez megnöveli a SUP tömegét. Amennyiben probléma adódik az egyik légkamrával, a SUP a lebegőképessége 50%-át megörzi, garantálja a biztonságot. Az ilyen deszkák kimondottan haladó felhasználók számára készültek.
A performance deszkák másik jellemzője a Pro cruiser nose, ami az orr V-formájú kialakítását jelenti. Ez jobb siklást és jobb vízfekvést biztosít.

A nagyobb kényelem és a mezítlábas használat miatt a deszka felsőrészét egy puha EVA borítással látják el. A FIREFLY deszkák oldalát stabilizáló és merevítő PVC elemekkel erősítik meg. A SUP-ok uszonyai, vagyis a szkegek levehetőek, melyeket környezettudatosan, használt halászhálókat újrahasznosítva gyártanak

Minden egyes deszkánk vásárlásakor az alábbi tartozékok találhatók meg a csomagolásban: állítható hosszúságú evezőlapát, duplakamrás pumpa, praktikus csomagrögzítő kötél vagy háló, cserélhető szkeg (uszony), javítókészlet és biztonsági kötél.
A tartozékok külün-külün is megvásárolhatóak, valamint a kínálatunkban megtalálhatóak egyéb hasznos kiegészítők is, mint például a különböző méretű vízhataln táskák (dry bag), evezőlapátok, telefontartó, kajakülés, mentőmellény...stb.

INTERSPORT SUP technológiák


Egyrétegű technológia

Kétrétegű technológia

Dupla levegőkamrás technológia

Stabilizáló oldalsó megerősítések

V-formájú orrkialakítás

Levehető szkeg (uszony) és hozzá tartozó rögzítési pont

Csomagrögzítő háló

Használati tanácsok

Felfújás: tartsuk a szelep mellett feltüntetett nyomásértékeket, fordítsuk a szelepet zárt állapotba.
Használat elútt ellenőrizzük a szkegek és az evezőlapát rögzítését.
Ne húzzuk a földön a SUP-okat, nagy a szakadásveszély!
Hogy kíméljük a ragasztásokat és a deszka anyagát, hosszú ideig ne tároljuk a SUP-ot tűző napon.
Használata után tiszta vízzel mossuk le a SUP-ot, különönösen abban az esetben, ha sós vízben használtuk.
A levegő leengedése: nyissuk ki a szelepet, majd az orrtól hátrafelé haladva tekerjük fel a SUP-ot. A szkegek kifelé nézzenek.

Ápolási útmutató

1. Tisztítás: tiszta vízzel, vagy speciális PVC tisztítószerrel.
2. Tárolás: száraz, szélvédett helyen és szobahőmérsékleten.
3. Szállítás: a szállítás során figyelmet kell fordítani a szkegek védelmére. A fix szkegek esetén használjunk rájuk védőburkolatot.
4. Szelep rögzítése: amennyiben levegő szökik a szelepen keresztül, használjuk a szelepkulcsot annag rögzítésére. Szükség esetén engedjük le a SUP-ot, majd fújjuk fel újra.
5. Javítás: a sérült felület környékét tisztítsuk meg tiszta vízzel, vágjunk hozzá egy PVC darabot, ragasszuk körbe a sérült felületet ragasztószalaggal, majd csiszoljuk meg, ezután pedig alkohollal tisztítsuk le. Tisztítsuk meg a kivágott PVC darabot is, vigyük fel a SUP felületére a PVC ragasztót, a kivágott darabot nyomjuk rá a ragasztóra, majd hagyjuk megszáradni. Ügyeljünk arra, hogy ne képződjenek levegőbuborékok.

Aktuális SUP kínálatunk:

FIREFLY iSUp 200 III

Felfújható, nagyméretű, könnyen sikló és rendkívül stabil SUP, mellyel könnyedén elsajátíthatod a sport alapjait. A puha habszivacs felsőrésznek köszönheten kényelmes a használata, a fix 3 szkeg segíti az egyenes siklást, a megerősített hordozófüllel könnyedén szállítható szárazföldön is.

Méret: 290 x 79 x 12cm
Szerkezete: Single Layer Technology
Max felhasználói testsúly: 100kg
Tartozékok a dobozban: 3 részes evező, pumpa, javító készlet, tároló zsák

FIREFLY iSUp 300 III

Felfújható, nagyméretű, könnyen kezelhető és rendkívül stabil SUP, melyet a család minden tagja könnyedén használhatja. A puha habszivacs felsőrésznek köszönheten kényelmes a használata, a fix 2 és az 1 kivehető szkeg segíti az egyenes siklást, a megerősített hordozófüllel könnyedén szállítható szárazföldön is.

Méret: 305 x 81 x 15cm
Szerkezete: Double Layer Technology
Max felhasználói testsúly: 130kg
Tartozékok a dobozban: Többfunkciós alu evező, pumpa, javító készlet, tároló zsák

FIREFLY iSUp 300 Com W

Az iSUP 300 COM I szettet úgy terveztük, hogy segítsen neked gyorsan és egyszerűen elkezdeni a stand up paddle-t! Mindent tartalmaz, amire a vízre lépéshez szükséged van, beleértve egy felfújható, kétrétegű SUP deszkát uszonnyal, pórázzal, gumikötéllel és javítókészlettel, valamint egy dupla működésű pumpát, egy 4 darabos szabványos evezőt és egy hátizsákot, amelyben mindezt magaddal viheted.

Méret: 305 x 81 x 15cm
Szerkezete: Double Layer Technology
Max felhasználói testsúly: 120kg
Tartozékok a dobozban: Többfunkciós alu evező, pumpa, javító készlet, tároló zsák, biztonsági kötél

FIREFLY iSUp 400 Family

A SUP-ozás egy szórakoztató és izgalmas tevékenység, amelyet az egész család élvezhet, és az iSUP 400 Family szettünkben minden megtalálható, amire szükséged van! Kapsz egy felfújható, kétrétegű SUP deszkát uszonnyal, pórázzal és javítókészlettel, valamint egy duplakamrás pumpát, egy 3 darabos úszó kajaklapátot és egy hátizsákot, hogy mindezt magaddal vihesd egy nyári SUP kalandhoz közel és távol.

Méret: 350 x 86 x 15cm
Szerkezete: Double Layer Technology
Max felhasználói testsúly: 140kg
Tartozékok a dobozban: Többfunkciós alu evező, pumpa, javító készlet, tároló zsák, biztonsági kötél

FIREFLY iSUp 500 III

A sport mindig jobb, ha inkább szórakozásnak tűnik, és a stand up paddle boarding mindkettőt zökkenőmentesen ötvözi. Ezért hoztuk létre az iSUP 500 II szettet. Mindent tartalmaz, amire szükséged van, beleértve egy felfújható, kétrétegű SUP deszkát duplakamrás pumpával, üvegszálas evezőt, pórázt, gumikötelet, szkeget és javítókészletet, valamint egy hátizsákot, amely megkönnyíti a szállítást.

Méret: 350 x 84 x 15cm
Szerkezete: Double Layer Technology
Max felhasználói testsúly: 130kg
Tartozékok a dobozban: Többfunkciós üvegszálas evező, pumpa, javító készlet, tároló zsák, biztonsági kötél

FIREFLY iSUp 700 III

Felfújható, nagyméretű, dupla légkamrás túra SUP Pro Cruiser Nose Shape kialakítással, melynek köszönhetően tökéletes a vízfekvése. A puha habszivacs felsőrésznek köszönheten kényelmes a használata, a fix 2 és az 1 kivehető szkeg segíti az egyenes siklást, a megerősített hordozófüllel könnyedén szállítható szárazföldön is.

Méret: 350 x 79 x 15 cm
Szerkezete: Double Layer Technology
Max felhasználói testsúly: 160kg
Tartozékok a dobozban: Többfunkciós alu evező, pumpa, javító készlet, tároló zsák