Futás: legyen tiéd az egész világ!

Sportosnak maradni, lefogyni, egészségesen élni - mindenkinek van legaláb egy jó oka arra, hogy miért fusson, ezért is válhatott ilyen népszerűvé az utóbbi időben ez a sportág, mely rengeteg lehetőséget hordoz magában: lehet csoportosan futni vagy egyedül, változatosan lehet a terepet megválasztani, fiatalok és idősek is egyaránt futhatnak, lehetnek akár kezdők vagy profik. És Te miért futsz?

Még nem próbáltad ki magad ebben a sportban? Lehet, hogy ez lesz a Te sportágad is! Húzd fel a cipőt, futóruhát és gyerünk, fuss szabadon!

A futás alfája és omegája: Nincs kifogás - van viszont kitartás

Lelkesen és motiváltan kezd neki? Aztán egy hét után felhagy a lendület? Nem vagy egyedül, sokan tapasztalják a kezdetekkor ugyanezt. Azonban a kifogások helyett egyszerűen előre gondolkodsz és akár már este előkészíted a futófelszerelést, talán könnyebb lesz nekiindulni másnap reggel. A korán kelőknek a lehető legjobb mozgásforma ez a reggelekre! Az éjszakai baglyok pedig valószínűleg délután vagy este futnak. Tapasztald meg, mikor és hogyan tudsz a legjobban elindulni és a nap melyik szakaszában tudod a legjobb formádat hozni.

Ha már nekiindultál, már "csak" jól kell csinálni! A legtöbb kezdő az alábbi hibákat véti a leggyakrabban: túl gyorsan, túl nagy távokat és túl sokszor fut.

Ha az elején túl gyorsan futunk, megterhelhetjük az ízületeinket, izmainkat, csontozatunkat - az eredmény fájdalmas lesz. A túl gyors és túl nagy mértékű izzadás sem ideális, főleg ha nem megfelelő ruháztaban történik, mert a végé még meg is fázhatunk.

Ne vidd túlzásba - és akár a maratont is megcsinálhatod

Hogyan kedjünk neki? Kis intenzitású, kezdő mozgássorral kezdjünk mindenképp, és kérd egy profi coach segítségét, vagy tölts le egy futó app-ot, mely segít a felkészülésben és segít abban is, hogy az előre meghatározott tempót tarthasson. Ez segíteni fog abban, hogy bizonyos idő után a maraton is elérhetővé váljon!

Fuss a természetben - terepfutás

A terepfutás az igazi természetbolondoknak való: "fű, fa, virág" a talpunk alatt, és a szabadság érzése sokakat rabul ejt már az első alkalommal. A terepfutók gyakran futnak hegynek fel és le, ahol általában kevesebb futóval találkoznak össze. A futás során sokféle talajtípushoz kell alkalmazkodni, ezáltal a koordináció és a koncentráció is fejlődik. Minél nehezebb a terep, annál profibb kell, hogy legyen a felszerelés: a terepre való futócipők talpa jobban kiképzett, jobban tapadnak és jobban is tartanak mint az utcai futócipők. A cipővásárlás során a talpkiképzés mellett érdemes arra is figyelni, hogy a cipő könnyű és stabil legyen, emellett kellően robosztus is és bármilyen időjárás során megállja a helyét. Terep futóversenyből is egyre többet rendeznek, melyek mindig nagy népszerűségnek örvendenek.

Az ideális futócipő

Mielőtt futófelszerelést vásárolnál, érdemes átgondolni az alábbiakat: milyen terepen fogsz futni leginkább? Milyen gyakran? Milyen célod van a futással? Milyen típusú lábformával rendelkezel? Vékony, széles, lúdtalpas vagy-e vagy éppen magas lábboltozatod van? Az INTERSPORT-nál számítógépes lábanalízissel várunk, melynek keretében megvizsgáljuk a lábformádat és javaslatot teszünk a megfelelő futócipő kiválasztására.* A lábanalízisre érdemes a régi, kipróbált futócipővel érkezni, a legmegfelelőbb időpont pedig a délutáni órák, ugyanis ilyenkor a legszélesebb és a leghosszabb a láb. A láb mérete általában nem releváns, mert a futócipők méretezésénél, illetve, hogy melyik passzol leginkább, nagy eltérések lehetnek. Amennyiben valalki rendszeresen fut, több futócipőt is érdemes tartani és azokat felváltva használni, hogy a láb terhelése változatos legyen.

*Érdeklődj a legközelebbi INTERSPORT áruházban a szolgáltatás elérhetőségéről.

A futóruházatról

Az egyre nagyobb választékban igazán nehéz eligazodni. Pólók, melegebb felsők, sortok, caprik, időjárásálló nadrágok, zoknik, kompressziós ruházat, kiegészítők - mindenki számára van megfelelő ruházat. Minden kollekció a funkcionalitást és a dizájnt próbálja kombinálni. Szuperkönnyű, high tech anyagok a legmodernebb dizájnnal, és a lehető legtöbb kombinációs lehetőség – ez a legjobb választás a futóruházat területén. Az INTERSPORT-nál megvásárolható futóruhák többsége rendelkezik a DryPlus technológiával, mely az izzadság gyors elvezetését biztosítja, így tartja szárazon a testet és előzi meg a megfázást a futás során. A könnyű, elasztikus anyagokból készült felsők és alsók igazi élménnyé teszik a futást mindenki számára, gyorsan száradnak és nem tapadnak a bőrre. A fényvisszaverő elemekkel ellátott ruházat pedig a szürkületben vagy sötétben való futásnál lesz nagyon hasznos.

Fuss télen is - hogyan öltözz fel a hidegen?

Mindenki tudja, hogy a hidegben szükséges egy futódzseki is, azonban fontos, hogy az ne legyen túl vastag, sőt kimondottan vékony és könnyű legyen, emellett védjen az időjárás viszontagságaitól, illetve a ruházat feleljen meg a „hagymahéj” elvnek, azaz az egyes rétegek épüljenek egymásra, egészítsék ki egymást. Télen általában hosszú ujjú futófelsőt, alatta esetleg téli funkciós aláöltözőt hordunk, arra pedig egy vékony futódzseki kerül.

Az sem baj, ha a futás elején fázunk, néhány perc múlva úgyis bemelegszünk. A fejet és kezeket mindenképpen sapkával és kesztyűvel kell védeni, ezek szoktak amúgy is a leginkább lehűlni a kintlét során.

Nézz szét az INTERSPORT online shopon, vagy személyesen az áruházakban, ahol széles szezonális kínálattal, valamint szaktanácsadókkal állunk rendelkezésre, akik maguk is gyakorlott futók és széleskörű tapasztalattal rendelkeznek, mind a felszerelés kiválasztása, mind a szakmai tanácsok terén.