Különbség a Vibram és a Salomon Contagrip között

INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 5 perc

Vibram cipő vs. Salomon Contagrip: Mi a fontos a megfelelő talpnál a túrázáshoz?

Bár a túrabakancs talpa a legközvetlenebb kapcsolat a láb és a talaj között, gyakran kevés figyelmet kap. A legismertebb márkák közé tartozik a Vibram és a Salomon Contagrip, ahol alkalmazottak tucatjai dolgoznak a legjobb tapadást biztosító tökéletes formulán a terepen való járáshoz. Mindezt nyáron és télen is. Elég ok arra, hogy a végére járjunk annak a kérdésnek, hogy mi a különbség a Vibram talpú és a Salomon Contagrip technológiával ellátott túrabakancsok között.

Tartalomjegyzék

Honnan származik a túrabakancsunk talpa?

Az európai piacon két nagy beszállítóval állunk kapcsolatban, amelyek különböző talpbetéteket gyártanak:

cipotalp
  • Salomon - Contagrip technológia
  • Vibram

Egyrészt van a hagyományos olasz Vibram cég, amely 1937 óta fejleszt és gyárt talpakat alpesi használatra. Az összetéveszthetetlen sárga logó a minőség szimbólumává vált, és ma már számos ismert márka talpát díszíti.

A francia Salomon márka pedig kifejlesztette a Contagrip technológiát, ahol a talpat beépíti a cipőibe.

Melyik a megfelelő talp a túrázáshoz?

A tökéletes talpról nem lehet általános érvényű kijelentést tenni. Az, hogy mitől lesz jó a talp, különböző tényezőktől függ: Ilyen például a talaj és az éghajlat, ahol a talpat használják. A túrabakancsok gyártásánál figyelembe veszik a külső tényezőket, és a következő szempontokat határozzák meg:

cipotalp
  • Gumikeverék
  • Profil alakja
  • "Stoplik" eloszlása

A túrabakancs talpának kifejlesztése szempontjából az az előnyünk az európai régióban, hogy az éghajlati viszonyok meglehetősen hasonlóak. Persze mondhatjuk, hogy Európa déli részén melegebb van, mint északon. Túrabakancsra azonban leginkább a hegyekben van szükség. És ha megnézzük az Alpokat, Skandinávia hegyeit, a Pireneusokat vagy a kelet-európai hegyvonulatokat, az éghajlat, a talaj, valamint az állat- és növényvilág nagyon hasonló.

Ez a körülmény előnyös a fejlesztők számára, mert nem kell a talap kialakításával a paraméterek között egyensúlyozniuk az európai piacon.

Más a helyzet, ha Európán túlra tekintünk. Itt a különbségek sokkal nyilvánvalóbbak. A Himalájába szánt talpnak más hőmérséklettel, páratartalommal és felülettel kell megbirkóznia, mint a kaliforniai Sierra Nevada-hegységbe kifejlesztett talpnak.

A gumikeverék határozza meg a tapadást

A gumikeverék összetétele jelzi, hogy a talp mennyire lesz kemény vagy puha. A talp keménysége szintén közvetlen kapcsolatban áll a kopással. A kemény talp nem kopik olyan gyorsan, mint a puhább talpú modell.

Ilyen például a Vibram Arctic Grip talpa, amely jeges körülmények között is biztos tapadást biztosít. A Vibram XS2 Grip talpa, amelyet a hegymászócipőkben használnak, puhább gumival rendelkezik, amely jobb tapadást biztosít a sziklán.

Míg a Vibram számos különböző talpfelülettípust és gumikeveréket kínál, a Salomon Contagrip technológiája keményebb gumikeveréket használ a talp külső részén, míg a lábágy közepén egy puhább gumikeveréket. A külső talp nagyobb kopásállósággal rendelkezik, így védi a lábat az ütésektől. A lágyabb gumikeverék a talpbetétben viszont nagyobb kényelmet nyújt, és megkönnyíti a gördülő mozgást túrázás közben.

Lehet egy túrabakancsot újratalpalni?

Az, hogy egy túrabakancs talpát lehet-e ragasztani – azaz megújítani/cserélni –, attól függ, hogy milyen eljárással rögzítették a felsőrészt a talphoz. A túrabakancsok, ahogyan azokat üzleteinkben vagy online kínálatunkban megtalálja, alapvetően két különböző eljárással készülnek:

  • strobelvarrott cipő
  • duplavarrott cipő
cipotalp

Néhány kivételtől eltekintve, a strobelvarrott talpú túrabakancsokat nem lehet újratalpalni. A Mammut és a Scarpa, amelyek többnyire szintén Vibram talpakat használnak, pl. megadják, hogy a modellek újratalpalhatók.

Az olyan túrabakancsok, amelyek talpa dupla varrással készült, újratalpalhatók. Ezeknél a régi talpat lecsiszolják, majd felteszik az újat.

Így kerül a talp a cipőre:

A strobelvarrott cipők:

A strobelvarrott túrabakancsok a Strobel cég által gyártott varrógépről kapták a nevüket, amelyre az eljárás visszavezethető. Ebben az eljárásban a talpbetétet – egy középtalp, amely a túrabakancs stabilitását és a megfelelő gördülését biztosítja – közvetlenül a felsőrészhez varrják, mielőtt a talpat a felsőrészhez fröccsöntik vagy ragasztják.

Más módon készült bakancsokkal összehasonlítva a strobelvarrott túrabakancs kényelmesebb viselet, mivel torziósan kevésbé merev. A strobelvarrott kialakítás ezért olyan könnyű túrabakancsokhoz használható, amelyeknek nem kell a legkisebb kiemelkedéseken is szélsőséges tapadást generálniuk.

Hozzá kell azonban tennünk, hogy a strobelvarrott túrabakancsok talpa gyakran nem javítható. Tehát az elhasználódott járófelületű talp nem cserélhető ki. A Mammut és a Scarpa ez alól kivételt képez. Ezeknél a gyártó megadta, hogy a strobelvarrott modelleknél le tudják csiszolni a talpprofilt és újra tudják talpalni – függetlenül attól, hogy az a Vibramtól származik-e vagy sem.

A duplavarrott cipők:

A duplavarrásos módszerrel a felsőrészt kívülről húzzák a talpbetétre, és párhuzamos varrással (kettő = kettő) varrják rá. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a túrabakancsot nagyon torzióállóvá teszi, ezért ezt a fajta konstrukciót számos alpesi használatra szánt túrabakancsnál alkalmazzák.

A duplavarrott túrabakancsok is újratalpalhatók. A gyártó maga vagy a cipész le tudja csiszolni a járófelületet a varrás sérülése nélkül, és új járófelületet tudnak felhelyezni.

Mennyi ideig tart a talp?

A talp tulajdonságai az évek során változnak. Ez elsősorban magán az anyagon – a gumikeveréken – múlik. A kaucsuk hosszú idő alatt folyadékot és ásványi anyagokat bocsát ki, ami miatt a talp porózussá, ezáltal keményebbé és merevebbé válik. Egy talp átlagos élettartama 8 év. Attól függően azonban, hogy a túrabakancsot mennyire intenzíven használták, a talp zenitjét korábban is elérheti. A kérdés itt az, hogy nem kopott-e el előbb a járófelület, mielőtt az anyag porózussá válik.

cipotalp

Mikor hasznos a túrabakancsok talpbetétje?

A túrabakancsok talpbetétei mindig plusz kényelmet biztosítanak. Ha tehát a cipó jó illeszkedése biztosított, a cipőbetétek segíthetnek a lábizmok erősítésében. Így a kemény és torziósan merev talppal rendelkező hegyi bakancsok párnázott talpbetéttel kombinálva még jobban testre szabhatók.

Másrészt a cipőbetétek is segíthetnek a hibás lábállás megelőzésében vagy kezelésében. Ezek azonban ortopédiai talpbetétek, amelyeket például a szupináló lábtartás vagy lúdtalp esetén használnak. Az ilyen talpbetétek segítségével csökkenthető az ízületekre, inakra és izmokra nehezedő nyomás. Az üzletben munkatársaink lábanalízis segítségével meg tudják állapítani, hogy bizonyos hibás lábtartásra utaló jelek fennállnak-e. Ezután az ortopédussal konzultálva kiválaszthatod a tökéletes túrabakancsot, beleértve a szükséges talpbetétet is.

Vissza az áttekintéshez