INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 7 perc

Milyen túracipőre van szükségem?

Egy strapabíró hegyi bakancsnak annyi keresni valója van a mezei ösvényeken való túrázás során, mint a flip flopoknak a via ferrata útvonalon. Gyakran felteszik a kérdést, milyen a tökéletes túracipő, de nehéz általános választ adni – a lábunk legalább annyira különbözik másokétól, mint a bejárni tervezett túrák.Ebben a blogbejegyzésben nem fogjuk ezüsttálcán átadni a tökéletes túracipőt, de mindent megteszünk azért, hogy áttekintést adjunk a leggyakoribb túracipő-kategóriákról. Ha egy üzletben találod magad, és cipővásárlással kapcsolatos döntés előtt állsz, valószínűleg nagy vonalakban már van elképzelésed arról, hogy milyenek lesznek a túráid a szabadban.

Annak érdekében, hogy a túrabakancsok kézzelfoghatóbbá váljanak a fogyasztók számára, a különböző gyártók megpróbálták kategorizálni a túrabakancsaikat. Nem is olyan rossz ötlet, gondolhatnánk. De ha minden gyártó más skálát vagy táblázatot használ, hogy termékei érthetőbbé váljanak, az nem feltétlenül segít sokat a vásárlóknak. Mielőtt rátérnénk néhány gyakori túrabakancsra, röviden bemutatjuk, mi a fontos egy túrabakancsban.

Általános információk a túracipőkről

A hagyományos cipőkkel ellentétben a túracipők számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megkülönböztetik őket más cipőktől. A legfontosabb pontok a talp profilja és az anyag vagy a gumikeverék. Mindkettő kölcsönhatásban van egymással, és biztosítja, hogy minden helyzetben elegendő tartása legyen. A normál cipő vagy futócipő megköveteli, hogy a lábfej (normálisan) a teljes felületen gördüljön. A jó tapadás akkor biztosított, ha a talp teljes felülete érintkezik a talajjal. Egy túracipőnek viszont sokkal kisebb érintkezési felületen kell biztonságos tapadást biztosítania. Ami sík terepen nem tűnik fel azonnal, az legkésőbb köves vagy gyökeres talajon életmentő lehet. Minél nehezebb a terep, annál keményebb a túracipő gumikeveréke. Ha a talp korábban puha gumikeverékből készült, hogy alkalmazkodjon az erdő talajához és az apró gyökerekhez, a gumikeveréknek sokkal többet kell kibírnia az alpesi terepen anélkül, hogy megsérülne a lábad.

A keményebb gumikeverék mellett a cipő alakja is változik. Minél kitettebb a terep, annál magasabb a szára. Ezzel párhuzamos mértékben nő a túrabakancs súlya. Még ha egy ilyen cipő eleinte korlátozza is a mozgásszabadságot, garantálja az éles és laza köveken való biztonságos átkelést az egyensúly elvesztése nélkül. A túracipő minden más jellemzője túraspecifikus, és attól függ, hogy milyen időjárási körülmények között tervezel túrázni. A túracipő kiválasztásánál döntő, hogy a hőmérséklet extrém meleg vagy hideg, illetve hogy a cipőnek a többnapos szabadtéri túrákon a súlyod mellett egy hátizsák súlyával is meg kell-e birkóznia.

Az egyik legismertebb skála a túrabakancsok kategorizálása a hagyományos német Meindl cég modellje alapján 6 különböző kategóriába (A, A/B, B, B/C, C, D) sorolja a hegyi bakancsokat vagy túrabakancsokat. Létezik még a Lowa-index az 1-6 értékekkel, illetve a fogalmak alapján való besorolás, ahol sok kifejezést a köznyelvben szinonimaként használnak. A Meindl-skálán az A a Lowa-indexben 6-osnak felel meg, és alapvetően könnyű szabadidős (túra)cipőket ír le. A túrabakancsok közül a legszélsőségesebbek az expedíciós bakancsok (D vagy 1. kategória). Itt találod a felsorolást:

Meindl-skála

Lowa-index

Leírás

Terep és túra típusa

A

6

Könnyú túracipő, terepfutó cipő vagy túraszandál. Puha talpuk van, nagyon könnyűek, ezért általában nagyon kényelmesek.

Könnyű sík terepre, illetve kövezett utakra alkalmas. Használható akár mindennapos viseletre

A/B

5

A talpuk merevebb, mint az A kategóriában lévőknek, de még mindig elég puha. Általában magasabb a száruk, így jobb védelmet nyújtanak bokának

Könnyű túrák az alacsony hegységekben; szilárd burkolatú, időnként meredek ösvények; egynapos túracsomag legfeljebb egy éjszakára egy kunyhóban.

B

4

Stabil, merevebb talppal és magasabb szárral rendelkeznek.

Túrák az alpesi régióban; többnapos hátizsákos túrák köves talajon

B/C

3

Stabil és gyakran kizárólag bőrből készült bakancs. Gyakran magas védőréteg van a cipő körül, ami a mechanikai sérülésektől véd.

Többnapos túrák alpesi terepen, rossz ösvényeken, meredek és köves talajon (részben alkalmas mászóvas használatára).

C

2

Hasonló a B/C kategóriához, de több technikai tudással. A legjobb szintetikus anyagok felhasználásával egy hasonló teherbírású, de könnyebb bakancs kialakítása a cél.

Többnapos túrák magas alpesi terepen; részben télre is alkalmas; mászóvas használatára alkalmas; biztosított nehéz mászásokhoz.

D

1

Bőrből vagy nagyon tartós szintetikus anyagokból készül. Mind a sarokrészen, mind a lábujjon hornyok vannak kialakítva az automata hágóvasakhoz. Gyakran szigeteltek.

A legmagasabb és legnehezebb hegyekbe való bakancs; itt nincsenek túrajelzések, nemhogy ösvények; szélsőséges időjáráshoz; részben kivehető belső cipő.


Könnyű túracipő:

Az ebbe a kategóriába (A vagy 6) tartozó túracipők nem igazán hasonlítanak a tipikus túracipőkre. Elsősorban azoknak valók, akik aszfaltozott utakon vagy néha a parkban sétálnak. Ezek is inkább sportos hétköznapi cipők, amelyeket magaddal vihetsz kirándulásokra vagy gyalogláshoz viselhetsz. Félcipő néven is ismerjük őket. Éppen elég párnázottak ahhoz, hogy kényelmesen cipelhess benne egy hátizsákot.

„Klasszikus“ túracipők:

A klasszikus túracipők (A/B vagy 5) a túrázásra készült lábbelik között belépő szintű modelleknek számítanak. Vizuálisan inkább egy tipikus túracipőre hasonlít. Az A kategóriás cipőkkel ellentétben a talp sokkal merevebb, ami ideális az alacsony hegyvonulatokban vagy az Alpok lábánál tett könnyű túrákhoz. A terep többnyire szilárd burkolatú, bár a terep néha meredekebb lehet - elvégre néhány méternyi magasságot is meg akarunk tenni. A klasszikus túracipők elegendő párnázottságot biztosítanak a csomagok cipeléséhez egy hosszabb egynapos túrán, vagy hogy egy éjszakát eltölts egy menedékházban.

„Klasszikus“ túrabakancs:

A klasszikus túrabakancs (B vagy 4) egy modellsorozat hosszabb túrákhoz és kényelmes túraútvonalakhoz alpesi terepen. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy a talaj köves, vagy hogy laza törmeléken kell gyalogolnod. A talp párnázottságát úgy alakították ki, hogy akár többnapos túrákra való csomagokat is magaddal vihetsz anélkül, hogy a cipő megadja magát.

Robosztus túrabakancsok:

A robosztus B/C vagy 3 kategóriás túrabakancsok tökéletes társak a közepes alpesi terepen való ambiciózus túrázáshoz. A túrák a magas hegyekbe vezetnek, rossz (meredek) ösvényeken, sziklautakon és via ferratákon haladnak. 3500 méteren és akörül vezető túrákról beszélünk, ahol már a cipőn is lehet használni a mászóvasakat.

Hegyi- / magashegyi túrabakancsok

A C vagy 2 kategóriájú túrabakancsokat hegyi bakancsnak nevezik, és alpesi túrákra tervezték, durva és meredek terepen - itt nem mindig ismerhető fel ösvény. Az ebbe a kategóriába tartozó cipők többnapos hideg hegyi túrákon is viselhetők, és lehetővé teszik a mászóvasak felcsatolását. A hegyi bakancsok nagyon magas fűzéssel, valamint rendkívül merev talppal rendelkeznek, hogy még a legkisebb peremeken is elegendő tapadást biztosítsanak.

Expedíciós bakancsok / (az igazi) magashegyi túrabakancsok:

D vagy 1 kategóriás expedíciós bakancsok között megtalálod a megfelelőt. Függetlenül attól, hogy van-e út vagy nincs, ezzel a bakanccsal bárhová feljuthatsz. Különösen alkalmasak magashegyi túrákra gleccsereken és jeges túrákra, és elbírják a mászóvasat. Egyes modellek kivehető belső cipővel is rendelkeznek szélsőséges hideg esetére.

 

Reméljük, hogy sikerült rövid betekintést nyújtani a túrabakancsok világába. Rajtad múlik, hogy egy pár hegyi bakancs vagy egy nehéz túrabakancs kerül-e a cipős polcodra. Te döntöd el, hogy milyen túrákat tervezel. Mindegyik kategóriában több tucat modell van a különböző gyártók kínálatában, amelyek közül néhány különösen vízálló vagy különösen könnyű. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyeket neked kell megválasztanod. Ha például többnapos túrázást tervezel Skandináviában vagy Skóciában, akkor valószínűleg egy klasszikus túrabakancsot szeretnél, amely különösen vízálló is, míg ha valaki Olaszországban, a Garda-tónál túrázik, akkor inkább egy könnyebb és szellősebb túrabakancsot szeretne.

Végső soron azonban minden út a boltba vezet. Mert, mint már említettük, a lábak éppúgy különböznek, mint a túrabakancsok és a velük megtenni kívánt útvonalak. Attól, hogy most már tudod, melyik cipőtípus a megfelelő neked, még nem jelenti azt, hogy minden cipő illik rád - az egyetlen dolog, ami segít, ha kipróbálod őket. Mindenesetre örömmel segítünk neked a megfelelő túrabakancs kiválasztásában. Reméljük, hogy élvezed a túrázást, és hogy ez a cikk segített megtalálni a megfelelő túrabakancsot. Ha további kérdésed van egy adott túracipővel kapcsolatban, bármikor kapcsolatba léphetsz velünk közösségi média csatornáinkon keresztül.

Vissza az áttekintéshez