Allgemeines zum Gebrauch von deinem Rucksack

INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 5 perc

Melyik a megfelelő hátizsák?

A hátizsákok választéka végtelennek tűnik, ahogyan a cél is, amelyre tervezték őket. A vékony hordozórendszerrel rendelkező kis modellek közvetlenül olyan modellek mellett sorakoznak, amelyekkel egész költözéseket le lehetne bonyolítani. Erre szeretnénk rávilágítani, és megmutatni, hogy milyen típusú hátizsákok léteznek, milyen méretekben kaphatók, és mik a különböző felhasználási módok sajátosságai. Talán itt találod meg a leendő túrahátizsákodat a hosszabb szabadtéri kalandokhoz.

Általános információk a hátizsák használatáról

A jó hátizsákot elsősorban úgy tervezték, hogy a lehető legkényelmesebben tartsa a háton, a vállakon és a medencecsontokon a cipelendő súlyt. A viselési kényelemnek ezért elsődleges szempontnak kell lennie. A tökéletes viselési élmény érdekében a hátizsáknak és a hordozórendszernek illeszkednie kell a testalkatodhoz, és optimálisan be kell tudni állítani. Ellenkező esetben túrázás közben a kellemetlen görcsös testtartást vagy legrosszabb esetben az esést kockáztatod. Azt is fontos megjegyezni, hogy a sok uniszex modell mellett vannak kifejezetten nőknek és férfiaknak szánt hátizsákok is. Ha széles vállaid vannak - és ezt nem csak úgy állítod magadról -, akkor ügyelj arra, hogy a hordozórendszer ne legyen túl keskeny. Ugyanez vonatkozik a hordozórendszer megfelelő háthosszára is, amely a nők esetében gyakran egy kicsit rövidebb.

(Egyébként a hátizsákokon feltüntetett töltési térfogat literben van megadva.)

Most megtudhatod, hogy milyen hátizsákok vannak:

Kis hátizsákok (legfeljebb 10 literes)

A legkisebb hátizsákokat mini hátizsákoknak is nevezik. Ezek kapacitása legfeljebb 10 liter (L). Ez a fajta hátizsák általában elegendő helyet kínál a mindennapi feladatokhoz és programokhoz. Mindenekelőtt különösen könnyűek, és más modellekkel ellentétben kevésbé kifinomult hordozórendszerrel rendelkeznek - de mivel alig kell súlyt cipelniük, ez nem igazán hátrány. Azonban még a legkisebb hátizsákokban is vannak különlegességek:

Gyerek hátizsákok

A gyermekhátizsákokat úgy szabják és alakítják ki, hogy gond nélkül elférjenek a kisebb testalkaton. Anyagukat tekintve gyakran erősebbek, és ellenállnak a játszótéren tett látogatásoknak. Más hátizsákokkal ellentétben azonban csak egy nagy rekesszel rendelkeznek.

Kis egynapos hátizsákok/daypacks

A daypackek úgymond a gyermekhátizsákok felnőtt változata. Bár a méretük nagyjából azonos, általában további funkciókat kínálnak, például laptoprekeszt vagy kisebb belső rekeszeket a személyes tárgyak tárolására.

Terepfutó mellények és hátizsákok

A terepfutó mellények/hátizsákok talán a legkisebb hátizsákok közül a legegzotikusabbak. Ahogy a nevük is mutatja, ezeket kifejezetten sportolásra tervezték. Jellemző rájuk a szoros illeszkedés és a tartozékok elhelyezésére szolgáló rekeszek száma. A hangsúly itt azon van, hogy minden olyan felszerelés, amely nem nélkülözhető a futás során, a test közelében legyen. A természetes ösvényeken való nyugodt futást akadályozná a rágcsálnivaló, a vizes palackok vagy az esőkabát.

A „normál” hátizsák (10-20 literes)

Az ebbe a méretkategóriába tartozó hátizsákok valószínűleg a leggyakoribb modellek. A mindennapi használathoz elegendő tárolóhelyet kínálnak ahhoz, hogy az alapvető dolgokon kívül egy kis extra is elférjen bennük. A legtágabb értelemben még mindig daypacknek nevezik őket. Ebben az osztályban már megtalálhatók az első modellek, amelyek hasonlítanak egy túrahátizsákra. Elég tárolóhelyet kínálnak ahhoz, hogy az élelmiszereken kívül egy gyapjú vagy esőkabát is elférjen bennük. Az ebbe a kategóriába tartozó sportos modellek gyakran hálós hátlappal rendelkeznek a nagyobb kényelem érdekében. Szabadtéri tevékenységek során optimális légáramlást biztosít anélkül, hogy túlságosan távol lenne a háttól. Ha például via ferrátát tervezel, olyan modelleket kell keresned, amelyeknek a hordozórendszere nagyon szorosan illeszkedik. A nagyobb töltési mennyiség mellett más specialisták is színre lépnek. Speciális hátizsákokra síeléshez, fotózáshoz, hegyi kerékpározáshoz, hegymászáshoz stb. akkor van szükség, ha extrém helyzeteket kell leküzdeni, vagy ha más konstrukciót igénylő tárgyakat kell szállítani.

Mi teszi különlegessé a specialistákat:

  • Kis MTB hátizsákok: Zsebek mindenféle eszközöknek, mint például szerszámok, folyadékpótló rendszer tárolása, sisak- és protektortartó stb., különösen szorosan illeszkedő zsebek.
  • Kis síhátizsákok: rögzítési lehetőségek sílécek és kiegészítők, például jégcsákány, sisak, síbotok számára; zsebek szondának és lapátnak, különösen szorosan illeszkedő.
  • Mászó hátizsákok: mászókötelek rögzíthetők, hevederek, karabinerek stb., különösen szorosan illeszkedő.

Egyszerű trekking és többnapos hátizsákok (20-40 liter)

Ha hosszabb egynapos túrát tervezel sok csomaggal, vagy 2-3 napos, nagyon könnyű túrát, ebben a kategóriában megtalálod a megfelelő túrahátizsákot. Ahogy korábban, úgy most is vannak „specialisták”, amik hasonló igényeknek kívánnak megfelelni, de a hosszabb túrákhoz több tárolóhelyet kínálnak. Itt általában eldöntheted, hogy a hálós hátú rendszert vagy a hátizsák súlyát a hátához közelvivő rendszert részesíted-e előnyben. Ha keveset utazol, valószínűleg elégedett leszel a jobb szellőzéssel, míg a nagyon sportos tevékenységekhez érdemes a szorosan illeszkedő változatokat választani.

Trekking és túra hátizsákok (40-70 liter)

Ha a túrák többnaposak lesznek (3+), célszerű nagyobb hátizsáktípusokat választani. Az extra hely mindenekelőtt elegendő tárolóhelyet kínál a különböző időjárási körülményekhez igazodó sportruházat bepakolásához. A kisebb modellek esetében a szükséges kempingfelszerelés és élelmiszer több napig történő tárolása is nehézkes. Minél nagyobb a hátizsák, annál nehezebb a tartalma. A súly növekedésével egyre fontosabbá válik a kényelem hordozáskor és a megfelelő hordozórendszer kiválasztása. A széles, párnázott vállpánt segít a súly egyenletes elosztásában mindkét vállon. A csípőheveder szükségessége akkor merül fel, amikor a súly már túl nehéz a hát és a vállak számára. A vállhevederrel ellentétben, ahol a súly a vállakon lóg, egy széles, jól párnázott csípőheveder biztosíthatja, hogy a terhelés nagy része lekerüljön a medencecsontokról. Ezenkívül a hátizsák és annak súlya így stabilizálható a hát alsó részén.

Utazó túrahátizsákok (70 liter+)

Ha a fél háztartást szeretnéd magaddal vinni a trekking túrákra vagy több hetes utazásra, akkor bőséges tárolóhelynek kell rendelkezésre állnia. Az ilyen méretű hátizsákokban több éghajlati zóna csomagjait is könnyedén el lehet helyezni. Még akkor is, ha nagy hegyeket tervezel megmászni, ahol különböző alaptáborokban kell majd akklimatizálódnod, előnyös, ha nemcsak egy pár zoknit, hanem a szükséges kiegészítőket is magaddal viszed.

A hátizsákok felhasználási területenként összefoglalva:

Túrázás: Egynapos kirándulás a hegyen:
Egynapos hátizsákok akár 20 literes térfogattal. Azok, akik speciális sportot űznek (hegyi kerékpározás, síelés, hegymászás stb.), az ebbe a kategóriába tartozó modelleken még találnak rögzítési lehetőségeket, valamint a szükséges felszerelés tárolására lehetőségeiket - ezek a modellek gyakran kínálnak szorosan illeszkedő hordozórendszert a billegő súly csökkentése érdekében.

Túrázás: Többnapos túra (enyhén megpakolva, sátor nélkül és állandó időjárás mellett).
Az akár 40 literes trekking- és túrahátizsákok több napra elegendő tárolóhelyet biztosítanak a szükséges sportruházatnak. Ha nem vagy biztos benne, hogy az időjárás kitart, vagy nincs elég érzéked ahhoz, hogy eldöntsd, mire van szükséged, válassz egy nagyobb változatot. Jobb, ha egy kis plusz súlyt adsz a túrahátizsákodhoz, hogy egy plusz esőkabátot stb. magaddal vihess - jobb, ha nálad van, mintha hiányzik, amikor szükséged lenne rá. Különleges célokra szánt hátizsákokat is találsz itt. A rögzítési lehetőségeken kívül további tárolóhelyet is kínálnak a hosszú túrákhoz/kerékpározáshoz/mászáshoz/repüléshez/...

Túrázás és utazás: Többnapos túra (teljesen megpakolva, sátor, élelmiszer és mindenféle időjárásra megfelelő holmi)
Egy akár 70 literes túrahátizsák elegendő tárolóhelyet kínál szinte minden helyzetre. Ha azt tervezed, hogy több napig leszel kint a sátorral, matraccal, hálózsákkal és kempingfőzővel, és fennáll az időjárás változásának kockázata, akkor a nagyméretű trekking- és túrahátizsákokat érdemes választanod. Még ha nem is töltöd ki az összes tárolóhelyet, a hátizsákok általában rendelkeznek olyan rekeszekkel, amelyek szükség szerint bővíthetők vagy szűkíthetők, így nem kell egy nyári túrán egy félig teli hátizsákot cipelned, amelyben minden ide-oda gurul.

Vissza az áttekintéshez