Hátizsákok ápolása

INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 6 perc

A HÁTIZSÁK TISZTÍTÁSA. CSINÁLD JÓL!

Hátizsákok tisztítása

Nem számít, milyen hátizsákról van szó, ha van nálad, valószínűleg legalább egyszer a koszban fog kikötni, hogy aztán rájöjj, hogy ez nem volt a legjobb ötlet. És mivel kicsit felesleges lenne minden szabadtéri kiránduláshoz új hátizsákot vásárolni, mai blogbejegyzésünkben adunk néhány tippet, hogy milyen mosószerrel moshatod a hátizsákodat.

Nem számít, hogy milyen hátizsákod van, néhány túra után észre fogod venni, hogy már nem olyan ragyogóan tiszta, mint az elején volt. Ez egyrészt azért lehet, mert a vállövek körül izzadságnyomok keletkeztek, vagy mert a cipzárak a szennyeződés miatt már kicsit nehezebben záródnak. Másrészt az is előfordulhat, hogy a hangyák nagy partit csapnak a hátizsákod mélyén a túrázásra vásárolt müzli maradványaival.

 

TARTALOMJEGYZÉK

Íme a tippjeink:

Először is szeretnénk gyorsan választ adni az egyik leggyakoribb kérdésre: A hátizsákot nem szabad mosógépben mosni! A mosógépben az anyagra ható erők lyukacsossá teszik az anyagot és feloldják a bevonatokat. Legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy új mosógépet kell venned. El a kezekkel a mosógéptől!

Hátizsák mosása

A hálózsákokkal ellentétben a hátizsákok esetében nincs kivétel. Itt mindig kézzel kell mosni!

Íme egy kis útmutató arról, hogyan kell eljárnod:

  1. Szedd szét a hátizsákot részeire. Gyakran a hátizsák egyes részei, például a hordozórendszer, külön is leszedhetők.
  2. Távolítsd el a durva szennyeződéseket:
    1. A külső borítást óvatosan megtisztíthatod nedves ruhával/szivaccsal, langyos vízzel és PH-semleges szappannal.
    2. A hátizsák belseje porszívóval könnyen tisztítható. Ha itt is van durva szennyeződés, akkor az előbb leírtak szerint járj el.
  3. Tisztítsd meg a cipzárakat száraz fogkefével, hogy eltávolítsd a homokot és a port.
  4. Ha a hátizsákodon már nincs durva szennyeződés, de még mindig nem 100%-ban tiszta, a hátizsák méretétől függően most már megtöltetheted a fürdőkádat vagy egy másik megfelelő edényt langyos vízzel és PH-semleges mosószerrel (szappannal).
  5. Hagyd ázni a hordozóhevedert, pántot stb. vízben, és óvatosan nyomkodd ki. Ha az izzadság és egyéb maradványok még mindig láthatóak, kezeld egy szivaccsal.
  6. Amikor minden szennyeződést eltávolítottál, öblítsd le a hátizsákot és mindent, ami benne van, hideg vízzel, amíg nem képződik többé hab.

Hátizsák szarítása

Ha sikeresen eltávolítottad a szennyeződéseket a hátizsákról, akkor az még mindig nedves. Most még meg kell szárítani. Ennek leggyorsabb módja, ha a hátizsákot fejjel lefelé felakasztod száradni. A hátizsákról levett összes tartozékot felakaszthatod mellé. Ha ekkor összeszereled a hátizsákot, a száradási idő még hosszabb lesz. A friss levegőn szárad a leggyorsabban, nem pedig közvetlen napfényben.

Ha a hátizsák teljesen megszáradt, újra összeszerelheted. Ellenőrizd, hogy minden cipzár a szokásos módon záródik-e.
A hátizsákot semmilyen körülmények között nem szabad a szárítógépbe tenni, még kímélő cikluson sem!

Hátizsák ápolása és tárolása

A tisztítás után az is jó ötlet, ha a hátizsákot egy kis szépségápolásban részesítjük.

Cipzárak: Mosás után javasoljuk, hogy a cipzárak kezelésére használj szilikon sprayt. Néhányszor nyisd ki és húzd be a cipzárakat, hogy a szilikon spray mindenhová bejusson. Ezután töröld le a felesleges sprayt egy ronggyal. A szilikon spray a hátizsákok egyéb műanyag vagy keménygumi részeinek kezelésére is használható, ha úgy érzed, hogy azok porózussá és törékennyé kezdenek válni.

Tépőzár: Ha a tépőzárban még mindig maradványok vannak a hosszas mosás után, ecsettel vagy csipesszel eltávolíthatod azokat.

Impregnálás: Ahhoz, hogy a hátizsákot hosszú távon megvédd a szennyeződésektől, szárítás után impregnálni is kell. Ennek oka nyilvánvaló: a víz ekkor nem tud olyan könnyen behatolni a külső membránba, így a textil tartósabbá válik, és a hátizsák kevésbé ázik be. Az impregnálás történhet permetezéssel vagy kenéssel. Kérjük, olvasd el a gyártó utasításait az alkalmazással kapcsolatban, mivel ez termékenként eltérő lehet. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a hordozórendszert nem szabad olyan helyen impregnálni, ahol fennáll az esélye annak, hogy a csupasz bőr érintkezik az anyaggal. Ez egyeseknél bőrirritációt okozhat.

Tárolás: A hátizsákok védelme érdekében érdemes a közvetlen napfénytől távol tárolni őket. Ez tovább védi a fényérzékeny felületet. Győződj meg róla, hogy a hátizsák jól szellőző helyen van, hogy megelőzd a penészesedést. Különösen mosás után, amikor még mindig van némi maradék nedvesség a varrásokban, a hátizsáknak tudnia kell „lélegezni”.

Alapvetően minden túra után meg kell tisztítania a hátizsákot, hogy eltávolítsd a durva szennyeződéseket. Így nem csak szebb lesz a hátizsákod, de tovább is tart. És különösen, ha nyáron gyakrabban használod, nem a koszos hátizsákot kell kézbe venned. Az, hogy milyen gyakran kell kimosni a hátizsákot, attól függ, hogy mennyire piszkos, és mennyit használod. Ha más termékekkel kapcsolatos ápolási tippeket keresel, vagy azt, hogy hogyan kell bizonyos termékeket mosni, és nem találod őket a blog cikkei között, kérjük, oszd meg velünk kérdésedet. Nem biztos, hogy egyedül vagy a problémáddal, és mi szívesen segítünk.

Vissza az áttekintéshez