Sitzposition INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 6 perc

Melyik a megfelelő kerékpáros sisak?

A mai napig nem hallottam egy jó kifogást sem, hogy miért lenne indokolt nem felvenni a kerékpáros sisakot. A szél zilálta frizura általában kisebb erőfeszítéssel korrigálható, mint ha az aszfalt hagy nyomot a fejeden. Igen, a kerékpáros sisak még nem érkezett meg a világ kifutóira – legalábbis nem azért, hogy felhívja a figyelmet a közlekedésbiztonságra. Pedig több mint elég modell és színvariáció létezik, amellyel nem fogsz feltűnni, és mégis biztonságosan tekerhetsz az utcákon és az erdőkben. Ma megmutatjuk, mi a fontos a megfelelő kerékpáros sisak kiválasztásakor. Legyen szó a neked vagy egy gyerekeknek szánt kerékpáros sisakról.

Meglepő módon a sisaknál nem a megjelenése az első. Micsoda meglepetés! De az ár sem lehet a fő szempont egy kerékpáros sisak esetében. A kerékpáros sisaknak mindenekelőtt megfelelően kell illeszkednie, és nem szabad korlátoznia a mozgásszabadságot. Természetesen a downhill sportokból is vannak teljes arcot védő kerékpáros sisakok, de ott elég, ha csak előre látnak ki. Nincs rá szükség, hogy a vállad fölött nézz át, mint a közúti közlekedésben.

Tartalomjegyzék

A kerékpáros sisak anyaga

Korábban a kerékpáros sisakok softshell sisakként voltak kaphatók. Csak egy kemény habszivacs héjból álltak, és nem volt külső héjuk. A mai biztonsági előírások azonban már nem teszik lehetővé ezt a fajta sisakot. Ennek pontosan az ellentéte a hardshell vagy kemény héjú sisak. A belső keményhabos héj mellett külső héjjal is rendelkeznek. A kettőt egy későbbi folyamat során egyesítik. A hardshell sisakokat stabilabbnak és robusztusabbnak tartják, de viszonylag nehezek is, ezért többnyire teljes arcot védő sisakoknál használják őket.

A mai kerékpáros sisakokat in-mo(u)ld sisakoknak nevezik, és az azonos nevű eljárással készülnek. Az in-mo(u)ld eljárás során a keményhab belső héjat nagy nyomás és hő hatására a szó szoros értelmében a teljes felületen a külső héjhoz hegesztik. Ez az eljárás még nagyobb biztonságot nyújt, mint a belső és a külső héj közötti pontragasztás. Egyébként nem számít, hogy magadnak vagy gyermekeidnek keresel kerékpáros sisakot, mivel ezek az eljárások minden modellre vonatkoznak!

Már említettük az imént: számos kerékpárkategóriának is megvan a maga sisaktípusa. Itt mutatjuk, melyek ezek:

Országúti kerékpáros sisak

Az országúti kerékpárosoknak szánt sisakoknak kényelmesnek kell lenniük, még akkor is, ha már 100 km-t ültél a nyeregben. Egy túl nehéz modell másnap reggelre feszült nyak- és vállizmokat okozna. A könnyű kialakítás mellett fontos a jó aerodinamika és a nagy szellőzőnyílások. Különösen a forró napokon az izzadságelnyelő párnák is segítenek abban, hogy az izzadság ne folyjon folyamatosan a szemedbe

Városi kerékpáros sisak

A jó szellőzés általában alárendelt szerepet játszik egy városi kerékpáros sisakban, mivel a megtett távolságok általában rövidek. Emiatt általában a városi sisakok megengedőbbek nagyobb súllyal szemben is. A nagy szellőzőnyílásokkal ellátott sisakokkal ellentétben a zárt sisakok jobb védelmet nyújtanak az eső és a szél ellen – a frizurád ugyan tönkremegy, de a hajad száraz lesz! Egy dolog, amit a városi sisakoknál figyelembe kell venni, az a láthatóság. A jó modelleket további fényvisszaverők vagy beépített LED-es lámpák jellemzik.

MTB sisak

Az országúti kerékpáros sisakokkal ellentétben a MTB sisakok szabása mélyebb, így nagyobb védelmet nyújtanak a tarkónak. A szellőzőnyílások is másképp vannak kialakítva, hogy például lassú és megerőltető emelkedőkön is jól szellőzzön.

Az országúti kerékpárosoknak szánt kerékpársisak szellőzőnyílásai: belül úgy vannak kialakítva, hogy a légáram átáramoljon rajtuk. Ez a légáramlat lassú emelkedőn való felfelé haladáskor (MTB) felfelé keres utat, ezért itt más kialakításra van szükség.

Ezenkívül egy napellenző véd az erős napfénytől és a felfröccsenő szennyeződésektől. Az országúti kerékpáros sisakokhoz képest az MTB-sisakok nehezebbek.

Gyerek kerékpáros sisak

A gyerekek is azt szeretnék, hogy védjük a fejüket. A gyereksisakok a városi kerékpáros sisakokhoz hasonlóan épülnek fel. A különbség az, hogy kialakításuk igazodik a legtöbb gyermek fejéhez. Ez nem csak azt jelenti, hogy a gyereksisak vizuálisan a csemeték ízlésére van szabva. Ami nem jelenti azt, hogy felnőttként ne közlekedhetnél te is neonzöld dínósisakkal! Az első helyen azonban a biztonsági szempont áll. A gyermekeknek szánt kerékpáros sisakokat gyakran úgy tervezik, hogy még feltűnőbbek legyenek, így jól kiemelkednek a tömegből.

Az anyag tekintetében azonban nincsenek kompromisszumok a gyereksisakok esetében. A KRESZ előírásoknak megfelelő kerékpáros sisak optimális védelmet nyújt – függetlenül attól, hogy felnőtteknek vagy gyermekeknek készült. A fényvisszaverők és LED-es lámpák szintén segítenek a közúti forgalomban való észlelésben.

A sisak helyes mérete: Így mérd meg helyesen!

A kerékpáros sisak megfelelő méretének meghatározásához mindössze egy mérőszalagra van szükséged. A fej legnagyobb kerületű részét mérd meg:

      1. Helyezd a mérőszalagot a homlokod közepére
      2. Futtasd körbe a tarkódon (kb. 1 cm-rel a füled fölött)
      3. Vezesd vissza a mérőszalagot az elejére, és olvasd le az értéket

A leolvasott értékkel máris ugrálhatsz a különböző kerékpáros sisakgyártók mérettáblázatai között, és pontosan kiválaszthatod, hogy melyik sisak illik a fejformádhoz. A megfelelő sisak kiválasztásakor azt is ellenőrizheted, hogy a sisak hátuljánál van-e lehetőség a heveder meghúzására vagy lazítására. Különösen, ha egész évben két keréken közlekedsz, örülni fogsz, ha a hideg évszakban vékony sapkát is tudsz viselni a sisak alatt.

Mikor kell kicserélni a sisakot?

Mint sok más anyag esetében, idővel a sisakban is meglazulnak a héjak közötti kötések, és megváltozik az anyag szerkezete. Idővel ezek a változások azt eredményezhetik, hogy a keményhab porózussá válik, és nem képes elnyelni az ütés okozta ütéseket. Alapvetően azt mondják, hogy a kerékpáros sisakot 5-6 év után le kell cserélni, ha addig balesetmentesen használtad.

Egy komolyabb baleset után, amelyben nyilvánvalóan megütötted a fejedet, azonnal új sisakot kell beszerezned. A karbonhoz hasonlóan az anyagban keletkezett legkisebb repedések is azt okozhatják, hogy az egész sisak kettétörik egy viszonylag kevéssé látványos esés során, anélkül, hogy bármilyen védelmet garantálna. Inkább menj biztosra és vegyél egy új sisakot, minthogy egy sérült belső sisakkal szenvedj balesetet útközben!


Most már kaptál rövid áttekintést a kerékpáros sisakok elterjedt típusairól. Online kínálatunkban számos olyan márkájú kerékpáros sisakot is találsz, mint az Alpina, KTM és az Uvex, amelyekkel a saját és/vagy gyermekeid a jövőben biztonságosan juthatnak el A-ból B-be.

Vissza az áttekintéshez