Megfelelő sportcipő gyermekek számára

INTERSPORT Blog | Olvasási idő: kb. 4 perc

A megfelelő sportcipő gyermekek számára

TARTALOMJEGYZÉK

Különösen a gyermekek esetében fontos, hogy a cipő 100 százalékban illeszkedjen a lábra. A rossz méret nem csak kényelmetlen, hanem a lábak rossz fejlődéséhez is vezethet. Legrosszabb esetben ez idővel helyrehozhatatlan károkat okozhat a mozgásszervekben. A gyerekek gyakran nem igazán érzik, hogy egy cipő nyom-e vagy szorít. Ezért még fontosabb, hogy tudjuk, mire kell figyelni a megfelelő gyermek sportcipő kiválasztásakor.

Melyik cipő melyik sportághoz illik

A gyermekeknek szánt sportcipők sokféle tevékenységhez állnak rendelkezésre: A beltéri cipőktől kezdve a kültéri cipőkön át a futballcipőkig és a futócipőkig minden igényre van megfelelő modell. A megfelelő megtámasztás és a sérülések megelőzése érdekében fontos a megfelelő cipő kiválasztása. Célszerű továbbá más cipőt választani a beltéri sportokhoz, mint a kültéri tevékenységekhez.

A beltéri cipők talpa kopásálló, így a cipő nem hagy színes csíkokat a padlón. A teremcipők talpa egyben nagyon lapos és sima. Ez biztosítja a talajjal való jó érintkezést és megakadályozza a csúszást. Gyakran a beltéri cipők talpát is speciális forgáspontokkal látják el, amelyek megkönnyítik a gyors fordulást. A beltéri cipők felső anyaga sokkal tartósabb, mivel a teremben egyszerűen többet futnak. A felső anyag szilárdsága a cipő stabilitását is biztosítja, különösen az oldalirányú stabilitást. Az olyan sportágakban, mint a kosárlabda, kézilabda, röplabda stb. a félmagas cipők gyakran népszerűek, mivel további oldalsó támaszt nyújtanak.

A futócipők nem biztosítják ezt a különleges stabilitást; gyakran túl puhák beltéri használatra. Az INTERSPORT szakértői segítenek megtalálni a megfelelő futócipőt.

A cipő megfelelő illeszkedésének biztosítása: a méret számít

Megfelelő méret

A gyermekek lábának elegendő helyre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön. Ezért a sportcipőnek mindig legalább 1,2 cm-rel hosszabbnak kell lennie a lábnál. Ezért olyan fontos a megfelelő méret kiválasztása. Számos INTERSPORT üzletben a szakemberek egy lábmérő eszköz segítségével határozzák meg a gyermek pontos lábszélességét és hosszát. Az INTERSPORT exkluzív Energetics márkájának számos cipője rendelkezik a Kids-fit talpbetéttel: így az optimális méret és illeszkedés azonosítása a speciális jelölések segítségével gyerekjáték.

Annak érdekében, hogy ne vállaljanak kockázatot, a szülőknek mindig el kell végezniük a hüvelykujjpróbát, amikor sportcipőt vásárolnak gyermeküknek. Egyik kezeddel rögzítsd a gyermek lábfejét, hogy ne tudja elhúzni. A másik kezeddel most a cipő lábujja és a nagylábujj közötti távolságot ellenőrzi. A cipőnek nem szabad túl szorosnak lennie az oldalánál sem, különben gyorsan kialakulhatnak fájdalmas nyomáspontok. Mindig mérd meg mindkét lábat, mielőtt egy adott sportcipő mellett döntenél. A szülőknek három-négy havonta újra meg kell vizsgálniuk, hogy a cipő még mindig jó-e, vagy már túl szoros, mivel a gyermekek nagyon gyorsan nőnek.

Ellenőrző lista – Erről lehet felismerni a jó sportcipőt

  • A gyermek sportcipőnek mindig légáteresztő anyagból kell készülnie, és belülről puhán béleltnek kell lennie.
  • A cipőnek meg kell felelnie a láb természetes formájának, és mind hosszában, mind szélességében elegendő mozgásszabadságot kell biztosítania.
  • A beltéri cipőnek mindenképpen kopásálló talppal kell rendelkeznie.
  • A szülőknek elsősorban a cipő kivitelezésére és az anyagválasztásra kell figyelniük, az ár soha nem játszhatja a legfontosabb szerepet.
Vissza az áttekintéshez