HIIT edzés

INTERSPORT Blog | Ovasási idő: kb. 5 perc

Mi az a HIIT edzés és miért olyan sikeres?

Tartalomjegyzék

Mi az a HIIT edzés?

A HIIT edzés egy angol mozaikszóból, a High Intensity Intervall Trainingből kapta rövidített nevét, magyarul: Magas Intenzitású Intervallum Edzés, amelynek célja a szervezet teljesítményének maximalizálása a nagy intenzitású fázisban. A nagy intenzitású HIIT edzésfázisokat mindig regenerációs fázisok követik, amelyek fontosak ahhoz, hogy a következő sorozatban ismét kihozd magadból a maximumot. Elmagyarázzuk, mit jelentenek a fázisok:

  • Nagy intenzitású fázis: A nagy intenzitású fázisok olyan sorozatokat jelentenek, amelyekben a pulzusod - azaz a pulzusod - a maximális pulzusod 80% és 90%-a között van. Az egyes fázisok hossza az edzésprogramtól és a fittségi szinttől függően változhat. 
  • Regenerációs fázis: A HIIT-edzés regenerációs fázisa a pulzusszám visszavezetéséről szól. Ebben a fázisban a pulzusszámod nem haladhatja meg a maximális pulzusszámod 50%-60%-át. A regenerációs fázisok kétszer-háromszor hosszabbak, mint a nagy intenzitású fázisok.

Milyen előnyei vannak a HIIT edzésnek?

HIIT edzés fekve

A HIIT edzés titka az oxigénhiány, amit az intenzív edzés okoz - ami drámaibbnak hangzik, mint amilyen valójában. Az ilyen magas pulzusszámmal végzett edzés azt jelenti, hogy több oxigént fogyasztasz, mint amennyit abban a pillanatban beviszel. A tested természetesen kompenzálni akarja ezt az oxigénhiányt, ami fokozott "utóégetést" eredményez. A tested tehát az edzésprogramon túl is megpróbálja kompenzálni ezt a hiányt. (Maga az edzés után még 24 órán keresztül pörög az anyagcsere!)

A HIIT edzés egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg időt takaríthatsz meg. Az utóégető hatás jobban serkenti az anyagcserét, mint egy átlagos állóképességi edzés. Ez azt jelenti, hogy kevesebb ideig edzel, de több kalóriát égetsz el.

A HIIT edzés azért olyan népszerű, mert bárhol végezheted, és nem kell semmilyen sportra támaszkodnod. Az egész a pulzusszámról és az intenzitásról szól. A HIIT-edzést végezheted futópadon az edzőteremben vagy a saját testsúlyoddal otthon.

Lehetséges a HIIT edzés otthon is?

A HIIT edzés bárhol, felszereléssel vagy anélkül is végezhető. Az ízületek védelme érdekében azonban az otthoni edzés során legalább egy jóga- vagy fitneszszőnyeget használj alátétként.

  • Saját testsúlyos HIIT-edzés: A saját testsúlyos edzés során olyan gyakorlatok közül választhatsz, mint a fekvőtámasz, guggolás, helyben futás ...stb. A YouTube-on tucatnyi csatorna kínál HIIT-edzést a ház négy fala között, amiből biztosan találsz valamit, ami megfelelő számodra.
  • HIIT edzés súlyokkal: Ha a saját testsúlyoddal való edzés túl könnyű számodra, a HIIT-edzésbe súlyzókat vagy ellenállási szalagokat is beépíthetsz. A meglévő gyakorlatok nagyobb kihívást jelentenek, az új gyakorlatok pedig új edzési ingereket adnak.
HIIT edzés állva

A HIIT edzés mindenki számára megfelelő?

NEM! A HIIT edzés semmiképpen sem olyan edzés, amelyet a kezdőknek fél vállról szabad venniük. Ez olyan lenne, mintha azt tanácsolnánk egy kezdő sportolónak, hogy mindenféle edzés nélkül sprinteljen 3 km-t.

A HIIT nem véletlenül jelent nagy intenzitású edzést. A testednek először hozzá kell szoknia ezekhez az akár 90%-os pulzusszám-csúcsokhoz. Nem azt mondjuk, hogy csak versenysportolóknak érdemes HIIT-edzéseket végezni, de egy bizonyos alapszintű kondícióval kell rendelkezned

Mennyi ideig tartson egy HIIT edzés?

HIIT edzés fekvőtámaszban

A HIIT edzés megkezdésekor heti 2-3 edzés elegendő. Amint a tested hozzászokik az intenzitáshoz, növelheted a heti edzések számát. 

Jó iránymutatás, hogy a regenerációs fázisok kétszer-háromszor olyan hosszúak legyenek, mint a nagy intenzitású fázisok. Például egy 30 másodperces nagy intenzitású edzésfázist 60-90 másodperces regenerációs fázisnak kell követnie.

Reméljük, hogy élvezted ezt a kis kirándulást a HIIT edzés világába, és találtál motivációt az edzés megkezdéséhez.

Vissza az áttekintéshez