Hogyan használjuk helyesen az ülőlabdát edzéskor?

12.08.2011

A fitneszlabda elsősorban terápiás hatásai alapján vált ismertté, mert sokrétű, ízületkímélő gyakorlatokat tesz lehetővé. De egyre több profi is szívesen fordul ehhez a mindentudó fitnesz eszközhöz. A fitneszlabdával végezhető gyakorlatok a stabilizációs gyakorlatoktól az erősítésen át az ügyességi tréningig terjednek.

Különösen azoknak jelent kitűnő alternatívát az irodai székkel szemben, akik sokat ülnek a számítógép előtt. Próbálja csak ki: használja a labdát minden nap legalább egy óra hosszat ülőalkalmatosságként. Már rövid idő elteltével észre fogja venni, hogy sokkal lazábban és egyenesebben ül – hiszen nem lehet rajta úgy elterülni, mint egy irodai székben.

Három gyakorlattal szeretnénk illusztrálni, hogy mekkora tréningpotenciál lakozik a fitneszlabdában:

A fekvőtámasz a legkülönfélébb módokon végezhető. Kezdőként a labdát a falhoz helyezzük, hogy ne tudjon elgurulni. Ezután kezeinkkel rátámaszkodunk a labdára, és elkezdjük a könyökünket lassan behajlítani, majd kiegyenesíteni. A haladó tréningezők úgy végzik ezt a gyakorlatot, hogy a labdát nem támasztják a falnak – észre fogja venni, mennyi stabilizáló munkát kell végeznie az izomzatnak. Aki igazán tud, az a lábujjaival a labdán támaszkodik, kezeivel pedig a talajon.

A far- és törzsizmok számára a következő gyakorlat nagyon hatékony: Feküdjünk hanyatt a talajra úgy, hogy vádlijaink a labda elülső részén nyugodjanak. Kezdők a karjaikkal oldalt megtámaszkodhatnak a talajon. Emeljük fel medencénket olyan magasra, hogy a felsőtest és a comb egy egyenes vonalat alkosson. A haladók fonják keresztbe a karjaikat a mellük előtt.

Hasizmainkat fejleszthetjük, ha háttal a labdára fekszünk, lelógatjuk a fejünket, és lábainkat a talajra helyezzük. Ebből a pozícióból kell megpróbálni felgördíteni magunkat ülőhelyzetig, majd vissza. Ujjaink a fül mellett legyenek, könyökünket fordítsuk kifelé. Mivel ennél a gyakorlatnál az egész hasizom dolgozik, elegendő csupán néhányszor megismételni.