Milyen kiegészítő felszerelés nem hiányozhat egy kerékpártúrán?

05.08.2011

Aki nem visz magával elegendő folyadékot, túra közben úgy kiszáradhat, mint a partra vetett hal. Milyen lehetőségeink vannak? A klasszikus kulacs két kivitelben kapható: műanyag és alumínium. A műanyag előnye, hogy bármelyik kulacstartóba befér és gyorsan hozzájutunk a folyadékhoz, mert a műanyagot könnyen össze tudjuk nyomni. Az alumínium kulacs stabilabb, azonban gyakran speciális tartó kell hozzá.

Egyre népszerűbb az akár 2-3 liter térfogatú ivóballon használata. Számtalan különleges hátizsákmodellt már eleve beépített ivóballonnal együtt forgalmaznak. Azonban az összes klasszikus hátizsákba mostanában már külön rekeszt alakít ki a gyártó az ivóballon elhelyezésére. A kulaccsal szemben nagy előnye, hogy szívószál segítségével könnyen ihatunk a kormány elengedése nélkül is.

Az optimális edzéshez és a tájékozódásban nyújt segítséget egy kerékpárkomputer. Napjainkban többnyire vezeték nélküli modelleket használnak, hogy ne legyen kábelrengeteg a kerékpáron. Az alapmodellek a legfontosabb adatokról tájékoztatnak, például a megtett kilométerek számáról, az átlagsebességről stb. A trend azonban egyre inkább a multifunkciós készülékek irányába mutat, amelyek az alapadatokon kívül magasságmérő és pulzusmérő funkcióval is rendelkeznek. A legújabb termékekkel a túra végén a rögzített adatokat otthon számítógép segítségével kiértékelhetjük és archiválhatjuk.