Milyen jogszabályi előírások vonatkoznak egy kerékpárra?

22.07.2011

A jogszabályok jelentős felelősséget ruháznak a kerékpárosokra. Ez elsősorban akkor érvényes, ha gyerekkel vagyunk úton, de nem csak akkor. Minden kerékpárnak, természetesen, akár versenykerékpár, mountainbike vagy cross-kerékpár, két, egymástól független fékkel kell rendelkeznie.

Ezek teljesítményére meglehetősen bonyolult előírások léteznek, amelyeknek az új és a jól karbantartott fékek minden további nélkül megfelelnek. Ezenkívül a kerékpárokat hangjelzés adására alkalmas eszközzel (csengő, duda stb.) kell felszerelni. Az előírás alól mentesülnek a 12 kg-nál könnyebb versenykerékpárok. Ide tartozik minden olyan modell, amelynek versenykormánya és keskeny kereke van (felniszélessége max. 23 mm).

A versenykerékpárok világítására is egy kivétel vonatkozik, mert nem előírás a pedálon és a küllőn elhelyezett fényvisszaverő. Minden más típusú kerékpárra (a mountainbike-ra is) kötelező a pedálra és küllőre fényvisszaverőt szerelni. Azonban ezek helyett, olyan kerekek is használhatók, melyek oldalán körbefutó fehér vagy sárga színű fényvisszaverő csík van.

A világításra előírás elöl, a fehér vagy világos sárga fényszóró, hátul a piros lámpa, mindkettő meghatározott minimális fényerővel rendelkezzen. Nem megengedett a testre illetve sisakra erősített fényszórók és hátsó lámpák használata. Nappali fénynél, jó látási viszonyok mellett nem szükséges ilyen felszerelés. A passzív megvilágításhoz előre fehér, hátra piros fényvisszaverőt kell felszerelni, amelyek a fényszóróba és a hátsó világításba is beépíthetők