Mire kell ügyelni sátorvásárláskor? Mi a fontos a sátor felállításakor?

15.07.2011

Már a gyermekeket is hihetetlenül elbűvöli a sátorozás. Vágyat érzünk arra, hogy egy kis házat építsünk magunknak valahol a szabadban, lehetőleg erdőben vagy tábortűz mellett. Felnőtt korunkra sem múlik el ez az érzés, mindössze annyi a különbség, hogy napnyugta előtt a sátornak állnia kell.

Ezért első tippünk: feltétlenül gyakorolja a sátor felállítását otthon, és figyelmesen olvassa el a használati útmutatót.

A következő sátorkategóriákból különböző felhasználási mód vezethető le: meredek falú, kupola, alagút, pop-up illetve dobósátor. Fontos tényezők, amelyekre vásárláskor érdemes ügyelni a sátor belmérete, összecsukott állapotában mért térfogata és súlyának aránya, valamint a stabilitás és a rossz időjárás elleni védelem. Az Intersport áruházban megtudhatja, hogy milyen anyagokat, feldolgozási technológiákat és kiegészítő funkciókat (szellőzés, szúnyogháló stb.) nyújt egy sátor.
Ha álmai sátrát beszerezte, akkor már csak a következő alaplépéseket kell követnie:

  • Soha ne állítsa a sátrat mélyedésbe, mert zivatarban könnyen elöntheti a víz. Figyeljen arra, hogy a sátor bejárata a szélárnyékos oldalra és ne a szél irányába nyíljon.
  • Tisztítsa meg a felállítás helyét és ügyeljen arra, hogy a fekvőhely lehetőleg vízszintes legyen. Egy sátoralátét csökkenti a sátoralj megsérülésének veszélyét.
  • Használja a sátor feszítő pontjait. Homokos talaj esetén érdemes hosszabb cöveket használni, hogy stabilabb legyen a sátor rögzítése.
  • A sátor felverése közben minden cipzár legyen összehúzva, különben a sátor túlságosan megfeszülhet.
  • Figyeljen rá, hogy a szellőzőnyílásokat ne takarja el semmi. Ellenkező esetben, bizonyos időjárási körülmények mellett kondenzvíz képződhet és a sátor belsejébe csöpöghet.