Mire kell figyelni, ha gyermekekkel megyünk kerékpározni?

03.04.2015

A legfontosabb szempont a gyermekek biztonsága. Ezért a gyermekek mindig hordjanak kerékpáros sisakot – még akkor is, ha gyerekülésben vagy utánfutóban ülnek. A sisak viselete mindig kötelező, hiszen baleset vagy esés még álló helyzetben vagy alacsony sebesség mellett is előfordulhat. A sisak nélküli esés következményeire pedig még gondolni sem szeretnénk.

A gyermekülés pedig, a kerékpározásról szóló rendeletnek megfelelően, a következőkkel legyen felszerelve: „egy a gyermekek számára nehezen nyitható biztonsági övvel, állítható magasságú lábvédővel, lábrögzítő kengyellel és háttámlája is legyen, ami a fej megtámasztását is szolgálja“. A modern modellek rendelkeznek mindezekkel a biztonsági felszerelésekkel. Ezenkívül javasoljuk küllővédő felszerelését arra az esetre, ha a gyermek kivenné a kengyelből a lábát.

Néhány dolgot azonban még figyelembe kell vennie: az ülés felszerelése után még egyszer ellenőrizze, hogy minden elemét megfelelően rögzítette-e. Majd tegyen a gyermekkel együtt egy próbamenetet, hogy megszokja a gyermeküléssel való kerékpározást. Soha ne hagyja egyedül a gyermeket az ülésben, mert a kerékpár már egy kis mozgástól is felborulhat.

Nagyobb, óvodáskorú gyermekek szállítására optimális az utánfutó. Több modell is kapható, amelyben egyszerre 2 gyermek ülhet. Ne feledjük, hogy a sisak és a biztonsági öv használata itt is kötelező.

Amit a gyermekkerékpárról tudni kell. A kicsiknek gyártott modelleken nincs világítás és váltó. Csak járdán vagy közúti forgalomtól elzárt területen szabad ezekkel közlekedni. Nagyon fontos, hogy a gyermek könnyen elérje a féket. A legtöbb modell kontrafékkel is rendelkezik. Kisiskolás kortól már váltós, utcai közlekedésre alkalmas felszereltségű kerékpárra válthatnak a gyermekek. Az Intersport szaküzletben megtudhatjuk, mire ügyeljünk a termékek vásárlásakor és milyen legyen mindenkori kerékpárunk mérete.