Milyen az optimális ruházat csapatsport űzésekor?

17.06.2011

Az egyesületek színei egyedi jelentéssel bírnak: a Real Madrid királyi balettjének fehér színe, az AC Milan fekete-piros hosszanti csíkozása, vagy az FC Liverpool rikító pirosa. A szín mindig az összetartozás és a hovatartozás szimbóluma – arról, hogy milyen fontos egy csapatban az összetartozás érzése, a 4. tippben, a csapatépítés címszó alatt olvashat.

A játékosok számára azonban a megjelenés mellett a ruházat funkcionalitása is legalább olyan fontos. A ruha legyen kényelmes és kellemes viselet. Ezért a mezeknek nemcsak szépnek, de lélegzőnek is kell lenniük, mert lényeges, hogy a játékos ne cipeljen felesleges terhet, illetve a ruha ne dörzsölje kellemetlen helyeken a bőrt.

Amiről gyakran megfeledkezünk: a játékosok sokkal gyakrabban edzenek, mint játszanak. Ezért az edzőruhának mind funkcionalitásban, mind kényelemben ugyanolyan jónak, vagy talán még jobbnak is kell lennie, mit a játékmeznek. Különösen a tavaszi és őszi átmeneti időszakban döntő jelentőségű, hogy az edzésen megfelelő legyen a játékosok öltözete. A póló és a sort ezért feltétlenül legyen lélegző, hogy az izzadságot a lehető legnagyobb mértékben képes legyen elvezetni a bőr felszínéről.

Alacsony hőmérséklet esetén ajánlott a bolyhos belső felületű tréningruha viselete. Esőben speciális, víztaszító kabáttal egészüljön ki az öltözet, melynek kapucnija a gallérba rejthető.
Fontos eszköz az edzésekhez a két különböző színű jelzőtrikó, hogy különösebben nagy nehézség nélkül két csapatot lehessen alkotni.