Mire kell figyelni a nyereg kiválasztásakor?

03.06.2011

Könnyen előfordulhat, hogy a nyereg és az Ön legértékesebb testrésze egyszerűen nem passzolnak egymáshoz. Hiszen a kerékpárnyereg is olyan mint a cipő, egyikből sem hordunk két számmal nagyobbat.

A megfelelő nyereg kiválasztásának első lépéseknént az Intersport szaküzletben pontosan megmérik az ülepét. Egy hullámpapírra készített lenyomat segítségével leveszik a farcsontok pontos távolságát és ez alapján megállapítják az optimális nyeregszélességet. Ugyanis az ülőcsontra nehezedik a legnagyobb súly, ezért ott kell a terhelést csökkenteni.

Ezenkívül ellenőrzik az üléspozíciót, mert ez határozza meg az optimális nyeregmodellt. Minél egyenesebben ül, annál szélesebbnek kell lennie a nyeregnek. Egyre gyakrabban használják a középen, mélyedéssel elválasztott nyerget. Ezek a modellek a magasított ülés és a nyereg közepén lévő bemélyedés révén kitűnő vérellátást biztosítanak az izmok számára. Megakadályozzák az altest zsibbadását, hosszú távon pedig az impotencia ellen is védenek.

Elavult az a széles körben elterjedt vélemény, miszerint kényelemesebb a puha nyereg. A túl puha nyerget kb. 30-45 perc menetidő után többnyire nagyon kényelmetlennek érezzük. Ennek az az oka, hogy az ülőcsont annyira bemélyed a nyeregbe, hogy ingerli a mélyebben fekvő érzékeny szöveteket, izmokat, inakat. Ennek következménye egy sajátos fájdalom, amelyet tompa nyomásnak vagy húzásnak érzünk.