Milyen a megfelelő ruházat túrára?

27.05.2011

A funkcionális túraruházat vásárlása előtt tudnunk kell, hogy mire szeretnénk használni, mivel a cél a kényelmes kirándulástól, a hegyi túrán és az alpesi sziklamászáson keresztül az extrém expedícióig terjedhet.

Minden nehézségi fokra érvényes, hogy az időjárás a hegyekben, illetve a természetben hirtelen megváltozhat és könnyen előfordul, hogy váratlanul utolér bennünket az eső. A 100%-osan vízálló és lélegző felsőruházat, pl. Aquamax technológiával, megakadályozza, hogy bőrig ázzunk és testünk veszélyesen lehűljön.

Azonban a felső réteg alatt is optimális öltözékre van szükségünk. Számos tevékenységhez  javasolt a négy rétegből álló ruházat, amelynek rétegeit hagymahéjszerűen hordjuk egymás felett. A felső ruházat alatt érdemes szélkabátot viselni, ezalatt funkcionális felsőruházatot (pl. vékony softshell dzsekit vagy polár pulóvert), közvetlenül a bőrön pedig funkcionális fehérneműt. Vigyázat: az egyes rétegeknek illeszkedniük kell egymáshoz. Ha túl vastag pulóvert húzunk fel, amire már nem tudjuk felvenni a dzsekit, akkor felesleges terhet cipelünk.

Hogy világossá váljon, mennyire fontos a megfelelő ruházat kiválasztása, vegyünk példának egy hegyi túrát, amelynek során általában a legkülönfélébb fázisokon megyünk át. A túra többnyire meredek emelkedővel kezdődik, utána viszonylag könnyű szakaszok következnek, a csúcs előtt viszont ismét meredek emelkedők, a legmagasabb ponton pedig már biztosan vágyunk egy rövid pihenőre. Lefelé menet valamivel kisebb a fizikai terhelés, ráadásul egész nap úton vagyunk. A hőmérséklet a friss reggeli hűvöstől egészen a kellemesen meleg déli napsütésig terjedhet. A magasságkülönbség miatt is jelentős lehet a hőmérséklet-különbség.

Az Intersport áruházakban részletes információt kaphat arról, hogy hogyan tud az ilyen követelményeknek megfelelő ruházatot találni és mi mindent tudnak a modern termékek, pl. 2 az 1-ben dzsekik, lecipzározható nadrágok, softshell dzsekik és nadrágok (nagy hőmérséklet-tartományú használhatra) stb.