Valóban más futócipőre van szükségük a nőknek, mint a férfiaknak?

20.05.2011

Túl ritkán gondolunk bele a nők futással kapcsolatos anatómiai sajátosságaiba. Pedig a férfi és női mozgásszervek között két döntő fontosságú különbség is van.

Egyrészt a női láb nem egyszerűen a férfiláb kicsinyített mása. Sarka keskenyebb, önmagában rövidebb, és mindenek előtt a lábfej elülső része szélesebb, mint a férfiaknál. Másrészt erőteljesebb pronációjuk miatt a nőknél más a terhelési szakasz, mint a férfiaknál. Az erőteljesebb pronáció a nők szélesebb csípőállásából fakad.

Ezért a női futócipőkkel szemben eltérőek a követelmények. Sarkánál keskenyebbnek, a lábfej elülső részének pedig szélesebbnek kell lennie. Továbbá a láb belső oldalán jobban kell támasztania, valamint figyelembe kell vennie a saroknyomás, a lábujjvezetés és a gördülő mozdulatsor sajátosságait.

Ma már minden ismert gyártó kínál női futócipőket, melyek a női igényeknek megfelelően kialakított kaptafára készülnek. Így a legtöbb női futócipő jobban ívelt, vagyis a sarka valamivel magasabban van. Ezáltal a test súlypontja előre kerül, jelentős mértékben elősegítve ezzel a gördülő mozdulatot. A női modellek súlya kisebb, mert a nők könnyebbek a férfiaknál, ezért kevesebb csillapításra van szükségük.

A futócipőknél mégis a megfelelő illeszkedés az, ami számít, aminek igazodnia kell viselője egyedi igényeihez és esetleges helytelen lábállásához.