Melyik hálózsák milyen túrára alkalmas?

06.05.2011

Ha alvás közben fázunk, csökken teljesítőképességünk és könnyebben megbetegszünk. Egyszerűen gyengének és kedvetlen érezzük magunkat, miáltal gyakran az egész túra élvezhetetlenné válik. Ennek elkerülése érdekében érdemes többet foglalkoznunk a hálózsákkal.

Minden egyes használatkor (túra, magashegyi expedíció) figyelembe kell venni a hőmérsékleti viszonyokat. A hőmérséklet három szintjét különböztetjük meg. A komfort tartomány alatt azt a hőmérséklet értjük, amelyen jól érezzük magunkat a hálózsákban, nem izzadunk, mégis kellemes meleget érzünk. A limit-komfort tartomány azt jelenti, hogy a hálózsákban normál hőmérsékletet érzünk és nem fázunk. Az extrém tartományban a hálózsák normál használata során hideget érezhetünk. Az aktuális hőmérsékleti adatok figyelmeztetnek arra, hogy milyen hőmérsékleti tartományokban biztosított a komfortos, lehűlés nélküli alvás.

Kétely esetén válasszuk inkább a melegebb modellt, hiszen ha valóban túl meleg lenne a hálózsákban, még mindig szét lehet nyitni vagy csak takaróként használni.

Elvileg a hálózsáknak különösen a fejnél és a törzsnél kell jól védenie, mivel ezen a két testrészen keresztül sok hőt veszíthetünk. Azok az anyagok az optimálisak, amelyek elvezetik a testünk párolgása közben keletkező nedvességet. A hálózsák belső anyagának és bélésének fel kell szívnia és a külső légtérbe kell vezetnie a test nedvességét.

A hálózsákok alakja és funkciója szerint két alaptípus létezik: az egyik a takaróhálózsák, amely turistaházban, meleg éghajlatú országokban, lakókocsiban, de akár otthon is takaróként használható. A másik típus a múmia hálózsák, amely hegyi sportolásra és túrázásra alkalmas olyan terepeken, ahol lényeges szempont a hőmérséklet, a súly és a csomag mérete. Ezért a hálózsák legyen könnyű, kis méretűre összecsomagolható és könnyen kezelhető.