Mi jellemző egy jó futballcipőre?

22.04.2011

Az elmúlt években rengeteg költséget és időt, valamint know-how-t áldoztak a futballcipők fejlesztésére. A cipők ezáltal még kényelmesebbek, funkcionálisabbak és ellenállóbbak lettek. E fejlesztések nélkül a sztárok egyes „trükkjei” szinte kivitelezhetetlenek lennének. De a kevésbé jó játékosok számára is hasznosak ezek az előrelépések.

Anyagát tekintve továbbra is a bőr a legkényelmesebb. Természetes vagy műbőr? Ez gyakran csupán ízlés és pénztárca kérdése. Döntő jelentőségű a megfelelően illeszkedő forma, a kényelem és a mozgásszabadság. Ezért nem elég csak felhúzni, és azt gondolni: „ Ez jó lesz.” A vásárlásra egy kis időt kell szánni, hiszen nincs rosszabb, mint amikor az első használatkor a cipő már nyom vagy dörzsöl.

A cipőnek továbbá védelmet kell nyújtania az ellenféllel való küzdelem során, és megfelelő tartást kell biztosítania. Ugyanilyen fontos a cipő csillapítása és jó tapadása. E feladatokat a talp és a stoplik látják el. Ami döntő fontosságú: kemény talajon a lehető legnagyobb mértékben el kell nyelnie az ütődések erejét, puha talajon viszont ne érezze magát úgy az ember, mintha jégpályán lenne.

Függ a cipőtől a labdaérzék és -kontroll is. Ezen igények kielégítése érdekében különböző újítások készültek, mint pl. az aszimmetrikus vagy nyelv alá rejtett fűzőrendszer, melyeknek köszönhetően növekszik a labda érintkezési és találati felülete.
Végül, de nem utolsó sorban ügyelni kell a cipő lélegzőképességére és súlyára is. Az előbbi azért lényeges, hogy a cipőből távozhasson az izzadság és nedvesség, a második pedig azért, hogy a játékos 90 percen át minél mozgékonyabb maradhasson.