Mit tehetünk izzadás ellen kerékpározás közben?

15.04.2011

Az emberi test legérzékenyebb pontja biciklizés közben a vese- és a deréktáj, mert itt sok izzadtság gyűlik össze. Ha a ruházat nem vezeti el megfelelően a nedvességet, megfázhatunk. Az érzékeny területek védelmére ezért magas derekú, légzésaktív, kantáros nadrágot érdemes viselni. A kantár elasztikus anyagból legyen és ne szívja fel a nedvességet. A nadrágba varrt ülőbetétnél fontos, hogy ne nyomjon és ne dörzsöljön.

A megfelelő nadrág azonban még nem minden, mert kerékpározáskor is érvényes, hogy rétegesen kell öltözködni a kellemetlen izzadás megakadályozása érdekében. Ezért funkcionális fehérneműt hordjunk, amely második bőrrétegként simul testünkre. A legkiválóbb termékek bőrbarát anyagból készülnek és gyorsan elvezetik az izzadtságot, így megelőzhető a kellemetlen testszag kialakulása is.

A kerékpáros trikó is a lehető leggyorsabban vezesse el az izzadtságot. A felhasznált funkcionális anyagok magasfokú viseleti komfortot biztosítanak, légzésaktívak és többszöri mosás után sem veszítenek minőségükből – ez egyébként a kerékpáros nadrágokra is érvényes.

Rossz vagy hideg idő esetén feltétlenül tartsunk magunknál egy megfelelő kabátot, amelynek legfontosabb jellemzői a következők: jól szellőzik, vízálló, szélálló és kicsire összehajtható. Segítségével esőben is szárazon és melegen tarthatjuk testünket. Ráadásul nem izzadunk, így a teljesítményünk sem csökken.