Szükséges-e speciális túrazoknit viselni?

08.04.2011

A láb egészsége és higiéniája minden szabadtéri tevékenységnél elsődleges jelentőségű. A megfelelő cipő mellett a zokni is lényeges. Ha rosszul választunk, könnyen felhólyagosodik vagy folyamatosan hideg lesz a lábunk. Ennek fő oka többnyire a nedvesség nem megfelelő elvezetése.

Ha a zokni állandóan nedves az esővíztől, az izzadságtól vagy mindkettőtől, automatikusan lehűl a bőr, hideg lábbal rossz lesz a közérzetünk, csökken a teljesítőképességünk és a biztonságunk. Légzőképességen az anyag azon tulajdonságát értjük, amikor a ruházat elvezeti a nedvességet. Ezért a zoknik bőrrel érintkező fele úgynevezett gyorsvezető funkcionális anyagból készül, amely a nedvességet azonnal a zokni anyagának külső rétegébe viszi.

Vízhólyagok elsősorban a zokni gyűrődéseitől vagy más nyomáshelyek által keletkeznek, ugyanakkor a nedves támasztási pontok ebben még inkább érintettek. A kényelmesebb illeszkedés érdekében örvendetes fejlesztések történtek annak megelőzésére, hogy minden lépésnél valami kellemetlenül dörzsölödjön: egy anatómiailag kialakított bal- és jobboldali talprész segítségével a zokni még jobban passzol és néha a boka és rüszt területén erősítéseket is varrnak bele. Ilyen körülmények között komfortosan érzi magát a láb, amit nagyobb teljesítőképességgel, egészséggel és jobb közérzettel hálál meg.