Kell-e futás előtt bemelegíteni?

01.04.2011

Célzott bemelegítés csak akkor szükséges, ha vannak problémás helyek, mint pl. az Achilles-ín vagy a lábfej. Ezeket a testrészeket feltétlenül elő kell készíteni a futásra. De vigyázat: a futás előtti nyújtás sérüléshez vezethet, mert ezáltal az izmokat nem stimuláljuk, hanem ellazítjuk.

Amennyiben nincsenek panaszaink, akkor elegendő, ha szép lassan, egyenletesen elkezdünk futni. Az első 10-15 perc a test felmelegítését, a szív- és érrendszer aktiválását és az izmok jobb vérellátásának beindítását szolgálja. Ha csak egy kis „ kényelmes” kocogásra vágyunk, akkor nincs szükség további gyakorlatokra. Keményebb edzéshez azonban a bemelegítést követően bizonyos izomcsoportokat 5-10 percig célzottan kell bemelegíteni.

Ahhoz, hogy a futás valóban élvezetet nyújtson, alapvető feltétel a funkcionális futóruházat ( 4. sz. futás-tippje). Ha kimegyünk, és úgy érezzük, hogy kellemes hűvös van, akkor jól vagyunk felöltözve. Amennyiben azonban már állás közben is erősen izzadunk, akkor túl melegen öltöztünk.

Légzés: próbáljon meg a száján és orrán egyszerre belélegezni. Így annyi oxigént képes magához venni, amennyi csak lehetséges, és növelheti teljesítményét. Fagyos hidegben nagyon óvatosnak kell lenni annak, akinek gondja van a nyakával és a torkával. Általánosságban elmondható, hogy mínusz 5 fokig minden edzés elvégezhető. Mínusz 5 és mínusz 10 fok között vegye lassabbra a tempót. Ha pedig még ennél is hidegebb van, akkor jobb, ha inkább bent edz, pl. szobakerékpáron vagy futópadon.

A téli időszakban egyébként is jobb, ha a crosstraining elvét követjük, vagyis a lehető legváltozatosabban mozgunk. Kint szóba jöhet a sífutás vagy a hótúrázás, bent pedig a különböző kardiogépek. Lehetőleg minél több izomcsoportot erősítsen – gyakorlatokat a hétköznapi fitneszgyakorlatok között talál.