A futózoknik szellőznek és megakadályozzák a vízhólyagok kialakulását

24.03.2011

A futófelszerelés kiválasztásakor sokan kizárólag csak a cipőre koncentrálnak. Persze, a cipő is fontos. De ugyanilyen fontos a fölső, a széldzseki, a nadrág, és még ennél is fontosabb – a zokni. Futáshoz sose hordjunk akármilyen szabadidőzoknit, mert az nem sportolásra készült.

A megfelelő méretű futózoknik tökéletesen rásimulnak a lábra. Hosszabb edzések alkalmával minden lépésnél az egész lábfejet igénybe vesszük. Azokat a helyeket, amelyek erősebb terhelésnek vannak kitéve, speciális párnázattal kell védeni.

Amennyiben a zokni nem simul tökéletesen a lábfejra, hanem megtűrődik, akkor kellemetlen vízhólyagok alakulhatnak ki. A párnázatnak az a szerepe, hogy tompítsa a súrlódást, miáltal megvédi a bőrt a sérülésektől.

Ezen kívül a zokninak van még egy fontos feladata. Ez a ruhadarab az, amely a láb és a gondosan  kiválasztott lábbeli közötti kapcsolatot megteremti. Ha a zokni nem simul, akkor a cipő előnyös tulajdonságait sem lehet száz százalékosan kihasználni.

A láb összeszorítása fokozza a vérkeringést
Egyre több sportoló használja a kompressziós textíliákat. A leginkább eltarjedtek a kompressziós harisnyák. Egyenletes nyomást fejtenek ki a lábban lévő véredényekre, és így megkönnyítik a vér visszaáramláást a szívbe. Izomláz is ritkábban alakul ki. Tanulmányok igazolják a testre gyakorolt jótékony hatását.

A profisportban már régóta ismerik és hasznosítják az ilyen textíliák előnyeit. A 2008-as pekingi olimpiai játékokon majdnem mindegyik úszó kompressziós technológiával készült mezt viselt. A focisták sem hajlandók lemondani róla. A  2008-as ausztriai és svájci közös rendezésű európabajnokság óta használják a kompressziós harisnyákat. Ezen kívül a  maratoni futóknál és a triatlonistáknál is kedvelt sefgédeszköz.
A hobbisportokat űzők esetében is nő az érdeklődés iránta. Egy dolog fontos csupán, hogy passzoljon a zokni. A legjobb lesz, ha betér a legközelebbi Intersport-áruházba, és kipróbálja. Próba-szerencse!