Mire érdemes figyelni túracipő vásárlásakor?

11.03.2011

A jó tartás és a lépés stabilitása a legfontosabb követelmény a túracipő kiválasztásakor. Ahhoz, hogy a lábbeli ténylegesen igényeinkhez igazodjon, az Intersport a legmodernebb, Intersport-lábanalízist alkalmazza. Az elemzés során felmérjük az Ön egyedi járástechnikáját, valamint kiderül, hogy a láb mekkora védelmet és megtámasztást igényel.

A túracipők területén három általános használati területet különböztetünk meg: könnyű, közepes és nehéz túrák.

A könnyű azt jelenti, hogy folyamatosan jelöléssel ellátott útvonalon, középhegységben megyünk és csak egynapos vagy hétvégi túrát teszünk. Erre a célra elegendő egy könnyű, bokáig érő túracipő jó rezgéstompítással.

Közepesnek nevezzük azokat a többnapos túrákat, amelyek részben túrista jelölés nélküli hegyi utakon vezetnek. Erre a célra stabil túracipő szükséges, amely erősen tartja a bokát, valamint kitűnő rezgéstompító és csúszásgátló gumitalpa van.

Nehéz túrákra nagyon stabil, részben hegymászóbakancs szükséges. Ezek közé tartoznak a klasszikus hegyi túrabakancsok, torziós stabilitású talpkialakítással. Kiválasztáskor legfontosabb szempont a talp és a felsőrész anyagának optimális egymáshoz igazodása.

Minden cipőre igaz, hogy ha meleg vidéken túrázunk az anyag légzőképessége a legfontosabb
szempont.


Néhány tipp vásárláshoz:

  • Az üzletben délután vagy este próbáljunk, mert a láb napközben megdagad.
  • Azt a zoknit viseljük a próbán, amelyet majd a túrán is hordunk.
  • Ha felvettük a cipőt, néhányszor járjunk körbe az üzletben, mert így tudjuk megállapítani, hogy megfelelően illeszkedik-e a lábra.
  • Ügyeljünk az erős sarokrésze és arra, hogy a lábujjak ne nyomódjanak.