Hogyan határozható meg az optimális szívfrekvencia edzés közben?

18.03.2011

Aki nem teljes odaadással viszonyul a dologhoz, az előbb-utóbb nehézségekbe fog ütközni. Ez egyaránt érvényes a munkára, szerelemre és a sportra is. Hiszen ki akarja nehéz szívvel élni az életet? Mindenek előtt a futás területén mondható a szívfrekvencia, vagyis a pulzus mérése kötelezőnek, mert ezzel pontosan irányíthatja és elemezheti teljesítményének hatékonyságát és az edzés sikerét.

Az ipar ezt az igényt az elmúlt években nagymértékben figyelembe vette, és számos terméket fejlesztett ki. A pulzusmérés talán legismertebb módszere egy mérőkészülék, amely egy mellre rögzíthető hevederből és egy multifunkcionális karórából áll.
A kiinduló pont a nyugalmi állapotban mért pulzus, ami a teljesítőképességről tájékoztat. Reggel, felkelés előtt kell mérni. Az előírt érték percenként 60-70 szívverés. Az edzett erőnléti sportolók nyugalmi állapotban mért pulzusa 40 és 50 közötti, de akár még alacsonyabb is lehet.

Sporttevékenység során a pulzusszám kiegészítő visszajelzést ad az edzés intenzitásáról. Minél jobban megerőltetjük magunkat, annál magasabb lesz a pulzusszám. A magas pulzusszámmal járó edzés azonban nem jelenti automatikusan a teljesítmény javulását. A megfelelő edzésintenzitás megtalálásához használatosak az úgynevezett pulzus-célzónák (lásd sportlexikon), melyek egyénileg hozzáigazíthatók saját céljainkhoz és feltételeinkhez.

Fontos, hogy ismerjük a maximális pulzusszámot. Mérése azonban nem egészen egyszerű, és kezdőknek ajánlott ehhez egy sportorvos vagy teljesítmény-diagnoszta irányítását igénybe venni. Tanácsunk: a bizalom jó dolog, az ellenőrzés még jobb – menjen el egy szakértőhöz, végezzen el egy terhelési tesztet, és határoztassa meg laktát-értékét. Ezt követően kiszámíthatja egyéni edzési zónáit és a hozzájuk tartozó pulzusszámokat is. 
E gy rövid példa: a leghatékonyabb edzési tartomány a maximális szívfrekvencia 60 és 75 százaléka között található. Vagyis ha az Ön maximális pulzusa 190, akkor a zöld tartomány 114 és 142 szívverés között van.

A helyes pulzuszónát a legjobban egy pulzusmérővel lehet ellenőrizni. Így edzését hajszálpontosan irányíthatja. Először is, mert edzés közben folyamatos tájékoztatást kap pulzusáról. Másodszor pedig az edzést követően pontos adatokkal rendelkezik az edzés menetéről: az elhasznált kalóriáktól a lépésfrekvencián át a sebességig és az útvonal alakulásáig.