Milyen előnyei vannak a speciális síalsóneműnek?

04.03.2011

Egy keményebb lesiklás során majd’ megsül a dzsekiben, az ülőliften azonban didereg. Ha a ruházkodás során tartotta magát a réteges öltözködés elvéhez, akkor a didergés oka szinte majdnem biztosan az alsóruházat.

Az alsóruházatnak néhány fontos feladatot kell ellátnia: segíteni a nedvesség távozását a bőrről, és az izzadság elvezetését. Ugyanilyen fontos a levegő keringése a test és a ruházat között, így a testhőmérséklet az optimális tartományon belül marad – az ember nem fagy meg, de nem is kell túlzott melegtől szenvednie. Ha az alsóruházat nem teljesíti feladatát, láncreakció indulhat el. Az anyag megszívja magát, a ruha rátapad a testre, a nedves ruházat lehűl, és így a test is lehűl.

Ezért az anyag mindenképpen funkcionális szálból készüljön, ne pamutból – ennek több előnye is van: a funkcionális szál a nedvességet elvezeti a testfelületről. Csak feleannyi izzadságot szív magába, és sokkal gyorsabban szárad. A test száraz marad – még erős izzadás esetén is kellemesen érezzük magunkat. Ehhez jön még, hogy a szálak a testnél tartják a meleget, melynek során fontos, hogy a meleg ne távozzon a testtől, de legyen helye keringeni – hiszen a levegő a legjobb hőszigetelő.

Ami még a funkcionális alsóruházat mellett szól: csak lapos varrásokat alkalmaznak, így a ruha sehol nem nyom vagy dörzsöl. Mivel a szálak meglehetősen rugalmasak, optimális mozgásszabadságot biztosítanak. Az alsóruházatnak testre simulónak kell lennie, de sehol sem szoríthat.

A „műszállal“ kapcsolatban gyakran felteszik a kérdést, melyre rögtön válaszolunk is: allergiások számára is ideális, mert pH-semleges és bőrgyógyászatilag ellenőrzött. Ráadásul nem igényel különleges mosást, és még vasalni sem kell.

Végül, de nem utolsó sorban: feltétlenül húzzon 3/4-es síalsót, megelőzendő a gyűrődések és kellemetlenül nyomó helyek kialakulását a boka- és a sípcsontrészen.