Fussunk–szaladjunk, hadd lobogjon a hajunk! A csemete diktálja a tempót

22.02.2011

A sport nemzedékek közötti szakadékokat hidal át. Ideális esetben a szülőknek és a gyerekeknek ugyanaz a kedvenc sportja, és azt együtt is űzik. Egészen kis korban azonban jó lehet megfogadni egy-két tanácsot. A legfontosabb tippeket az Intersport most összefoglalta blogjában.

Ha a szülők magukkal viszik gyermekeiket futni, akkor általában az ifjabbak diktálják a tempót és a futás időtartamát is. Ilyenkor azért nem árt figyelembe venni, hogy az elemisták még nem képesek felmérni és beosztani saját erejüket. A szülők feladata ezért eldönteni, hogy megfelelő-e a tempó, amit a csemete diktál, nem hajtja-e túl magát.
Ha túl gyors a kezdés, annak kellemetlen következményei lesznek. A kis sportolók hamar kifáradnak, és elegük lesz, még mielőtt lerónák az összes kört.

Kezdetben csak rövid, sík terepen eddzünk
Legokosabb, ha először csak rövid távon, sík terepen futunk. Adott esetben többször fussuk le az adott távot és csak fokozatosan hosszabbítsunk.  Ne felejtsünk el rendszeres időközönként rövid szüneteket beiktatni. Jó alkalom ez arra, hogy igyunk vagy nassoljunk. Nehéz terepre ekkor még ne merészkedjünk.

A sport legyen az öröm forrása
A legfontosabb, hogy a sport az öröm forrása legyen. Ez motiválja a rendszerességet. Ha túl magasra tesszük a lécet, az gyakran visszafelé sül el. A cél az legyen, hogy az aktív életmód örömet szerezzen.