Sífutás

03.02.2011

Akik szeretnek a hóban mozogni, azoknak az idei tél olyan, mint egy beteljesült álom. A csontig hatoló hideg és a hegyeket-völgyeket beborító hó miatt azok a téli sportok a legvonzóbbak, amelyek szinte bárhol űzhetők. A sífutás mindenkit jólesően megizzaszt, legyen az kezdő vagy profi. Ez már elég is ahhoz, hogy az Intersport-blogban a sífutás legyen a február hónap sportja.

Húzzák a csíkot a havas tájon. Azonos ritmusban róják a kilométereklet. Ha az ember sífutókkal találkozik, azok mindig koncentráltan maguk elé merednek. Mintha saját világukba zárkóznának be, ahova csak a hasonszőrűeket engedik be. Mitől olyan vonzó a sífutás? Talán azért, mert minden izomcsoportot átmozgat. Vagy mert a szemet is gyönyörködteti a táj. A futás intenzitását mindenki maga választhatja meg. Ebben a kérdésben egyedül a technika mérvadó.

Klasszikus vagy korcsolyázó mozdulatok?
A kezdőknek inkább a klasszikus mozgást ajánljuk, hiszen ők elsősorban a tájban, a természetben szeretnének gyönyörködni. Ilyenkor a síléceket párhuzamosan kell tartani és a botokra kell támaszkodni.
A korcsolyázó stílus valamivel sportosabb, mint a klasszikus. Jobban igénybe veszi a felsőtestet. Ezt a technikát valamivel nehezebb is elsajátítani. Emellett a két alaptechnika mellett vannak még egyébspeciális sífutási technikák is. Próba teszi a mestert. Majd elválik, kinek melyik futásforma jön be.

Ajánlatunk a következőt: hóra fel, amíg még tart a tél!

Ki gyorsabb: egy sífutó vagy egy lesiklójármű? a német TV-ben egy fogadáson kaphattak választ a feltett kérdésre … ;-)