Kesztyű: a kapus legfontosabb eszköze. Mire kell figyelni?

04.02.2011

Ha a csapatnak nincs egy szuper kapusa, akkor mindig ott lebeg a fejük felett a gól veszélye. Még a legjobb középpályás és a legtehetségesebb csatár sem pótolhatja a jó kapust. Ha minden szögletnek és minden ellentámadásnak gól lehet a következménye, az az egész csapat önbizalmát csorbítja. Ezenkívül a kapus az a játékos, akire vesztes meccset követően a legkönnyebb a felelősséget hárítani.

Csak akkor van esély nagy sikerre, ha a kapus úgy igazán mindent bele tud adni. Ezért rázós helyzetekben semmi esetre sem jó, ha a hiányzó vagy nem megfelelő felszerelés miatt kell aggódni. Ezek közül is a legfontosabb eszköz a kesztyű.
Nem is gondolná az ember, hogy milyen sok részletre kell ügyelni egy kapuskesztyű esetében. Mint sok más sportcikknél, itt is a megfelelően illeszkedő forma a döntő kritérium. Ha a kesztyű nem illeszkedik pontosan, az könnyen vezethet igen buta hibákhoz. Hasonlóan döntő jelentőségű az ujjak és a csukló védelme. Ha a kapus már a legenyhébb érintésnél aggódik, hogy csontja törik, akkor inkább kerülni fogja az áttekinthetetlen tömörüléseket. Ezért feltétlenül figyelembe kell venni a kesztyű nyújtotta, megfelelően összehangolt védelmet, tartást és mozgásszabadságot.
Nem szabad alábecsülni a kesztyű lélegzőképességét sem, mert lényeges, hogy a nedvesség minél gyorsabban távozzon a bőrről. Ha ugyanis a kapusnak a nagy izgalomtól és erőfeszítéstől állandóan izzad a mancsa, akkor a labda úgy csúszik ki az ujjai közül, mint a síkos hal.