Milyen ruházat alkalmas télen futásra?

31.12.2010

Ha a felmelegedett test és a hideg külső levegő közötti hőcsere nem jól működik, az nemcsak a téli futás örömét rontja el, de kellemetlen, tartós meghűlést is eredményezhet. Ezért alacsony hőmérséklet esetén futáshoz mindig három különböző ruharéteget (belső, középső és külső) vegyen fel.

A belső rétegnek fontos, az egészséget meghatározó szerepe van. A gyakran meglehetősen nagy mennyiségben képződő izzadságot a lehető leggyorsabban el kell vezetnie a bőr felületéről, egyenletesen tartva ezzel a testhőmérsékletet. Testünk az izzadság elpárologtatásával adja le a felesleges hőt. Ha a bőrrel érintkező ruha nedves, vagy netán vizes, akkor a testhőmérséklet nagyon gyorsan lecsökkenhet. Ez mindenek előtt akkor történik meg, ha megállunk. Lehetséges következmény: az izmok, ízületek vagy belső szervek lehűlése. A funkcionális alsóruházat melegen tartja a testet, és az izzadságot azonnal a következő rétegbe vezeti. Ezt a funkciót nevezik lélegzésnek.

A középső réteg fő feladata, a nedvesség szintén lehető leggyorsabb továbbítása mellett, a hőszigetelés. Erre a célra a legjobban a polár anyag felel meg. E bolyhos anyag további előnyei: nagyon könnyű, bőrbarát, rendkívül rugalmas, könnyen kezelhető és kicsire összehajtható.

A külső rétegnek is a lehető legnagyobb mértékben lélegzőnek kell lennie ahhoz, hogy az utolsó rétegben ne akadályozza az izzadság kifelé szállítását. Mivel közvetlen kapcsolatban van az időjárási körülményekkel, feltétlenül vízállónak, ill. víztaszítónak, valamint szélállónak kell lennie. Ha nincs olyan nagyon hideg, ajánlott a lecipzárazható ujjú, mellényként is használható kabát.