Hogyan gyakorolható az ügyesség és a koordináció a labdával?

03.12.2010

Kiváló koordináció nélkül az élsportban ma már nincs mit keresni. De hobbi- és amatőrszinten is egyre fontosabb, hogy a játékos okosan reagáljon a különböző helyzetekben. Ehhez az alapot már gyermek-, ill. serdülőkorban meg kell teremteni, hiszen éppen a jelentősebb növekedési időszakokban szorul háttérbe az ügyesség. Ezért minden edzésegységbe minél több koordinatív elemet kell beleszőni. Viszonylag egyszerű segédeszközökkel – néhány rúd, akadályok, bóják – kiválóan oktatható a legmegfelelőbb játékmagatartás.

Vegyünk egy klasszikus gyakorlatot, melynek során a labdatechnika, a koordináció és az ugróerő fejleszthető. A kapu előtt 30 méterrel áll az egyik csoport, és az oldalvonalon, ugyanabban a magasságban jobb oldalon a másik. A középen levő A játékos az oldalt álló B játékosnak passzolja a labdát, majd átugrik három akadályt. A B játékos a labdával végigfut egy öt rúdból álló szlalompályán, majd tovább, egy bójával jelölt pontig. Onnan beadja a labdát az A játékosnak, aki lábbal vagy fejjel fejezi be az akciót. Ha már mindegyik játékos ötször elvégezte a feladatot A és B pozícióban is, akkor megismétlik a gyakorlatot a bal oldalon.

Ezek és más, hasonló gyakorlatok sokrétűen variálhatók és dolgozhatók ki: pl. akadályok alatti kúszás, vagy sípszóra testcsel beépítése, vagy védők elhelyezkedése a tizenhatoson belül. A legfontosabb: minél változatosabbak a feladatok, és minél nagyobb kihívást jelentenek, annál nagyobb a tanulás sikere.