Kirándulás hótaposóban

01.12.2010

A kirándulás szabadidősportként az utóbbi években reneszánszát éli. Nyáron, ha jó idő van, gyorsan rászánjuk magunkat, hogy gyalogosan járjuk a természetet. Télen azonban sok hobbisportolót eltántorít a hó és a hideg. Kár, mert a hótaposónak köszönhetően a kirándulás egész évben űzhető – így lett a hónap sportja náunk is decemberben a hótaposás.

Már a kőkorszaki vadászok és gyűjtögetők is nagy tányérokat kötöttek télen a talpukra, ha a hatalmas hóban indultak kajabeszerző körútra. Európában a hótaposóval tett kirándulások újrafelfedezői a franciák voltak a 80-as években. Pár éve már nálunk is egyre többen hódolnak ennek a vonzó havas szabadidős sportnak. Szerintünk okkal.

A hótaposóban való kirándulás edzi a szívet, felpezsdíti a vérkeringést, és égeti a zsírt. A havas táj látványa minden érzékünket rabul ejti. Ropog a hó a lábunk alatt, apró hópelyhecskék kergetőznek a friss, hűs levegőben, pár perc és eggyé válunk a természettel. Sokak számára időközben már a lesiklás és a sífutás alternatívája lett ez a természetközeli sportág.

Elég csupán 15 centis hó, máris húzhatjuk fel a hótaposót és hív a havas erdő, a kirándulás. Távol a kitaposott lesiklópályáktól azonban nem árt odafigyelni a lavinaveszélyre. A borús idő azonban nem szegheti kedvünket. Hogy óvjuk lábunkat a beázástól, használjunk kamáslit.


Hótaposóval a hóban az USA-ban is népszerű mulatság. A  CBS 11 News újságírója belevágott. Érdemes megnézni!
Mint bármit az életben, ezt is lehet túlzásba vinni- amint ez a videó is mutatja … ;-)